«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης λέγοντας ότι ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ «εδώ ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα».
Δολίως
«Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές. Αλλά γιατί εδώ, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή», είπε ο κ. Τσίπρας.
Συμπλήρωσε δε ότι «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, καθώς «δολίως το είχατε στήσει το παιχνιδάκι, δήθεν μια εταιρεία να κάνει την κατανομή των χρημάτων».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει και παραγραφή» αφού «φροντίσαμε εμείς και αλλάξαμε το Σύνταγμα», τόνισε ότι όμως το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό.
Δυο φορές ανήθικη συμπεριφορά
Μίλησε για δύο φορές «ανήθικη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού, «γιατί όλα αυτά τα έκανε την περίοδο της πανδημίας και με πρόσχημα τη πανδημία». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδινε ένα πακτωλό χρημάτων, λεφτά των φορολογούμενων, για να φτιάξει ένα καθεστώς στα ΜΜΕ να τον λιβανίζει», την ώρα που -όπως τον κατηγόρησε- η κοινωνία είχε βυθιστεί στην ανασφάλεια και η κυβέρνηση δεν στήριζε το ΕΣΥ. «Δεν είναι μόνο ντροπιαστικό. Είναι ταυτόχρονα και εγκληματικό», είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που θα ανακόψει το έργο της εξεταστικής και τόνισε ότι η Βουλή καλείται να υπερασπιστεί τον πλουραλισμό και την ίδια τη δημοκρατία, να απαντήσει στην απολυταρχική χειραγώγηση της κοινής γνώμης, να διερευνήσει και να φωτίσει τους δόλιους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ένα καθεστώς φαυλοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς λέγοντας πως η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα για την πανδημία και έχει οχυρωθεί πίσω από τα τείχη της προπαγάνδας και του ψέματος.
Με ποια κριτήρια
«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την πρόσκρουση με τη σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα που ζει ο κόσμος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι «αφού δεν μπορείτε ως κυβέρνηση να αποφύγετε το μοιραίο φροντίστε να αποφύγουμε το μοιραίο για την κοινωνία και την ανθρώπινη ζωή. Αφού δεν μπορείτε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις είμαστε εμείς εδώ για να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται ο τόπος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης στα ΜΜΕ στα μεταπολιτευτικά χρονικά, σημειώνοντας ότι «το κύριο ερώτημα που θα κληθείτε να απαντήσετε για τη λίστα Πέτσα είναι με ποια κριτήρια δώσατε και κατανείματε αυτά τα χρήματα;»
Εξόφθαλμο αλισβερίσι
«Αναγγείλατε ότι θα δώσετε χρήματα ακόμα και στον Φουρθιώτη. Με ποια κριτήρια δώσατε χρήματα 15.000 ευρώ σε μέσο της περιφέρειας που ανήκει στον κουμπάρο του υπουργού και στη σύζυγο βουλευτή της ΝΔ; Πως γίνεται ένα άγνωστο σάιτ να παίρνει χρήματα περισσότερα από εφημερίδες με μεγάλες κυκλοφορίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «με ποια κριτήρια αποκλεισατε το ενοχλητικό για σας documento;».
«Αν δεν θέλετε να ακούτε εμάς γιατί δεν απαντάτε στις επανηλειμένες ενοχλήσεις που είχατε από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που λέει ότι τα ΜΜΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εταιρεία δημοσκοπήσεων opinion κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμο αλισβερίσι» της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει 270.000 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.
Πελατειακό κράτος της δεξιάς
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος συνολικά στα κυβερνητικά πεπραγμένα μίλησε για «τσουνάμι απευθείας αναθέσεων» και δημιουργία ενός κράτους που «ταϊζει κάθε τυχοδιώκτη» λέγοντας ότι σε ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί συνολικά 4,9 δισεκ. ευρώ σε ημέτερους εκ των οποίων τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις.
«Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει το μήνα και εσείς στήνετε εταιρείες την προηγούμενη της ανάθεσης για να κάνετε πάρτι απευθείας αναθέσεων. Είναι ανήθικο. Έχουμε ένα πρωτοφανές πάρτι και μια πανδημία απευθείας αναθέσεων. Μας γυρνάτε στις χειρότερες εποχές του πελατειακού κράτους της δεξιάς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση λόγω αλαζονείας δεν αντιλαμβάνεται ότι θα έρθει η ώρα που τίποτα δεν θα μείνει κρυφό και όλα θα ελεγχθούν.
«Η αρχή γίνεται σήμερα στη Βουλή» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια πρωτότυπη διαδικασία (σ.σ. με την έννοια ότι θα συσταθεί εξεταστική μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης που είναι μειοψηφία στη Βουλή) και επισημαίνοντας ότι πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή υπάρχει η συμφωνία και η σύμπλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη χειρότερη, κυνική και πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας απο τη μεταπολίτευση και μετά.