Η διαδικασία συλλογής υπογραφών κατέληξε σε μια επίδειξη δύναμης: από τη μια, αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα κατάφερε να συγκεντρώσει 82 υπογραφές στήριξης από την Κεντρική Επιτροπή – το διπλάσιο από το 15% που χρειαζόταν, και περίπου 20.000 διαδικτυακές υπογραφές υποστήριξης στην υποψηφιότητά του. Από την άλλη, αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, που έφερε 110 υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή και άλλες 20.000 υπογραφές από μέλη του κόμματος. Ο πρώτος μπήκε πλέον στην κούρσα με αξιώσεις, ο δεύτερος σήκωσε το γάντι και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που μαζί με τον Χάρη Καστανίδη έχουν ήδη καταθέσει τις δικές τους από την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζει εντατικά τη δική του προεκλογική καμπάνια, βάζοντας το πρώτο πολιτικό διακύβευμα στο τραπέζι, το οποίο θα συζητηθεί ίσως πιο πολύ απ’ όλα τις ημέρες που έρχονται: το περιεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Η χθεσινή ημέρα ήταν κατά κύριο λόγο μια τυπική διαδικασία. Παρά το σούσουρο που είχε προκληθεί για τη συλλογή των υπογραφών, κανένας στην επιτροπή εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ) δεν είχε σκοπό να κόψει κάποιον υποψήφιο. Ωστόσο παράλληλα εκείνοι που περίμεναν μέχρι το τέλος για να καταθέσουν τις δικές τους υπογραφές γνωρίζουν την αξία του συμβολισμού – ο Ανδρουλάκης, δε, το ξέρει πολύ καλά, γιατί το 2017 ήταν η τότε αντίπαλός του, Φώφη Γεννηματά, που είχε κάνει μια αντίστοιχη επίδειξη δύναμης. Από την άλλη πλευρά, ο Παπανδρέου καταφέρνοντας σε ελάχιστο χρόνο να συλλέξει τέτοιον αριθμό υπογραφών θέλησε να αποδείξει πως έχει momentum, πως η υποψηφιότητά του ξύπνησε το ενδιαφέρον πολιτών που θέλησαν άμεσα να τον στηρίξουν.
Αυξημένη συμμετοχή
Από μόνα τους όμως τα νούμερα όλων των υποψηφίων δείχνουν πως πάμε σε αυξημένη συμμετοχή – όλοι μαζί συγκέντρωσαν 83.000 υπογραφές, αποδεικνύοντας ότι ένα πρώτο στοίχημα για το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει ήδη κερδηθεί. «Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενότητα, η διεύρυνση και η πολιτική αυτονομία της παράταξης. Για να μεγαλώσει, να δυναμώσει και να μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Να δώσει φωνή σε όσους δεν ακούγονται και ελπίδα σε όσους δεν ονειρεύονται» είπε στη δήλωσή του ο Ανδρουλάκης, που έθεσε τις βάσεις της από εδώ και πέρα εκστρατείας του: «Τώρα είναι η ώρα της δικής μας πολιτικής αντεπίθεσης. Οχι μόνο με τη δύναμη της ιστορίας και των αναμνήσεων, αλλά κυρίως με την προοπτική για την επόμενη μέρα. Με μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την εργασιακή ανασφάλεια. Την κλιματική αλλαγή. Το δημογραφικό. Την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων».
Ο Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε επίσης μόνος του στη Χαριλάου Τρικούπη για να παραδώσει τις υπογραφές, δεν έκανε δηλώσεις. Η δική του καμπάνια πέτυχε τον σκοπό της, δείχνοντας από πολύ νωρίς ότι μπαίνει για τα καλά στη μάχη για την παράταξη – στην ανακοίνωσή του, το σύνθημα της «Νέας Αλλαγής» έδειξε πως προσπαθεί να δείξει μια συνέχεια με την προηγούμενη κατάσταση, γνωρίζοντας ότι ένα κομμάτι των υποστηρικτών του στην προηγούμενη φάση θα στήριζαν τη Γεννηματά. Δεν είναι ο μόνος πάντως που έκανε «ανοίγματα» – το τρίπτυχο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ (πολιτική ενότητα-αυτόνομη πορεία-προοδευτική ταυτότητα) αξιοποιείται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από σχεδόν όλους τους υποψηφίους. Στην ΚΠΕ πάντως, (μη θεσμικά) στελέχη του γεννηματικού μπλοκ και πρόσωπα από την Ανανεωτική Αριστερά βρέθηκαν και στη λίστα του ενός αλλά και στη λίστα του άλλου.
