Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Performance Dates 2021, με επίκεντρο την Performance Art / Τέχνη της Επιτέλεσης.
Το συμπόσιο σηματοδοτεί την έναρξη του διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού εργαστηρίου Blind Date Arts Lab @ CUT του Δρ.Αντώνη Βολανάκη. Το εργαστήριο διερευνά τη σχέση των εικαστικών τεχνών με το σύγχρονο χορό, το πειραματικό θέατρο, την ποίηση, τη μουσική καθώς εστιάζει στην κοινωνική γλυπτική κοινοτικής βάσης και τη σύγχρονη τέχνη στη δημόσια σφαίρα. Παράλληλα υποστηρίζει τη σύνδεση του Πανεπιστημίου (φοιτήτριες/ές/ και εκπαιδευτικό/διοικητικό προσωπικό) με την ευρύτερη και την καλλιτεχνική κοινότητα.
Το συμπόσιο Performance Dates 2021 φιλοξενεί διακεκριμένες/ους Κύπριες/ους και διεθνείς καλλιτέχνιδες/ες και θεωρητικούς, σε ένα πρόγραμμα αφενός διαλέξεων και παρουσιάσεων έργων, αφετέρου συζητήσεων με καλλιτέχνες από τις εικαστικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό και το πειραματικό θέατρο, σε διαδραστική συζήτηση με το κοινό.
Ως συλλογικό σώμα της Περφόρμανς (το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικούς, ιστορικούς, καλλιτέχνιδες/ες, πανεπιστημιακούς, φοιτήτριες/ές, κοινό αλλά και πολιτιστικούς διαχειριστές) καλούμαστε πολλές φορές να διαπραγματευτούμε και να εξηγήσουμε: Τι είναι Περφόρμανς; Πώς την ορίζουμε/πώς την αντιλαμβανόμαστε, ως έννοια και ως πράξη; Σε ποιες τέχνες εδράζεται και με ποιες ανθρωπιστικές επιστήμες διαλέγεται; Πώς εμπλέκεται με την κοινότητα και τη δημόσια σφαίρα;
Καθώς η Περφόρμανς κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στον Κυπριακό καλλιτεχνικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διερωτηθούμε ποιες ανάγκες / θεματικές / τακτικές, ποια ερωτήματα οδηγούν τους καλλιτέχνες σε αυτήν τη μορφή τέχνης, η οποία προτείνει τον αναστοχασμό περί των σχέσεων σώματος, χώρου, συνύπαρξης με την/τον θεατή, συμμετέχουσα/οντα στη σύγχρονη τέχνη.
Ποιος είναι ο χώρος δράσης της Περφόρμανς; Ποιο είναι το κοινό που παρακολουθεί τις δράσεις και ποιος ο ρόλος του; Είναι η Περφόρμανς προσβάσιμη στο ευρύ κοινό; Είναι πράξη πολιτική; Διαμαρτυρίας; Σωματικής επικοινωνίας; Αυτοαναφορική; Με ποιους τρόπους ασκεί κριτική στις μορφές τέχνης από τις οποίες πηγάζει; Ποια η θέση της σήμερα σε μια κοινωνία κορεσμένη από θέαμα και ψηφιακή εικόνα; Προσδιορίζει ο εκάστοτε χώρος το περιεχόμενο της εμπειρίας, και πώς; Μέσα από ποιες πλατφόρμες υποστηρίζεται; Εν τέλει: Τι δεν είναι Περφόρμανς;
Την πρώτη ημέρα, στο συμπόσιο τίθεται και διερευνάται το βασικό ερώτημα Τι είναι η Περφόρμανς; με τις επισκέπτριες Δρ. Ειρήνη Γερογιάννη, Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη και τον Δρ. Α. Βολανάκη. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνιδες/ες από την κοινότητα συνομιλούν σε στρογγυλή τράπεζα (τοποθετώντας απόψεις κι ερωτήματα) σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό. Τη δεύτερη ημέρα, ο χορευτής/χορογράφος Δάφνις Κόκκινος και η εικαστικός/περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου μοιράζονται μαζί μας το καλλιτεχνικό τους έργο. Η θεματική της συζήτησης που ακολουθεί εστιάζει στη σχέση σώμα-ταυτότητα-πόλη. Την τρίτη ημέρα, η Κύπρια διεθνής καλλιτέχνις/χορογράφος Μαρία Χασάπη/Maria Hassabi και η εικαστικός/ περφόρμερ Karen Finley παρουσιάζουν το έργο τους και στη συζήτηση που ακολουθεί εστιάζουν στη σχέση σώμα-χώρος-λόγος.
Οι ανοιχτές συναντήσεις επιζητούν τον διάλογο της κοινότητας εντός του πανεπιστημίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς κοινού χώρου για αναστοχασμό, μεταξύ
καλλιτέχνιδων/χνών, φοιτητριών/ών, πανεπιστημιακών διδασκουσών/όντων και λειτουργών, και φιλοπερίεργων/ φιλομαθών κατοίκων. Το Τμήμα Καλών Τεχνών αποσκοπεί ταυτόχρονα στη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ Κύπριων και διεθνών καλλιτεχνών και θεωρητικών.
To συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλο, Αμφιθέατρο 1, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, Λεμεσός
Οι συμμετέχουσες/ντες που θα παρακολουθήσουν και τις τρεις μέρες του συμποσίου, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Το πρόγραμμα του συμποσίου προσφέρει, παράλληλα, εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια με τις Δρ.Ει.Γερογιάννη και Δρ.Ι. Ανδρεάδη, ανοιχτά σε φοιτήτριες/τές του ΤΕΠΑΚ και το ευρύτερο καλλιτεχνικό κοινό. Όσες/οι συμμετέχουσες/οντες τα παρακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης πιστοποιητικό συμμετοχής. Πληροφορίες για το συμπόσιο και τα εργαστήρια: adonis.volanakis@cut.ac.cy και στο 25002040.