Επισήμως στον «πάγο» έβαλε η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Γερμανίας τη διαδικασία επικύρωσης του πολυσυζητημένου αγωγού Nord Stream 2, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στη Ρωσία και έστειλε στο… ταβάνι τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η γερμανική αρχή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, αφότου ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, ουσιαστικά κατέστησε επίσημη τη στάση αναμονής που είχε υιοθετήσει δηλώνοντας πως «αναβάλει προσωρινά» την πιστοποίηση του. Ως επιχείρημα έθεσε το γεγονός πως η ρωσική Gazprom πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική που θα «τρέχει» το έργο στη Γερμανία δημιουργώντας και το δικό της ανεξάρτητο δίκτυο, ως οφείλει βάσει της γερμανικής νομοθεσίας. Όμως, είναι σαφές πως με δεδομένο το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από τον αγωγό και το ρωσικό φυσικό αέριο συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, πιθανότατα απλά έψαχνε αφορμή…
Πανικός στις αγορές
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αναβάλει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες –όσο είναι το χρονικό περιθώριο που ο νόμος κρατά ανοιχτή τη διαδικασία- την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, ο οποίος θα αύξανε τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη, σε ένα διάστημα που τα ευρωπαϊκά αποθέματα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη εν όψει και της χειμερινής περιόδου.
Υπολογίζεται ότι μέσω του αγωγού που κινείται υποθαλάσσια κάτω από τη θάλασσα της Βαλτικής θα μεταφέρονταν τουλάχιστον 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό την τωρινή διαδρομή μέσω Ουκρανίας.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι τιμές κατέγραψαν νέο άλμα φτάνοντας σε νέο υψηλό τριών εβδομάδων. Τα βρετανικά συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να αυξάνονται κατά περίπου 10% στα 2,24 στερλίνες ανά θερμική μονάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές εκτινάχθηκαν έως και 12%.
Ο ρωσικός εκβιασμός
Θυμίζουμε πως η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά έχουν υποσχεθεί εδώ και μέρες πως η Gazprom θα αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά δεν το έχει πράξει ουσιαστικά μέχρι τώρα, κρατώντας τις αγορές σε αμφιβολία. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, πολλοί αξιωματούχοι, ακόμη και ευρωβουλευτές, έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τη Μόσχα πως εκβιάζει την Ευρώπη και δη, τη Γερμανία με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλίσει την επικύρωση της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Ο ίδιος ο αγωγός δρομολογήθηκε με τη συμφωνία της νυν γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά που θεώρησε ότι το project ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας. Όμως, δέχτηκε σφοδρή κριτική για αυτό, με το όλο έργο να έχει προκαλέσει πρόβλημα στις διπλωματικές σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και να συναντά αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.
Το τελευταίο ειδικά είναι ένας ακόμη παράγοντας στο πολύπλοκο αυτό παζλ δεδομένου πως η Γερμανία βρίσκεται σε φάση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες, μια… τριάδα που έχει εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις για το ζήτημα του αγωγού. Ειδικά το FDP και οι Πράσινοι έχουν υιοθετήσει ανοιχτά αρνητική θέση, κυρίως δε, οι Πράσινοι με τον συνπρόεδρο του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να έχει δηλώσει μόλις πριν λίγες ημέρες πως κατά τη γνώμη του ο αγωγό δεν εκπληρώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Στο θέμα έχει αναφερθεί προ ημερών και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρότρυνε την Ευρώπη να πει “όχι” στον Nord Stream 2, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας την επιρροή της Ρωσίας και αποδυναμώνοντας την ήδη πιεζόμενη από τη Μόσχα, Ουκρανία.
Πηγή: ΟΤ