Αλλάζουν μέρα με τη μέρα τα δεδομένα σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Τα κρούσματα αυξάνονται όπως αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι ενώ δυστυχώς η λίστα με τους νεκρούς από κοροναϊό μεγαλώνει.
Κάποιες χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η δική μας, έλαβαν νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας. Κάποιες άλλες όπως η Αυστρία αποφάσισαν να μπουν επισήμως σε lockdown ή σε μερικό lockdown όπως η Ιρλανδία.
Πλεύρης: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για lockdown»
Στη χώρα μας, το ενδεχόμενο ενός lockdown έχει ήδη αποκλειστεί από κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει πει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη γενικού ή τοπικού lockdown και ότι τα όποια μετρά λαμβάνονται θα αφορούν την κινητικότητα όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται.
Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στο ΣΚΑΙ και παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει.
Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η πίεση στο σύστημα υγείας κλιμακωθεί; Οι επιστήμονες πάντως δεν αποκλείουν το γενικευμένο lockdown.
Τζανάκης: Τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά lockdown αν δεν αποδώσουν
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης αφού τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1«αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».
Χ. Γώγος: Μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι, συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».
Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».
Λουκίδης: Το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι
«Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες» έχει πει τις προηγούμενς ημέρες και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.
«Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας» είχε αναφέρει.