Στην παραδοχή ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των σωμάτων ασφαλείας που είναι ανεμβολίαστοι προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για 30.000 με 40.000 αστυνομικούς και λιμενικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τον αριθμό αυτό προσπαθώντας να εξηγήσει ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες αναστολές εργασίες στα σώματα ασφαλείας και ως εκ τούτου θα δημιουργούσε τεράστια κενά σε θέματα δημόσιας τάξης.
Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι τόνισε σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ότι εκτός από τους υγειονομικούς πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει με κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.
«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε επίσης ότι από τους 11.000 που ήταν αρχικά οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, 6.000 τέθηκαν σε αναστολή το Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, δηλαδή προτιμούν -όπως είπε- να μείνουν χωρίς μισθό παρά να κάνουν εμβόλιο.
Πάντως στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες υπάρχουν διαφορετικές φωνές που τάσσονται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας όπως είναι το ΚΙΝΑΛ ενώ συνολικά τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ζητούν ουσιαστική ενημέρωση και στρατηγική πειθούς υπέρ της αύξησης των εμβολιασμών.
Μάλιστα αυτές οι δυνάμεις εγκαλούν την κυβέρνηση ότι στο θέμα των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να χαϊδεύει τα αυτιά ενός κοινού που είναι επιρρεπές σε ακροδεξιές θεωρίες αποδίδοντας εκεί εξαιρέσεις ή έστω προαιρετική εφαρμογή των μέτρων όπως στην περίπτωση της εκκλησίας ή των σωμάτων ασφαλείας.
Ειδικότερα για τα σώματα ασφαλείας θέτουν το ερώτημα κατά πόσο μπορούν ανεμβολίαστοι να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας όταν η ίδια η κυβέρνηση ανάγει τον εμβολιασμό στο κύριο όπλο καταπολέμησης του κοροναϊού.
Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σήμερα τόνισε ότι αν είχαν εμβολιαστεί οι ανεμβολίαστοι δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εμβολιασμών κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στο μεταξύ υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες, όπως συνταγματολόγοι αλλά και γιατροί που τάσσονται υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κίνητρα αλλά και κλιμακούμενες κυρώσεις από πρόστιμα έως και απολύσεις.
Όπως εξήγησε, επειδή τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς – όπως ακριβώς έγινε με τους υγειονομικούς – αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.
«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε χαρακτηριστικά.