Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα του κοροναϊού έφτασαν τον δυσθεώρητο αριθμό των 6.909 μολύνσεων, ενώ άλλοι 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 450 συμπολίτες μας δίνουν μάχη για να κρατηθούν σε αυτή αφού είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται στα όριά τους.
Τα εφιαλτικά σενάρια
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του, έχοντας λάβει υπόψη τους τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο για τους μη εμβολιασμένους, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό και τα σενάρια εφιαλτικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι μερικές φορές οι λέξεις δεν μπορούν να αποδώσουν τον κίνδυνο που περιγράφουν οι ειδικοί.
Ίσως, τα νούμερα που παρουσιάζει ο καθηγητής του ΑΠΘ να το κάνουν. Να υπογραμμίσουμε ότι το ηπιότερο σενάριο, με τριπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ, δείχνει έως 100 νεκρούς την ημέρα στις γιορτές και 800 διασωληνωμένους ασθενείς. Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης…
Οι προβλέψεις των ειδικών έχουν ξεπεραστεί
Ο Νοέμβριος έχει μπει με τον χειρότερο τρόπο, ενώ έχουν ξεπεραστεί και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας από την πλευρά των ειδικών.
Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, σημειώθηκε τρομακτική αύξηση όλων των μεγεθών. Έχουμε φτάσει στο +53% στον μέσο όρο κρουσμάτων, +51% στη θετικότητα, +24% στους θανάτους και +14,5% στους διασωληνωμένους.
Πιο συγκεκριμένα, επιταχύνθηκαν κατά δέκα ημέρες οι προβλέψεις που έκανε το μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που προέβλεπε αυτούς τους αριθμούς για τις 15 Νοεμβρίου.
Έτσι, η ομάδα Σαρηγιάννη αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς το δυσμενέστερο. Μιλώντας στο iatronet.gr, ο καθηγητής παρέθεσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία, τα οποία είναι εφιαλτικά, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο, θα σημειωθούν νέα «μαύρα ρεκόρ» σε όλους τους δείκτες, αριθμό θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «είμαστε δέκα μέρες μπροστά από τις προβλέψεις που είχαμε κάνει στα τέλη Οκτωβρίου», όταν πριν από δύο εβδομάδες το μοντέλο Σαρηγιάννη προέβλεπε για τα μέσα Νοεμβρίου τους αριθμούς που έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή πάνω από 5.000 κρούσματα, 50 θανάτους και 410 – 420 διασωληνωμένους.
Τι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση
Η διεπιστημονική ομάδα HERACLES υπολόγισε βελτίωση των δεικτών αν προβλεπόταν η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους, κάτι που θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των ημερήσιων τεστ στις 600.000.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με τα τρία διαφορετικά σενάρια που δόθηκαν στη δημοσιότητα:
- Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, με δεδομένη την επιτάχυνση που παρατηρείται, το μοντέλο δείχνει ότι θα φτάναμε στις αρχές Δεκεμβρίου σε περίπου 12.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στις 17 Δεκεμβρίου οι ανάγκες για ΜΕΘ θα έφταναν τις 1.300 κλίνες, δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων κλινών για COVID και μη COVID περιστατικά. Τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των θανάτων θα άγγιζε τον σοκαριστικό αριθμό των 150 σε ημερήσια βάση.
- Ακόμα και με τα νέα μέτρα, ωστόσο, η εικόνα βελτιώνεται μόνο ως ένα βαθμό, με τα μεγέθη να παραμένουν εφιαλτικά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο: Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μοντέλου, η κορυφή των ημερήσιων νέων μολύνσεων θα φτάσει στις 9.000 στις αρχές Δεκεμβρίου. Στα μέσα του μήνα οι διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, ενώ οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 125.
- Με 600.000 τεστ την ημέρα, μεσοσταθμικά, στις αρχές του Δεκεμβρίου τα κρούσματα περιορίζονται στα 7.800 – «με τη σημερινή δυναμική το νούμερο αυτό θεωρείται επιτυχία», σημειώνει ο καθηγητής – και μετά έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι κλίνες ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο θα περάσουν τις 800 και οι θάνατοι θα κινηθούν γύρω στους 100 την περίοδο των γιορτών.
Σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Αν οι προβλέψεις του καθηγητή Σαρηγιάννη επιβεβαιωθούν θα μιλάμε για το χειρότερο κύμα του κοροναϊού που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Αυτό θα συμβαίνει παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Καταλαβαίνουμε ότι αν δεν υπήρχε το εμβόλιο, οι αριθμοί θα ήταν πολλαπλάσιοι.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται με βάση τη σημερινή εικόνα, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και με βάση τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού. «Αν ξαφνικά πειστούν περισσότεροι να εμβολιαστούν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φορτίο είναι πιο μεγάλο και τα εμβολιαστικά ποσοστά χαμηλότερα, τα νούμερα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω», σημείωσε.
Θα υπάρξουν νέα μέτρα;
Είναι φυσικό να έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για νέα μέτρα, πριν καν τεθούν σε εφαρμογή αυτά που θα ισχύουν από αύριο. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι τυχόν νέα μέτρα αν χρειαστούν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και απέκλεισε εκ νέου οριζόντιες παρεμβάσεις.
Ο κ. Πλεύρης είχε σύσκεψη με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και με διοικητές νοσοκομείων, ώστε να εξεταστούν τρόποι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διοχετευθούν προς τα εκεί όσοι ασθενείς χρειάζεται, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν με προσωπικό και γιατρούς τα νοσοκομεία, είτε με προκηρύξεις είτε με την παροχή κινήτρων, ιδιαίτερα για τις ειδικότητες των γιατρών που είναι πιο απαραίτητες.
Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε περίπτωση που οι ανάγκες μεγαλώσουν και δεν αποδώσουν οι άλλες κινήσεις.
Όχι μέτρα για εμβολιασμένους, όχι οριζόντιο lockdown
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως τον μόνο τρόπο για την θωράκιση της υγείας των πολιτών και του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε σχέση με την τρίτη δόση, εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες κινούνται στις 25.000 την ημέρα που δείχνει «ότι οι πολίτες έρχονται να εμβολιαστούν».
Είπε ακόμη πως σε περίπτωση που τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο δεν αποδώσουν καρπούς, οποιαδήποτε άλλα νέα μέτρα θα είναι της ίδιας φιλοσοφίας και θα απευθύνονται κυρίως στους μη εμβολιασμένους. Μάλιστα, ανέφερε πως το 73% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστεί νέους περιορισμούς ή μέτρα. Διαβεβαίωσε, τέλος, για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν lockdown σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.