Στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου εντάσσονται οι δύο σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή με επίκεντρο το νότιο τμήμα του ρήγματος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 11.12 το πρωί και ο δεύτερος στις 11.38 με επίκεντρο 3 χλμ ΝΝΔ του Αρκαλοχωρίου.
Ο κ. Τσελέντης συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι αλλά προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σεισμικές δονήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Στις 21:48 έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, στις 23:14 μία ακόμη δόνηση 3,5 Ρίχτερ, 00:48 δέκα περίπου λεπτά πριν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκε δόνηση 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με δόνηση 3,4 Ρίχτερ στις 04:29 ενώ δύο λεπτά αργότερα, στις 04:31 καταγράφηκε μία ακόμη δόνηση 3,3 Ρίχτερ, ενώ μετά το σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το πρωί, ακολούθησε μία ακολουθία από δονήσεις της τάξης των τριών ρίχτερ.
Οι σεισμοί στην Κρήτη, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, οφείλονται στη σύγκρουση δύο αχανών κομματιών γης: Της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής «πλάκας». Καθώς κινούνται με αντίθετη φορά η μία προς την άλλην, η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια.
«Διανύουμε περίοδο έντονων σεισμών. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή ο χώρος με λεπτομερή παρακολούθηση και καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας» προειδοποίησε ο ίδιος.