Σε λιγότερο από 24 ώρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Μεταξουργείο για επικύρωση της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου για τους όρους διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου του κόμματος. Λίγα μέτρα από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου όπου συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Και που αποφάσισε να δρομολογηθούν μια σειρά χρονοδιαγράμματα και κινήσεις για το συνέδριο (για το τριήμερο 24-27 Φεβρουαρίου είναι η πρόταση).
Στο πολιτικό σκέλος ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σκληρή αντιπολίτευση «τσέπης», δηλαδή στοχευμένη σε φτώχεια και ακρίβεια προϊόντων. Εξού και η πρόταση για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Πάμε όμως στο οργανωτικό σκέλος του συνεδρίου, που πάντα για την Αριστερά αντανακλά και πολιτικές αντιθέσεις. Η ΚΕA αύριο εκτός απροόπτου θα ορίσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και άλλα θεσμικά, όπως Επιτροπή Καταστατικού.
Θα έχει κληρονομήσει όμως και μια βασική αντιπαράθεση, όπως προέκυψε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, η οποία απλώθηκε σε μια σειρά θεμάτων.
Τα σημεία τριβής
Φλέγον θέμα, και εν πολλοίς αντιπροσωπευτικό της διαμάχης για το άνοιγμα του κόμματος, είναι οι λεγόμενες ποσοστώσεις. Το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας διαφωνεί με τη συμμετοχή κατά 20% στη νέα ΚΕ από τους συμμάχους (Γέφυρα και ΔΗΜΑΡ βασικά, ενώ στο ΠΣ εξέφρασε θετική στάση για τον διορισμό μελών στην ΚΕ και η Σοφία Πανδή από την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη).
Επίσης σημείο τριβής με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και η συμμετοχή 150 αριστίνδην προσώπων της Επιστήμης, της Τέχνης και της Κοινωνίας των Πολιτών που θα συμμετέχουν αυτόματα και θα ψηφίζουν στο συνέδριο (το οποίο σταθερά θα έχει 5.000 άτομα εκλεγμένα ως σώμα). «Συνέδριο θα κάνουμε ή φεστιβάλ;» αναρωτήθηκε με βιτριολικό τρόπο ο Νίκος Φίλης στο ΠΣ της Τετάρτης, εκφράζοντας όμως και μια περίσκεψη πέραν των στενών ορίων της αριστερής εσωτερικής αντιπολίτευσης. Με την Ομπρέλα τάχθηκε εξάλλου και η γραμματέας Οργανωτικού Εφη Καλαμαρά, αλλά και ο πολύπειρος Δημήτρης Βίτσας. Η Ομπρέλα πάντως έχει πάγια θέση για ποσοστώσεις φύλου και για μικρές ποσοστώσεις ιδεολογικών ρευμάτων, με την προϋπόθεση ότι θα είναι υποψήφιοι στην ενιαία λίστα.
Με βεβαιότητα και αυτό το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην πολυπληθή ΚΕΑ, όπως και, για μία ακόμη φορά, το πώς το κόμμα θα αντιστοιχηθεί στην εκλογική βάση του 2019. Τα πολιτικά κείμενα θα συζητηθούν στις επιτροπές. Αγκάθι όλο αυτό για την ηγετική ομάδα και σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που οι τάσεις ακονίζουν τα μαχαίρια τους και προχωρούν σε μυστικές συσκέψεις και συντονισμούς. Κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το στοίχημα του εξωστρεφούς συνεδρίου.
Το συνέδριο νεολαίας
Εν τω μεταξύ το Σαββατοκύριακο δεν θα έχει μόνο ΚΕΑ. Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χθες με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και του απερχόμενου γραμματέα του ΚΣ Σωτήρη Αλεξίου. Νέος Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας θα προταθεί ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης (ομόφωνα έχει περάσει από τη Γραμματεία η πρόταση). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες πάντως έκανε μια ομιλία προσαρμοσμένη στη νέα γενιά. Εδώ είναι και μια μεγάλη αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξειδίκευσε το σχέδιό του για αυτήν. Και εκτός από επίθεση στην κυβέρνηση περιέγραψε τι θέλει: την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χρηματοδοτικά κίνητρα για δικτύωση και συνεργασίες αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μείωση φορολογίας ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου, αλλά και τη θέσπιση του πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, ανάμεσα σε άλλα.