Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα αφού νέα «έκρηξη» κρουσμάτων καταγράφηκε χθες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 4.000, αριθμός που θυμίζει τις χειρότερες στιγμές στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή η «έκρηξη», όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη με τους ειδικούς να συνεχίζουν να προειδοποιούν, όπως κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα για ένα χειμώνα «φωτιά» σε σχέση με τον κοροναϊό.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με τα self test και τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ για υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους σίγουρα θα συζητηθεί. Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μετά τη νέα χθεσινή «έκρηξη» κρουσμάτων και είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας των ειδικών να στήσουν αναχώματα απέναντι στον κοροναϊό.
Ο καθηγητής δικαιολογώντας την πρόταση του σημείωσε ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 28.120 κρούσματα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 334 άνθρωποι. Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα διασωληνωμένοι είναι άλλοι 354 συμπολίτες μας που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.
Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών
- Κυριακή 17/10: 27 νεκροί και 1.712 κρούσματα
- Δευτέρα 18/10: 43 νεκροί και 3.164 κρούσματα
- Τρίτη 19/10: 29 νεκροί και 3.739 κρούσματα
- Τετάρτη 20/10: 38 νεκροί και 3.279 κρούσματα
- Πέμπτη 21/10: 34 νεκροί και 3.407 κρούσματα
- Παρασκευή 22/10: 36 νεκροί και 3.585 κρούσματα
- Σάββατο 23/10: 43 νεκροί και 3.199 κρούσματα
- Κυριακή 24/10: 30 νεκροί και 2.098 κρούσματα
- Δευτέρα 25/10: 54 νεκροί και 3.937 κρούσματα
Όπως είναι λογικό, τα νούμερα δείχνουν ότι όσο χειμωνιάζει η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, με τις μνήμες του περασμένου χειμώνα να ξυπνούν. Η Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι που ανησυχεί περισσότερο από όλα τους ειδικούς.
Δραματικές προβλέψεις για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε, εκτός από την πρότασή του για τα self test, και στα κρούσματα και τους θανάτους που περιμένει το επόμενο διάστημα. Βασιζόμενος στα επιδημιολογικά μοντέλα για την πανδημία, εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα κορoναϊού θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60.
Υπογράμμισε, έτσι, ότι η πορεία του ιού θα είναι αυξητική στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε την κοινωνία να εμπλακεί στην καμπάνια του εμβολιασμού ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», σημείωσε ότι τα νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 χιλιάδες νεκρούς από κοροναϊό στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.
«Κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45 (κάτι που βέβαια ήδη συμβαίνει αν κρίνουμε από τα παραπάνω νούμερα).
Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες
Ο Νίκος Τζανάκης στάθηκε, μάλιστα, και στα χαμηλά, όπως είπε, ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν»
Προτάσσοντας τη σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα.
Αναφερόμενος στις παρελάσεις τόνισε πως δεν θα αφήσουν κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα αν γίνουν οργανωμένα, ωστόσο το ζήτημα όπως είπε είναι η ατομική συμπεριφορά του καθενός: «Μπορεί σε μια περιοχή να μην γίνουν παρελάσεις, αλλά αν πάμε να γεμίσουμε τις καφετέριες τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα», σχολίασε.
Μάχη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το ΕΣΥ να μη γίνει «μιας νόσου»
Όπως επισήμανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα συνεχίζεται η προσπάθεια να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού. «Υπουργείο και ΕΟΔΥ προσεγγίζουμε τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στέλνουμε κινητές μονάδες, μιλάμε με τους τοπικούς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, προσπαθούμε να λύσουμε τις απορίες και να αμβλύνουμε τους φόβους των αναποφάσιστων.
Ξεκινάμε ένα online forum και μια τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις απορίες του και να παίρνει απάντηση από γιατρούς. Αυτό που έχει σημασία είναι να πορευτούμε όλοι μαζί, με τα μέτρα και τον εμβολιασμό, σε ένα ασφαλές αύριο και μια κανονική ζωή», είπε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ.
Οι ειδικοί, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχούν για το ΕΣΥ. Δεν θέλουν να εξελιχθεί σε σύστημα «μιας νόσου», όπως κινδυνεύει ήδη να συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα που «οδηγεί» την πανδημία, όπως χαρακτηριστικά λένε επιστήμονες.
Η προειδοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο το ΕΣΥ να μετατραπεί εκ νέου σε σύστημα διαχείρισης μίας νόσου, παραμελώντας τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», δύο πρόσφατες έρευνες για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο – τα ευρήματα των οποίων ανακοίνωσε η πλατφόρμα διαλόγου All. Can Greece – δείχνουν ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού.
Επιπλέον και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 29% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (σημειώνεται πως δεν καταγράφτηκε αντίστοιχη πτώση στα επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης επέμβασης), ενώ αντίστοιχα για τα τακτικά ραντεβού στα ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων διαπιστώθηκε μείωση της τάξεως του 35%, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.