Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» συμπλήρωσε 90 χρόνια κυκλοφορίας.
Εδώ και εννέα δεκαετίες, στα «ΝΕΑ» θήτευσαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών αφήνοντας τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην εξέλιξη της εφημερίδας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Μία από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και που συνεχίζουν ως σήμερα να κοσμούν το ανθρώπινο δυναμικό της είναι ο εμβληματικός σκιτσογράφος, Κώστας Μητρόπουλος.
«Τον Νοέμβριο του 1967. Δηλαδή όγδοο μήνα της Χούντας δημοσιεύθηκε ένα σκίτσο. Με την έναρξη της Χούντας, ο Νίτσος (σ.σ. Κώστας Νίτσος, διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ») μάς είπε: “Τα πολιτικά σκίτσα τελειώσανε” και ήταν της μόδας πια και τότε οι ταβερνόβιοι. Και έκανα την κυρά που ψάχνει να βρει τον άνδρα της, που τον είχε χάσει στις ταβέρνες το βράδυ. Αυτή όμως την οποία είχα σχεδιάσει εγώ έψαχνε για τον γιο της, ο οποίος είχε ξεπορτίσει.
Είχε σκύψει λοιπόν η μάνα του και έλεγε «Θοδωράκη, βγες έξω!»
Την άλλη μέρα το πρωί έγινε χαμός. Τα τηλέφωνα σπάγανε. Μου λέγανε όλοι:
– Μπράβο ρε Κώστα!
– Τι συμβαίνει;
– Το γράψατε! Να βγει έξω ο [Mίκης] Θεοδωράκης!
»Εγώ, το Θοδωράκης το είχα βάλει όπως θα έβαζα Νικολάκης, Κωστάκης, Γιαννάκης. Έβαλα Θοδωράκης. Και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τη δική μου αφέλεια. Και μάλιστα όγδοο μήνα Χούντας, που ήταν όλα σφιγμένα, άγρια και ανάποδα.
»Ήταν ένα αδιανόητο συμβάν το οποίο, ούτε το είχαμε προβλέψει, ούτε το είχα επιδιώξει. Ο Λαδάς είχε πάρει από το Βραχάτι τον [Μίκη] Θεοδωράκη και τον έστειλε στη Ζάτουνα, ένα ορεσίβιο χωριό. Είχε ξεσηκωθεί η Ευρώπη, είχαν αρχίσει οι εφημερίδες να γράφουνε και το γενικό σύνθημα ήταν να απελευθερωθεί ο Θεοδωράκης.
»Μέσα σε όλον αυτόν το σαματά έπεσε αυτό το σκίτσο σαν να ήταν….Το αδιανόητο…Καταλαβαίνεις τι έγινε με το γραφείο τύπου του υπουργείου της Χούντας τότε.
Μόνο, πρέπει να σας πω, ότι κάποια στιγμή αναλογίστηκα κι εγώ, αλλά δεν τόλμησα να το πω του Νίτσου:
«Αν πρόκειται να κάνουμε αντίσταση, με σκίτσα με θέμα τον μούστο…Καλά κρασιά!»»