Από τη δική του πλευρά, ο Λοβέρδος, έχοντας ξεμπλέξει από τη διαδικασία των υπογραφών (μέχρι σήμερα, λένε οι συνεργάτες του, έχει συγκεντρώσει πάνω από 22.000), έθεσε στην ατζέντα το πρώτο πολιτικό ερώτημα, διαφοροποιώντας τον εαυτό του από τον Παπανδρέου και θέτοντας τον εαυτό του ως εμπόδιο σε συμμαχικά σχήματα με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Σπεύδω να σας πω με βεβαιότητα ότι η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που εξυφαίνεται για μια δήθεν συγκυβέρνηση ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη. Αυτό το σενάριο, που εγώ το βλέπω πια μπροστά μου, δεν θα περάσει όσο είμαι εγώ εκεί και αν είμαι Πρόεδρος δεν θα γίνεται και συζήτηση γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αναδεικνύοντας την αντι-ΣΥΡΙΖΑ πλευρά της βάσης του ΚΙΝΑΛ, που συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρή.
Σε αριθμούς πιο κοντά στο όριο των 5.000 υπογραφών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πολλές για τον χρόνο που είχαν να τις μαζέψουν, κινήθηκαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, που αγκαλιάζουν τον ρόλο του αουτσάιντερ και επικοινωνιακά. «Μπροστά μας έχουμε σχεδόν δύο μήνες για να μιλήσουμε με όσο περισσότερες Ελληνίδες και Ελληνες μπορούμε, για τις θέσεις και τις προτάσεις μας (…). Στον δρόμο για μια Ελλάδα δυνατή, για μια κοινωνία ανοιχτή, για μια οικονομία παραγωγική, όλες και όλοι, έχουν λόγο και ρόλο. Ξεκινάμε ένα ωραίο ταξίδι» ανέφερε από την πλευρά του ο Γερουλάνος, που έχει στόχο να κάνει μια καμπάνια χωρίς το παραμικρό ίχνος τοξικότητας, με μια παρουσία η οποία θεωρείται καταπραϋντική για τα πάθη που αναμένεται να διεγερθούν το επόμενο διάστημα. Υπογραφές από κάθε άκρη της Ελλάδας, από τον Εβρο και την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο, υποστηρίζουν τον Παύλο Χρηστίδη, λένε από το επιτελείο του, ενώ είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από την Αργολίδα, την ιδιαίτερη πατρίδα του. «Ενα ευχαριστώ είναι λίγο» δήλωσε μετά την κατάθεση ο Χρηστίδης. «Η υποψηφιότητά μου θέλει να εκφράσει τις αγωνίες των Ελλήνων, και ειδικά της νέας γενιάς της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κεγκέρογλου εκτός
Ενας μόνο υποψήφιος αποχώρησε από την κούρσα, παρότι είχε καταθέσει τις υπογραφές που έπρεπε – ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου θα επανεξετάσει τη στάση του, και αυτό έκανε, με μια δήλωση στην οποία φαίνεται ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, για την οποία λέει πως «αλλάζει τα δεδομένα για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό»: «Είναι αυτονόητο ότι οι υπογραφές ανήκουν στους ίδιους, δεν εκχωρούνται και δεν μεταβιβάζονται. Η επιλογή του νέου προέδρου είναι απόφαση του καθένα και της καθεμιάς που θα συμμετέχει στις εκλογές» ανέφερε για τις υπογραφές που έχει ήδη συλλέξει.