Η Ισπανία εφάρμοσε σκληρά «μνημονιακά» μέτρα την περίοδο της κρίσης, χωρίς ωστόσο να έχει υπογράψει μνημόνιο. Η εργασιακή μεταρρύθμιση του 2012 επί κυβέρνησης Ραχόι, έδωσε το «πράσινο» φως για ελαστικές μορφές εργασίας, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Η ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Ποδέμος συμφώνησαν την κατάργηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, η λέξη “κατάργηση” της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο που υπέγραψαν ο Πέδρο Σάντσεθ, η υπουργός Οικονομίας και πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νάντια Καλβίνιο και η υπουργός Εργασίας και τρίτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και εκπρόσωπος των Ποδέμος, Γιολάντα Ντίαθ.
Η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση και των δύο κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει καιρός για να περιληφθεί η αναφορά αυτή στο τελικό κείμενο. Οι διαπραγματεύσεις σκόνταφταν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, που στην ουσία το 2012 επέβαλαν στην Ισπανία την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, η οποία άλλαξε ραγδαία το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει την εργασιακή μεταρρύθμιση του 2012 με τους όρους που καθορίζονται στη συμφωνία των δύο εταίρων αλλά και στο σχέδιο ανάκαμψης που εστάλη ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εργασιακή προσωρινότητα και η επισφάλεια είναι, μαζί με την ανεργία, οι κύριες ανωμαλίες στην ισπανική αγορά εργασίας και είμαστε αποφασισμένοι να τις αφήσουμε πίσω μας. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν ισορροπημένα εργαλεία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν σαφείς προϋποθέσεις για τις υπεργολαβίες», αναφέρει το κείμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 από τα 10 νέα συμβόλαια εργασίας είναι περιορισμένου χρόνου και μικρής διάρκειας και η μεταρρύθμιση του 2012 έδινε πλήρη ελευθερία στους εργοδοτικούς φορείς αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ συνδικάτων και υπουργείου Εργασίας συμμετέχουν και εκπρόσωποι της εργοδοσίας και ο κοινωνικός διάλογος έχει προχωρήσει σημαντικά.
Ως τα τέλη Νοεμβρίου που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών αναλύοντας όλα τα σημεία, αναμένεται το υπουργικό συμβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία της κατάργησης της εργασιακής μεταρρύθμισης του 2012 και στη συνέχεια να ισχύσουν οι νέες εργασιακές συνθήκες με Βασιλικό διάταγμα.