Η δήλωση, λίγες ημέρες πριν, του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ότι «δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο – και δεν υπάρχει και λόγος – να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ», έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ, όταν σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, ενώ τα ράντζα γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Με τη διαφορά ότι έγινε επίκαιρη από την… ανάποδη. Γιατί όταν μιλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης για «πολυτελές» σύστημα υγείας, μόνο η τωρινή εικόνα των νοσοκομείων της χώρας δεν έρχεται στο μυαλό των πολιτών.
Έτσι κι αλλιώς, αν δεν μπορεί να «κατηγορήσει» κανείς για κάτι το ΕΣΥ, είναι για πολυτέλεια. Μπορεί να έχει τους καλύτερους γιατρούς, με την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά πολυτελές δεν το λες…
Η εφιαλτική εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία και οι δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτών για προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα περισσότερων ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις «μαύρες» προβλέψεις των ειδικών για 100 νεκρούς την ημέρα μέχρι το τέλος του μήνα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, συνθέτουν το παζλ του τέταρτου κύματος της πανδημίας που «χτυπά» τη χώρα ανελέητα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει να έχει καταλήξει στην απόφαση να επιστρατεύσει εκ νέου ιδιώτες γιατρούς για να βάλουν «πλάτη» στο ΕΣΥ που ασφυκτιά – ένα μέτρο που δεν είχε την προσδοκώμενη επιτυχία την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξάλλου, όπως και στο προηγούμενο κύμα, ζητούν επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και όχι μόνο γιατρών.
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι ένα μεγάλο μέρος – αν όχι η πλειονότητα – των ιδιωτών γιατρών που επιστρατεύθηκαν την προηγούμενη φορά, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, αλλά και βάσει δικών τους μαρτυριών, δεν είχαν καν την απαραίτητη εμπειρία για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των ΜΕΘ.
Παγώνη: «Η νύχτα του Αγίου Βαρθομαίου»
Στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία, αναφέρθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμούς.
«Ήταν αναμενόμενο, εμείς γνωρίζαμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί έτσι», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
«Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει όλοι να πάνε να εμβολιαστούν, με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας», τόνισε.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», μιλώντας για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».
«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου! Πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη. «Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», ξεκαθάρισε.
Διέψευσε την Παγώνη το «Γεννηματάς»
Απάντηση στην πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με τις νύχτες του «Αγίου Βαρθολομαίου» στο «Γεννηματάς», έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου «Γεννηματάς» απάντησε στις δηλώσεις που έκανε η κυρία Παγώνη σχετικά και με τα δανεικά ράντζα, τονίζοντας πως το σύνολο των εισαγωγών Covid – non Covid περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την προηγούμενη ημερομηνία εφημέρευσης, ενώ ειδικά τα περιστατικά Covid εμφανίζονται μειωμένα (16 έναντι 25 στις 30/10/2021).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «σχετικά με τις επικουρικές κλίνες, στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 (35 στην εφημερία της 30ης Οκτωβρίου). Με την έκδοση εξιτηρίων, οι ασθενείς θα προωθηθούν σταδιακά στους θαλάμους των Κλινικών του Νοσοκομείου».
Και επισημαίνεται ότι στο νοσοκομείο δεν υπήρξε ανάγκη και δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενίσχυση σε υλικό (επικουρικές κλίνες κλπ.), από το Γ.Ν.Ν.Θ. «Σωτηρία» ή από άλλη Μονάδα Υγείας.
Παγώνη: «Ελάτε να δείτε τα ράντζα»
«Όταν μιλάει η διοίκηση, θα πρέπει να είναι εκεί τη νύχτα, να ζει με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τι πέρασαν και μετά να βγάζει τις ανακοινώσεις», απάντησε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στην διάψευση της διοίκησης του νοσοκομείου.
«Δεν καθόμαστε να ασχοληθούμε με το τι λέει η κάθε διοίκηση, αλλά ασχολούμαστε με τους ασθενείς μας», πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.
Εφιαλτική η σημερινή εφημερία στο «Αττικόν» – Ήδη έχουν αναπτυχθεί 82 ράντζα
Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή εφημερία στο «Αττικόν» νοσοκομείο καθώς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν ήδη αναπτυχθεί 82 ράντζα, ενώ η εφημερία αναμένεται να λήξει το πρωί της Τρίτης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗN, Μιχάλης Γιαννάκος:
«Γέμισαν ήδη οι διάδρομοι των κλινικών ράντζα. Μέχρι τώρα το νοσοκομείο ανέπτυξε 82 ράντζα, ενώ ασθενείς έχουν σχηματίσει ουρές για να εξεταστούν».
Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έφερε και τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν χθες Κυριακή, 743 ασθενείς με κοροναϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Μεγάλη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.
Μείωση χειρουργείων και επιλογή ασθενών αν «φρακάρουμε»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως αναισθησιολόγων και γι’ αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου σε κάθε εφημερία δίνεται και μία μάχη.
Πάντως τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών, αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά, ένα ενδεχόμενο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.
«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είχε αναφέρει η κ. Γκάγκα, συγκεντρώνοντας τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.
Σαρηγιάννης: «Μέχρι το τέλος του μήνα οι νεκροί θα αγγίξουν τους 100 την ημέρα»
Την εκτίμηση ότι στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 10.000 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί, πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα», τόνισε ο καθηγητής.
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως «είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Είναι μια συνέχεια της αυξητικής πορείας, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ουσιαστικά, η επίδρασή τους θα φανεί μετά τις 15 του μηνός», εξήγησε.
«Γι’ αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ισοσταθμικά μία συνεχή αύξηση, που μπορεί να μας οδηγήσει σε 7.000 και παραπάνω κρούσματα» εκτίμησε, ενώ προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι «είναι σε αυξητική πορεία και, μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα».
«Το ρολόι έχει χτυπήσει μεσάνυχτα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για το θέμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι λίγος.
Πλεύρης: Προ των πυλών οι επιτάξεις γιατρών
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, επεσήμανε πως η πανδημία δοκιμάζει για ακόμη μία φορά το σύστημα υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως «είμαστε προ των πυλών να γίνουν επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών».
Ανέφερε ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid για περιστατικά κοροναϊού. Αμέσως, πρόσθεσε, βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.