Παλιότερα για να γίνει αποτελεσματικά κάτι τέτοιο, χρειάζονταν ώρες ενασχόλησης στο Excel με αλλεπάλληλα spreadsheets, φόρμουλες και τύπους και γενικώς… μανούρα. Όχι όμως και σήμερα. Πλέον η όλη δουλειά μπορεί να γίνει πανεύκολα μέσα από τα smartphones, απλά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα apps. Ποια είναι αυτά; Έλα να τα δούμε παρέα.

YNAB

Το YNAB (από τα αρχικά του You Need A Budget) είναι πιθανότατα το πρώτο app που πρέπει να εξετάσεις σε περίπτωση που είσαι αποφασισμένος να βρεις κάτι καλό. Δεν είναι δωρεάν: η ετήσια συνδρομή του στοιχίζει περί τα €85,99 αλλά τουλάχιστον διαθέτει δοκιμαστική έκδοση ενός μήνα για να βεβαιωθείς για την αξία του πριν πληρώσεις. Να είσαι σίγουρος όμως πως τα χρήματά σου θα πιάσουν τόπο. Όπως λένε οι δημιουργοί του, «ο μέσος χρήστης αποταμιεύει $600 τους πρώτους δύο μήνες και $6.000 τον πρώτο χρόνο». Αυτό που κάνει είναι να σε καθοδηγεί ευρώ-ευρώ σε ό,τι αφορά τα έξοδά σου, προβάλλοντάς σου με ακρίβεια πού ξοδεύεις τα λεφτά σου και βοηθώντας σε να αποταμιεύσεις περισσότερα μέσω στόχων. Απόλυτα ασφαλές, θα σου δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις το πλάνο σου ανάλογα με τα έσοδά σου.

Debit & Credit

Βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ λειτουργικότητας και δυνατοτήτων, το Debit & Credit είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μια τάξη τα οικονομικά σου. Θα έχεις τη δυνατότητα να καταχωρήσεις τα έξοδά σου, επαληθεύοντάς τα μάλιστα με τους αναλυτικούς λογαριασμούς της τράπεζάς σου, έτσι ώστε να δημιουργήσεις το πλάνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Η δε καταχώρηση μίας δαπάνης γίνεται σε τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα και μέσα από μία οθόνη για μεγαλύτερη ευκολία. Προγραμμάτισε μελλοντικές συναλλαγές, αποθήκευσε τα reports που σε ενδιαφέρουν ως PDF και μελέτησέ τα αναλυτικά. Για να απολαύσεις όλες τις δυνατότητες του Debit & Credit θα χρειαστεί να αγοράσεις την premium έκδοσή του έναντι €19,99.

Fin

Ποιος είπε ότι ο προσωπικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ‘ναι… ανάλαφρος και πολύχρωμος; Με το Fin πρώτα θα δημιουργήσεις ένα περιβάλλον χρήστη που να σε εκφράζει και να σε ευχαριστεί και εν συνεχεία, μέσω αυτού, θα προσαρμόσεις τα έξοδα του μήνα σου. Επίλεξε theme, δώσε σε κάθε κατηγορία δαπάνης το χρώμα που προτιμάς και διαμόρφωσε μενού και reports έτσι ώστε να μπορείς να τα διαβάζεις μεμιάς. Καταχώρησε κάθε σου συναλλαγή και γλίτωσε χρόνο καθορίζοντας εκείνες που επαναλαμβάνονται τακτικά. Πλαισίωσέ τις με φωτογραφίες (π.χ. από αποδείξεις με δυνατότητα σάρωσής τους) και στοιχεία τοποθεσίας και διαμόρφωσε τον προϋπολογισμό του μήνα με βάση το ποσό που μπορείς να διαθέσεις. Το Fin θα σε ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση για την πορεία σου, προτείνοντάς σου τρόπους να μείνεις εντός budget.

Pocket Expense 6

Βάλε τάξη στα οικονομικά σου με το Pocket Expense 6, ένα app που έχει τον τρόπο να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από κάθε αχρείαστο έξοδο. Αυτό που κάνει, είναι να αναλύει πού πάνε τα χρήματά σου σε μηνιαία βάση, αναδεικνύοντας πιθανές σπατάλες και προτείνοντάς σου τρόπους να εξοικονομήσεις πόρους. Θα αναλάβει να σε ειδοποιήσει για λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν και θα αξιολογήσει έξοδα που ενδεχομένως να πρέπει να αναβάλλεις. Με την Premium έκδοση (κόστος €19,99) θα έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον χρήστη της εφαρμογής, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα για μια πληρέστερη εικόνα της οικονομικής σου κατάστασης.

Revolut

Η Revolut είναι η «+1» εφαρμογή της λίστας μας και ο λόγος γι’ αυτό είναι πως διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τις άλλες τέσσερις. Πρόκειται για μία οικονομική πλατφόρμα η οποία θα σε καλύψει ολοκληρωτικά ως προς τα οικονομικά σου, επιτρέποντάς σου να ανοίξεις τραπεζικούς λογαριασμούς σε οποιοδήποτε νόμισμα, να επενδύσεις σε μετοχές, κρυπτονομίσματα και πολύτιμα μέταλλα και βέβαια να μεταφέρεις χρήματα προς λογαριασμούς τρίτων -εντός και εκτός Revolut. Σου δίνει μάλιστα και χρεωστική κάρτα για τα έξοδά σου, παρακολουθώντας τις δαπάνες σου και αναλύοντας τις συνήθειές σου προκειμένου να έχεις καλύτερη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεις τα λεφτά σου. Θέσε το budget σου με μία κίνηση και δες πόσο εύκολα μπορείς να φτάσεις τους στόχους σου, όλα αυτά μέσα από το ίδιο app!