Ψηλά στην ατζέντα του κρατά ο Πρωθυπουργός την Ομογένεια και, όπως μαρτυρά η παράλληλη ατζέντα επαφών του στο Λονδίνο, επιχειρεί πλέον με κάθε ευκαιρία να ανοίγει απευθείας διαύλους με τους Ελληνες του εξωτερικού. Οι συζητήσεις εστιάζουν σταθερά στην προβολή δύο σημείων: πρώτον, στις θετικές – κατά το Μαξίμου – προοπτικές της χώρας, με το βλέμμα μεταξύ άλλων στις προσπάθειες να κλείσει η πληγή του brain drain και να αντιστραφεί σε brain gain, ένα από τα βασικά κυβερνητικά αφηγήματα. Δεύτερον, στην κυβερνητική βούληση όχι απλώς για στενότερη επικοινωνία των αποδήμων με την Ελλάδα αλλά και για την ενεργή συμμετοχή τους στις εξελίξεις, με το βλέμμα στον νόμο για το δικαίωμα των εκτός επικράτειας πολιτών να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, όπως θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Σχετικές συζητήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ομάδα Ελλήνων, φοιτητών αλλά και εργαζομένων, στη βρετανική πρωτεύουσα προχθές το βράδυ, στο πλαίσιο μιας χαλαρής συνάντησης την οποία επιδίωξε ο Πρωθυπουργός στο ξενοδοχείο όπου διέμεινε η ελληνική αποστολή. Εξάλλου η κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και στο εσωτερικό της χώρας, στο τρίγωνο κυβέρνησης, ΝΔ και ΟΝΝΕΔ, μαρτυρά ότι έχει ληφθεί απόφαση να ενταθούν οι προσπάθειες κινητοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού, πρωτίστως όσων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, και εξάντλησης κάθε δυνατότητας που παρέχει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων.
Πρώτος στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο μαζική προσέλευση στις κάλπες. Γιατί αυτό θα διευκολύνει, όπως εκτιμούν ενημερωμένες πηγές, τον επόμενο στόχο που θα είναι μια νέα προσπάθεια της ΝΔ να αναθεωρηθεί το ισχύον πλαίσιο. «Στην επόμενη Βουλή μακάρι να υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να απομακρύνει και τα τελευταία εμπόδια ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» έλεγε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός σε ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε ξένα κοινοβούλια, ενώ πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στον «Ελληνικό Κήρυκα» του Σίδνεϊ, αναφερόταν στην επικοινωνιακή εκστρατεία και τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της πλατφόρμας apodimoi.gov.gr.
Το μότο
Μετά την έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας, όπως εμφανίζεται ήδη σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού με μότο «Η ψήφος σου – η χώρα σου», είναι στα σκαριά, κατά πληροφορίες, στοχευμένες περιοδείες από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κυρίως στην Ευρώπη, ενώ προδιαγράφεται μεγαλύτερη ενεργοποίηση και του κόμματος καθ’ οδόν προς τις εκλογές – το 2023, σύμφωνα με τις επίμονες αναφορές του Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει στο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας. Είναι ενδεικτικό ότι η ΟΝΝΕΔ έτρεχε για σχεδόν έναν χρόνο ειδική καμπάνια για την ενίσχυση της γαλάζιας «δύναμης» εκτός συνόρων, που ολοκληρώθηκε προ ημερών με τη συγκρότηση νέων οργανώσεων και «πυρήνων» εξωτερικού (συνολικά 15 με 2.145 μέλη), ενώ η νεοδημοκρατική γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς επιχειρεί μέσω νέας, ξεχωριστής ιστοσελίδας να ανοίξει πλατφόρμα πιο άμεσης επικοινωνίας με την Ομογένεια.
Η κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος πάντως κατέγραφε αναιμικό ενδιαφέρον για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ενόσω προσπαθούσε να ξεπεράσει και τεχνικά ζητήματα (αναζήτηση δικαιολογητικών, βοηθητικές υποδομές κ.ο.κ.), στοχεύει, κατά πληροφορίες, στην εγγραφή το λιγότερο 50.000 ενδιαφερομένων τους επόμενους μήνες, με τα γαλάζια στελέχη να αποφεύγουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, μιλώντας λακωνικά για μια «σύνθετη εξίσωση». Ο σχεδιασμός πάντως φαίνεται ότι εστιάζει σε δύο πτυχές. Η μία αφορά την αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων, με δεδομένο ότι κατά τον νόμο αυξάνονται στους 15 οι βουλευτές Επικρατείας (από 12), και η άλλη αφορά τη νεολαία του εξωτερικού, που αναδεικνύεται σε κομβικό target group για το πρωθυπουργικό γραφείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επικοινωνιακή εκστρατεία για τους ομογενείς εντάχθηκε ειδικό «μήνυμα» προς τους πολίτες κάτω των 30 ετών για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα με τον ΑΦΜ των γονιών τους, από τη στιγμή που εκείνοι «έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στο τρέχον ή στο προηγούμενο έτος».