Υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ στα ντέρμπι;
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αποδείξει πολλάκις πως η παραπάνω θεωρία καταρρίπτεται, καθώς η ιδιοσυγκρασία και το περιβάλλον ενός παιχνιδιού όπως το δικό τους, διαφέρει από ένα κοινότυπο.
Η απουσία των ερυθρόλευκων από τη Basket League είχε αφαιρέσει από το πρωτάθλημα αυτή τη μαγεία της αναμονής και προσμονής για το «αιώνιο» ντέρμπι, με το τριφύλλι να φτάνει σε δύο σερί κατακτήσεις του τίτλου χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Πλέον, το ελληνικό κοινό όχι μόνο των δύο ομάδων είναι έτοιμο να ξαναζήσει την εντός συνόρων «μαγεία» ενός αγώνα μεταξύ τους, με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος να έρχεται μετά από 1.100 μέρες και τις 18 Νοεμβρίου 2018, όταν ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 79-70 του Ολυμπιακού.
Η 8η αγωνιστική ήταν και η… τυχερή, με τις δύο ομάδες να μπαίνουν στο παρκέ του ΣΕΦ με στόχο τη νίκη, καθώς δεν φτάνει μια καλή εμφάνιση για να ικανοποιηθούν οι απαιτητικοί φίλαθλοι των δύο ομάδων.
Μπορεί το θετικό αποτέλεσμα να μην γέρνει στην πλευρά κάποιου εκ των δύο «μονομάχων», αλλά η εικόνα τους τη φετινή χρονιά θέτει κάποιες συνθήκες πριν το τζάμπολ και to10.gr παρουσιάζει τι έχουν κάνει οι δύο ομάδες μέχρι τώρα στη σεζόν.
Κυρίαρχος στην Ελλάδα, δυνατός στην Ευρώπη
Αν κάποιος εκ των δύο έπρεπε να θεωρηθεί φαβορί της αναμέτρησης, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι θα έχουν τη στήριξη των οπαδών τους που θα γεμίσουν το ΣΕΦ, αλλά ο χαρακτήρας αποδίδεται για την εικόνα που έχουν δείξει φέτος, σε συνάρτηση και με τα όσα κάνει ο Παναθηναϊκός.
Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάζουν ένα σύνολο πολύ καλοδουλεμένο και δεμένο για την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, με ρόλους, σκληράδα στην άμυνα, πάθος, αυταπάρνηση και πάνω από όλα δίψα για διάκριση. Οι προσθήκες του καλοκαιριού (Φαλ, Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Λούντζης) έχουν δυναμώσει αρκετά το ρόστερ, με την τελευταία εμφάνιση απέναντι στη Μακάμπι να σκορπά ενθουσιασμό στον κόσμο ενόψει της συνέχειας.
Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί απόλυτα στα παιχνίδια του για τη Basket League, όντας η μοναδική ομάδα χωρίς ήττα μετά από εφτά αγωνιστικές, με το ρεκόρ του να είναι 6-0. Δείχνει πως όποτε θέλει να «καθαρίσει» το παιχνίδι, πατάει ελαφρώς το πόδι στο γκάζι και «χάνεται» στην ευθεία. Συνέβη λίγο πολύ σε όλες τις αναμετρήσεις του για το πρωτάθλημα, χωρίς κανείς εκ των ΑΕΚ, Λαύριο, Προμηθέα, Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Περιστέρι να μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό.
Μόνο απέναντι στον Γηραιό δυσκολεύτηκε, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση, αλλά εκεί έδειξε την ανωτερότητά του και πήρε το ροζ φύλλο αγώνα. Κατά μέσο όρο πετυχαίνει 99 πόντους και δέχεται 75. Σουτάρει με 75% βολές, 61% δίποντα και 41,1% τρίποντα, μαζεύει 39,3 ριμπάουντ, μοιράζει 23,7 ασίστ για 11,8 λάθη, κάνει 9 κλεψίματα και 2 τάπες, ενώ συλλέγει 123,7 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
Από την άλλη, τα πιο ενθαρρυντικά «μηνύματα» έρχονται από την EuroLeague εκεί όπου μετά από 11 αγωνιστικές έχει ρεκόρ 7-4, με το ΣΕΦ να έχει μετατραπεί σε «κάστρο» (7/7), ενώ ακόμα αναζητείται η πρώτη εκτός έδρας νίκη. Βέβαια, όλοι οι αντίπαλοι που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός μακριά από το γήπεδό του ήταν ομάδες του υψηλότερου επιπέδου, κάτι που έκανε πολύ πιο δύσκολο το έργο του.
