Με την Ευρώπη να είναι πλέον η μοναδική ήπειρος όπου τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται, ορισμένες χώρες όπως η Ολλανδία ετοιμάζονται να επαναφέρουν τα αντιδημοφιλή περιοριστικά μέτρα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, διαπιστώνοντας ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν για επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω Covid-19 στην Ευρώπη παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πέρυσι, ωστόσο σε κάποιες χώρες τα συστήματα υγείας κινδυνεύουν και πάλι να γονατίσουν.
Σύμφωνα με δεδομένα του Reuters, στην Ευρώπη αντιστοιχούν πλέον περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου οι μισοί νέοι θάνατοι.
Περίπου το 65% του πληθυσμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, o οποίος περιλαμβάνει την ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, έχει εμβολιαστεί πλήρως, όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί τους τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) κατέγραψε σε μια εβδομάδα αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% και των θανάτων κατά 10%. Όλες οι άλλες περιοχές ανέφεραν μείωση.
Στην Ολλανδία το πρώτο νέο lockdown
Το πρώτο μερικό lockdown που επιβάλλεται στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι φαίνεται πως θα τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 85% του ενήλικου πληθυσμού. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα προβλέπεται να κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 16.264 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την Κυριακή αν θα επιβάλλει lockdown για τους πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid.
Ο Σάλενμπεργκ δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί, ωστόσο οι δύο περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο πανδημικό κύμα, η Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα μονομερώς από την Δευτέρα.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αυστρία δεν υπερβαίνει το 65%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, μια στάση την οποία ενθαρρύνει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.
Όπως διευκρίνισε ο καγκελάριος, σε περίπτωση νέου lockdown οι ανεμβολίαστοι θα αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς που ίσχυαν για τον γενικό πληθυσμό στα προηγούμενα τρία lockdown το 2020.
Γερμανία: Υποχρεωτικά μάσκες και αποστασιοποίηση
Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία και στη Γερμανία, η οποία ανέφερε την Πέμπτη 50.196 νέες λοιμώξεις, τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας.
Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιτρέπει την επιβολή μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Στο μεταξύ, ορισμένες πόλεις φέρεται να έχουν ακυρώσει τη λειτουργία χριστουγεννιάτικων αγορών και φέτος.
Περιοριστικά μέτρα αρχίζουν εξάλλου να εφαρμόζονται και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή λόγω δυσπιστίας των πολιτώμ.
Η Λετονία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή αν θα επιβάλλει νέα μέτρα, ενώ ορισμένοι περιορισμοί έχουν επιστρέψει στη Ρωσία και τη Σλοβακία.
«To εμβόλιο δεν αρκεί»
Οι ιολόγοι προειδοποιούν ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια που αρκεί για να τερματιστεί η κρίση της πανδημίας.
Ειδικοί που μίλησαν στο Reuters έφεραν το Ισραήλ ως παράδειγμα καλών πρακτικών: πέρα από τους εμβολιασμούς, επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευσε την είσοδο σε κλειστούς χώρους χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά το καλοκαίρι.
Χωρίς περιοριστικά μέτρα «βλέπουμε καταστάσεις σαν αυτές που παρατηρούμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτές τις ημέρες» δήλωσε η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Άνοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.
«Αν υπάρχει ένα μάθημα που προκύπτει από αυτή την κατάσταση είναι ότι δεν πρέπει να αφήνεις τη μπάλα από τα μάτια σου» συμφώνησε ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος της Ιατρικής Σχολής «Ουόργουικ» στη Βρετανία.
Άλλοι εκτίμησαν ότι ήρθε ώρα για επέκταση των αναμνηστικών δόσεων εμβολίου σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή βάση.
Όπως δήλωσε ο Μάικλ Χεντ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, η πανδημική έξαρση των τελευταίων εβδομάδων «πιθανότατα θα κάνει την Ευρώπη να επανεξετάσει τις αναμνηστικές δόσεις και να πει ‘τις χρειαζόμαστε pronto’».