Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σήμερα στις 19:30 στο ΣΕΦ, με το ντέρμπι να κλείνει το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Basket League. Αυτή είναι η πρώτη τους συνάντηση εντός συνόρων μετά από 1.100 μέρες και τον ημιτελικό Κυπέλλου του 2019, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά φαίνονται οι διαφορές των δύο «αιωνίων», με τις προεκτάσεις του αγώνα να επηρεάζουν και την πορεία τους στη Euroleague. Ο Ολυμπιακός είναι στο… πάνω ράφι της βαθμολογίας, με τους ερυθρόλευκους να έχουν 7-4 και να βρίσκονται στην 5η θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός ουραγός με 2-9. Στο πρωτάθλημα οι Πειραιώτες είναι αήττητοι σε έξι αγώνες, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 5-1, με την ήττα από τον Άρη στην πρεμιέρα.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού να επιβεβαιώσει τη φόρμα του και να δείξει τη δυναμική του, ενώ το «Τριφύλλι» μπορεί να πάρει τρομερή ένεση ψυχολογίας, σε περίπτωση που φύγει με το διπλό από το Φάληρο.
Όπως σε κάθε ματς, έτσι και σήμερα πολλά θα κριθούν από τις ατομικές μονομαχίες του παρκέ, ειδικά σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι μέσοι όροι που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυτοί της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, λόγω καλύτερου ανταγωνισμού και περισσότερων αγωνιστικών (11 έναντι 8).
Η «σύγκρουση»» Φαλ – Παπαγιάννη
Μπορεί το σύγχρονο μπάσκετ να έχει ως κύριο άξονα τα σουτ και το παιχνίδι στην περιφέρεια, όμως η μάχη στη ρακέτα είναι εξίσου σημαντική. Ο Φαλ έχει μέσο όρο 8.9 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 1.1 μπλοκ και 65.5% εντός πεδιάς σε 23.4 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.
Ο Παπαγιάννης μετρά 7.9 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 0.2 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 0.9 μπλοκ και 57.1 % ευστοχία σε 25.3 λεπτά συμμετοχής.
Αμφότεροι είναι κλασικοί «δεινόσαυροι», που μπρούν να παίξουν pick n’ roll, να σπρώξουν, να στήσουν σκριν απελευθερώνοντας τους συμπαίκτες τους. Ο Φαλ υπερτερεί σε σκοράρισμα και δημιουργία, ενώ ο Παπαγιάννης στα ριμπάουντ. Οι καλές τοποθετήσεις και η κίνηση χωρίς την μπάλα θα παίξουν ρόλο στην απόδοση των δύο.
Οι αντίθετοι ρόλοι Γουόκαπ – Μέικον
Πέρα από τα «θηρία» πολλά θα κριθούν και στην περιφέρεια. Ο Γουόκαπ μετρά 6.2 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 1 κλέψιμο, έχοντας 55.6% εντός πεδιάς και 24.1% στα τρίποντα, σε 22 λεπτά ανά αγώνα.
Στον αντίποδα ο Μέικον μετρά 16.9 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 0.6 κλεψίματα. Σουτάρει με 70% εντός πεδιάς και 44.4% στα τρίποντα, σε 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.
Οι δυο τους είναι επιφορτισμένοι με αντίθετους ρόλους. Ο Μέικον είναι μακράν η μεγαλύτερη επιθετική απειλή του Παναθηναϊκού, ενώ ο Γουόκαπ αναλαμβάνει τις «επικύνδυνες αποστολές» στην άμυνα. Αν καταφέρει να βγάλει τον αντίπαλό του εκός ρυθμού, ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που πρέπει, προκειμένου να φτάσει στη νίκη.
Οι παλιοί γνώριμοι
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού υπήρξε χρόνια συμπαίκτης με τον Παπανικολάου, οπότε γνωρίζονται καλά από το ερυθρόλευκο παρελθόν τους. Μετρά 12.8 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ. Έχει 52.2% ευστοχία, 28.1% στα τρίποντα, σε 30 λεπτά ανά αγώνα.
