Κλειστά θα παραμείνουν πολλά καταστήματα εστίασης σήμερα, Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εργαλειοποίηση του κλάδου καθ’ ολη τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι επαγγελματίες της εστίασης, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου εγείρουν μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, καθότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2,418 δις. ευρώ ή κατά 37,2%.
Όμως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το 1ο εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών, με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να φτάνει 51,8%.
Για αυτό και σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι ζητούν από την κυβέρνηση
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του Κλάδου είναι:
-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
-Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Διαρθρωτικά μέτρα
Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:
-Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
-Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.
«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.
Μείωση τζίρου και ρευστότητας
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, σημειώνοντας ότι ο κλάδος είχε απώλειες της τάξης του 30%-50%, κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις εστίασης με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) εκτινάχθηκαν. Από 16,5% που ήταν στις αρχές της πανδημικής κρίσης υπερδιπλασιαστηκαν στο 44,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Πηγή: ΟΤ