Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τη στιγμή που η πανδημία επελαύνει στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τεράστια, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάσουν νέα μέτρα για να αναχαιτιστεί αυτό το «κύμα» της πανδημίας.
Νέα σύσκεψη με τον Μητσοτάκη
Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την σημερινή επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου τη Δευτέρα, αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις ως προς τα μέτρα για την επιδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πορεία της πανδημίας προκαλεί ανησυχία και οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες.
Πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.
Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Επόμενο βήμα είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εμβολιασμών με την κυβέρνηση να ζητά για αυτό και την αρωγή της αυτοδιοίκησης , η οποία διατηρώντας μια πιο προσωπική επαφή με πολίτες θα συνέβαλε στο να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί πως πρέπει να την κάνουν.
Με βάση το παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως γίνεται γνωστό, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που καταλήγουν στο νοσοκομείο, είναι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον πριν έξι μήνες.
Ο τελικός άξονας των αποφάσεων περιλαμβάνει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με μεγαλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αυτούς, περισσότερα τεστ ( Ενδεικτικά δύο αντί του ενός σε χώρους εργασίας) αλλά και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από περισσότερους χώρους όπως κινηματογράφοι και θέατρα χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση επ’ αυτού.
Παράλληλα προβλέπεται το τέλος των «ημιεξωτερικών χώρων» και με βάση αυτό η αύξηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων. Αναλυτικότερα, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 3/11.
Έρχονται μέτρα και στην εστίαση
Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης, στο «τραπέζι» πέφτουν νέες προτάσεις για λήψη μέτρων στους εξωτερικούς μικτούς χώρους καφέ, εστιατορίων και μπαρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ένα σενάριο που εξετάζεται, είναι να θεωρούνται κλειστοί χώροι οι κατασκευές με τζάμι μέχρι πάνω, κλειστή οροφή και ανοιχτό χώρο μόνο στην πρόσοψη.
Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο πελάτης θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ό,τι δηλαδή προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους της εστίασης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, σε ένα κατάστημα, το ύψος των πλαϊνών προστατευτικών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,30.
Τα σενάρια για τους εξωτερικούς χώρους
Τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με το MEGA, αφορούν αποκλειστικά τις «κόκκινες» περιοχές και τους μικτούς χώρους, όπου βρίσκονται δηλαδή και ανεμβολίαστοι.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχουν πέσει οι εξής προτάσεις:
- Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2μ.
- Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα σε 6.
Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 πού ισχυει σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Μία ακόμα πρόταση που εξετάζεται, είναι να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
Την Τετάρτη (03/11) αναμένεται η συνεδρίαση των Ειδικών, η οποία και θα εισηγηθεί σχετικά στην κυβέρνηση, που θα λάβει και τις αποφάσεις.