Ο Παπανικολάου έχει 6.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.5 κλεψίματα. Έχει 64.7% εντός πεδιάς και 38.1% στα τρίποντα, σε 22 λεπτά ανά ματς.
Το πλεονέκτημά του έναντι του πρώην συμπαίκτη του είναι ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεται τόση ώρα στο παρκέ, τα 8 λεπτά περισσότερα είναι σημαντικός χρόνος. Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες λύσεις, οπότε μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στην άμυνα, ενώ ο Παπαπέτρου αναγκάζεται να παίζει με την ίδια ένταση και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Ειδικά αν βγει εκτός ρυθμού ο Μέικον, είναι πολύ πιθανό να «σκάσει» από την πίεση του Παπανικολάου και τις συνεχόμενες φορές που θα αναγκαστεί να εκδηλώσει τις επιθέσεις του Παναθηναϊκού.
Ο Βεζένκοφ θα «βγάλει το λάδι» του Ουάιτ
Ο Βεζένκοφ είναι ο πιο πλήρης επιθετικά παίκτης για τον Ολυμπιακό. Μπορεί να παίξει με πλάτη, να δημιουργήσει χώρο για το σουτ του και να επιτεθεί με πρόσωπο στο καλάθι. Μετρά 11.4 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1 κλέψιμο. Σουτάρει με 58.5% εντός πεδιάς και 32.6% στα τρίποντα, σε 28 λεπτά ανά αγώνα.
Ο Ουάιτ δίνει επιθετικές βοήθειες, σε μικρότερο όμως βαθμό συγκριτικά με τον Σάσα. Έχει 7 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ. Σουτάρει με 44.7% εντός πεδιάς και 34.4% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αναμέτρηση.
Ο Βεζένκοφ θα ζορίσει πολύ τον παίκτη του Παναθηναϊκού, καθώς δεν επιδιώκει μόνο διεισδύσεις, που εκεί ο Ουάιτ μπορεί να βασιστεί στην αθλητικότητά του. Κίνηση χωρίς τη μπάλα, για να ξεμαρκαριστεί και να τελειώσει ανενόχλητος, σουτ μετά από ντρίπλα, παιχνίδι στο ποστ, ένα επιθετικό πολυεργαλείο. Ο αντίπαλός του θα αναγκαστεί να «φυλάει τα νώτα του» πολύ προσεκτικά, προκειμένου να μην εκτεθεί.
ο σταθερός Ντόρσεϊ και ο… αγνώριστος Νέντοβιτς
Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν το ματσάρισμα με τους δυο καλύτερους σκόρερ των «αιωνίων», όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Ντόρσεϊ στηρίζει από την πλευρά του τον ρόλο αυτό, με 12.8 πόντους, 2.7 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ. Σουτάρει με 46.5% εντός πεδιάς και με το εξαιρετικό 43.9% στα τρίποντα, σε 24 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.
Ο Νέντοβιτς όμως είναι ως τώρα «σκιά» του εαυτού του. Οι αριθμοί του αποδεικνύουν την πτώση του, αλλά τα ποσοστά του είναι παραπλανητικά. Έχει 8.1 πόντους, σχεδόν 1 ριμπάουμτ κι 1 κλέψιμο, μαζί με 2 ασίστ. Το 41.4% εντός πεδιάς και το 34.5% στα τρίποντα δεν είναι αυτό που φαίνονται, καθώς κάνει ένα καλό παιχνίδι κάθε τρεις αγώνες περίπου και ακόμα και όταν σημειώνει πόντους δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ο δείκτης ευστοχίας βελτιώνεται όταν παίρνει λίγες προσπάθειες, ειδικά στο δίποντο και δεν έχει αναγκαστικά πολλές εκτός στόχου.