Ο κοροναϊός «πολιορκεί» την Ευρώπη με τη «Γηραιά Ήπειρο» να είναι στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο καιρός χειμωνιάζει και οι άνθρωποι θα βρίσκονται πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και 24.000 θάνατοι λόγω του φονικού ιού στην Ευρώπη. Αν αυτό το νούμερο το δούμε με τη μορφή ποσοστού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι στο «μάτι» του πανδημικού κυκλώνα.
Τα νούμερα που καταγράφονται στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 59% των κρουσμάτων και το 48% των θανάτων, σε όλο τον πλανήτη.
Τα ρεκόρ κρουσμάτων κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου»
Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Τα νούμερα τρομάζουν και προκαλούν πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις που θα πρέπει για άλλη μια φορά να σχεδιάσουν νέα μέτρα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Johns Hopkins University, στη Γερμανία ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε τα 37.640, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 36.963, στη Γαλλία τα 9.397. Πιο ανατολικά, στη Ρωσία τα 39.117, στην Ουκρανία τα 28.477, στην Πολωνία τα 15.511. Στη γειτονική Τουρκία τα 29.482.
Το αποκαλυπτικό γράφημα
Τα «μαύρα ρεκόρ» οδηγούν στην τρίτη δόση του εμβολίου
Στην Ελλάδα άνοιξε από σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών. Το ίδιο φαίνεται, όμως, ότι θα γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν κινηθεί τόσο γρήγορα όσον αφορά τη σύσταση για την τρίτη δόση των εμβολίων.
Να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσφέρει τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Αυστρία. Τώρα φαίνεται ότι αυτό θα επεκταθεί και πέρα από τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε ο (υπηρεσιακός) ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αυτό «μας πλήττει ήδη με μεγάλη ορμή».
«Έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς», τόνισε ο κ. Σπαν και απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εμβολιασμό, τόσο πρωτογενή όσο και ενισχυτικό. «Το πόσο κρίσιμης σημασίας είναι και ο ενισχυτικός εμβολιασμός, το αντιληφθήκαμε ξεκάθαρα μόλις τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η ομοσπονδία θα ενισχύσει οικονομικά την εκστρατεία εμβολιασμού στα κρατίδια.
Να θυμίσουμε ότι η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό ξεκίνησε από το Ισραήλ και προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η Ελλάδα.
Ανησυχία για την Ανατολική Ευρώπη
Την ίδια ώρα, η Ανατολική Ευρώπη «λυγίζει» υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεικτών, με τις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού να πλήττονται πιο βαριά. Έτσι, σε αυτές τις χώρες το ζήτημα της αναμνηστικής, τρίτης δόσης γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό.
Εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ουγγαρίας. Η χώρα είναι από αυτές που χορήγησε από πολύ νωρίς ενισχυτικές δόσεις. Τώρα οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο δίλημμα. Η Ουγγαρία ξεκίνησε να εμβολιάζει με ενισχυτικές δόσεις από τον Αύγουστο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη χώρα χορηγούνται σε μεγάλο ποσοστό τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια που έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, γεγονός που οδήγησε στην πρώιμη εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού. Πλέον όμως δημιουργείται ένα νέο ερώτημα. Μήπως χρειάζεται και τέταρτη δόση;
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν αυτή την εβδομάδα τις οδηγίες τους, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ευάλωτα άτομα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τέταρτη δόση στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης αυτή την επιλογή.
Είναι φανερό ότι όσο προχωράμε προς τους χειμερινούς μήνες, η κατάσταση θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με τον Τύπο να αναρωτιέται αν θα παρθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Για παράδειγμα, η γερμανική Die Zeit γράφει: «Και πάλι έχει αποδειχθεί ότι ο ιός είναι πάντα μερικά βήματα πιο μπροστά από την πολιτική». Στη συνέχεια η εφημερίδα προσθέτει: «Η προετοιμασία για τον χειμώνα έχει καθυστερήσει και οι πολιτικοί φαίνεται να ελπίζουν σε μόνο ένα πράγμα εδώ και μήνες: Ότι θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού».
Όμως, αυτή η εκστρατεία, αντιμετωπίζει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που δυναμώνει από τα ζιγκ-ζαγκ των κυβερνήσεων σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος. Το παράδειγμα της Τεργέστης είναι από αυτά που απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο χειμώνας αναμένεται με έντονη ανησυχία και δύσκολες αποφάσεις θα χρειαστούν…