Αντίθετα, στις αξιοσημείωτες νίκες είναι σίγουρα αυτές απέναντι στη Ρεάλ με 74-68 και τη Μακάμπι με 90-73, παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο πρώτο δεκάλεπτο. Κατά μέσο όρο μετράει 79 πόντους, με 56% δίποντα, 34% τρίποντα, 74.7% βολές, 35.27 ριμπάουντ, 17.18 ασίστ, 6.45 κλεψίματα, 10.9 λάθη, 2,5 τάπες και 93 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
«Κυνηγάει» στην Ελλάδα, «ψάχνεται» στην Ευρώπη
Ο Δημήτρης Πρίφτης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι με στόχο να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική ομάδα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που είχε. Οι επιλογές του όμως δεν δείχνουν να τον δικαιώνουν στο ξεκίνημα της χρονιάς, με τους ξένους – εξαίρεση ο Μέικον – να μην μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κάτι που επηρεάζει και το υπόλοιπο σύνολο.
Δεν υπάρχει Μήτογλου και Χεζόνια στο ρόστερ για να βοηθήσουν την κατάσταση, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να έχει αναλάβει να καθοδηγήσει τον Παναθηναϊκό εντός παρκέ, έχοντας για συμπαραστάτη μόνο τον Ντάριλ Μέικον. Το ρεκόρ και η θέση τους στην EuroLeague είναι κάτι «ξένο» στο πράσινο περιβάλλον, που όσο και αν γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν, σίγουρα θέλει κάτι καλύτερο για τη συνέχεια.
Το «κακό» στη Basket League βρήκε τον Παναθηναϊκό με το… καλημέρα, καθώς ο Άρης κατάφερε να επιστρέψει από το -19 του ημιχρόνου και στο τέλος να επικρατήσει με 81-71 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Αποτελέσματα που έχει κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη νίκη στο αυριανό ντέρμπι, καθώς ενδεχόμενο αρνητικό αποτελέσματα θα απομακρύνει μία καλή το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς.
Την ήττα από τον Άρη έχουν ακολουθήσει πέντε σερί νίκες απέναντι σε Ιωνικό, Κολοσσό Ρόδου, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Περιστέρι, με τους πράσινους να εμφανίζονται όλο και πιο βελτιωμένοι δίνοντας έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Κατά μέσο όρο πετυχαίνουν 83 πόντους και δέχονται 69, σουτάροντας με 76,1% βολές, 61,2% δίποντα και 28,1% τρίποντα, μαζεύουν 38,8 ριμπάουντ, μοιράζουν 18,2 ασίστ για 11,5 λάθη, κάνουν 7,2 κλεψίματα και 3 τάπες, ενώ συλλέγουν 97,7 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
Στην EuroLeague όμως η εικόνα αντί να βελτιώνεται, γίνεται όλο και πιο προβληματική. Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Μπάγερν, ο Παναθηναϊκός έκανε ίσως την πιο μεστή εμφάνισή του στη διοργάνωση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με τα τέσσερα πιο πρόσφατα. Οι πράσινοι μετρούν πέντε σερί ήττες (Βιλερμπάν, Ερυθρός Αστέρας, Ούνικς Καζάν, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπάγερν Μονάχου) και μοιραία μοιράζονται το χειρότερο ρεκόρ (2-9) με την λιθουανική ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να «ψάχνεται» μέσα στο παρκέ για να βρει ρόλους και χημεία, περιμένοντας παράλληλα κάποιους παίκτες να δικαιώσουν τον Δημήτρη Πρίφτη που τους εμπιστεύτηκε. Το πρόγραμμα δεν δείχνει να «στρώνει», καθώς ακολουθεί στο ΟΑΚΑ η αναμέτρηση με την πιο φορμαρισμένη ομάδα της EuroLeague, τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, και έπονται τα παιχνίδια με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο και Ολυμπιακό, με την Άλμπα Βερολίνου να μοιάζει η πιο βατή.
Κατά μέσο όρο στη διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει 73 πόντους, με 50.3% δίποντα, 33.5% τρίποντα και 81.8% βολές, μαζεύει 32.81 ριμπάουντ, μοιράζει 13.27 ασίστ για 13 λάθη, κάνει 5.36 κλεψίματα και 2.5 τάπες, συλλέγοντας 75 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.