Παραδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης για το περιστατικό που σημειώθηκε στο Πέραμα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ένας 18χρονος Ρομά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Θεοδωρικάκος την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει σχέδιο μέτρων και κατευθύνσεων για την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος είχε ζητήσει από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας «να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα».
Να διερευνηθούν και τα ρατσιστικά κίνητρα για τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη ζητά ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης
Νωρίτερα σήμερα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του από τα αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους επτά αστυνομικούς που εμπλέκονται στη φονική καταδίωξη, ενώ αναφέρθηκε και στο αιματηρό περιστατικό αυτό καθαυτό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καμπαγιάννης είπε: «βοούν τα δεδομένα ότι υπάρχει υπέρβαση, αυθαιρεσία και δολοφονία και πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο». Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Σκυλί να επιτεθεί δεν ρίχνεις 36 σφαίρες και αντί για τα λάστιχα αυτοκινήτου βρίσκουν θώρακα».
«Μόνο σε Ρομά θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατηγορία για επτά κακουργήματα κι αυτό μολύνει τον δημόσιο διάλογο», υπογράμμισε ο δικηγόρος.
Έπειτα πρόσθεσε: «Έχουμε 36 κάλυκες δηλαδή σφαίρες προκειμένου δήθεν να ακινητοποιήσουν τα λάστιχα. Ρίχνουν στα λάστιχα, πετυχαίνουν το θώρακα του Νίκου Σαμπάνη, σε κατοικημένη περιοχή , ενώ παραβιάζεται ρητή εντολή από Κέντρο Επιχειρήσεων σε όλες τις ομάδες να μην συνεχίσουν. Και είναι ψεύδος της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί».
Στη συνέχεια ο κ. Καμπαγιάννης κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ «τελούν εκτός νομιμότητας, είναι αυτονομημένες ομάδες που παραβιάζουν εντολή από το Κέντρο. Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί τη νόμιμη χρήση υπηρεσιακών όπλων. Υπήρχαν σπίτια και αυτοκίνητα που γαζώθηκαν από σφαίρες. Κι αυτό είναι καλή αστυνόμευση; Ας μας πουν ότι θα ξαναβάλουν στολή, θα πάρουν όπλο και θα γυρίσουν στην υπηρεσία τους, οι επτά αστυνομικοί».
«Στο υπό καταδίωξη αυτοκίνητο επέβαιναν ανήλικα και άοπλα παιδιά. Ο Νίκος Σαμπάνης, γεννημένος το 2003, είναι 18 ετών κι αυτό είναι σαφέστατο. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν καν ότι το όχημα ήταν κλεμμένο γιατί δεν είχε δηλωθεί. Γι’ αυτό το Κέντρο Επιχειρήσεων είπε ότι πρέπει να σταματήσει η καταδίωξη», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Για τον 14χρονο που αφέθηκε ελεύθερος, είπε ότι δεν θα μπορούσε να προφυλακιστεί «από τη στιγμή που έχουμε ανηλικότητα». Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και η υπόθεση αυτή είναι διεθνούς ενδιαφέροντος εν αναμονή της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για την προφανή υπέρβαση εκ μέρους της Αστυνομίας.
«Η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη δεν θα προβεί σε συνέντευξη Τύπου αλλά και η ίδια η Πολιτεία δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε τέλος ο Θανάσης Καμπαγιάννης.