Βράζει… η Ευρώπη με τo τέταρτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού να επελαύνει σε όλες τις χώρες. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν με μέτρα να περιορίσουν τον αριθμό τον κρουσμάτων και κατ’ επέκαταση τους νέους θανάτους. Οι προβλέψεις των ειδικών είναι κάτι παραπάνω ανησυχητικές.
Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέλεψε ότι στους επόμενους τέσσρις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάτριο, επιπλέον 500.000 άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από τον κοροναϊό στην Ευρώπη εάν δεν παρθούν αυστηρά μέτρα και αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν αναλάβουν δράση.
Όπερ και εγένετο. Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, ανέλαβαν δράση, υιοθετώντας νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να βάλουν φρένο στην εξάπλωσή του κοροναϊού πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Εξαιτίας των μέτρων αυτών χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας την αντίθεση τους, στους περιορισμούς.
Στην Αυστρία
Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε την επιβολή νέου lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Από σήμερα Δευτέρα οι Αυστριακοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά οι γονείς προτρέπονται να μην μεταφέρουν τα παιδιά τους.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, η κυβέρνηση θα προωθήσει και ένα νομοσχέδιο για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη, μετά την κυβερνητική απόφαση για επιβολή εθνικού lockdown για 20 ημέρες. Οι διαδηλωτές ανεμίζαν σημαίες της Αυστρίας και ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα όπως «Ελευθερία« και «Αντίσταση».
Στην Ολλανδία
Η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου κάποια μέτρα lockdown το περασμένο Σαββατοκύριακο αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ολλανδία σημειώθηκαν επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας δύο διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, η Χάγη βίωσε βίαιες διαδηλώσεις. Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και άλλα τραυματίστηκαν. Το εξαγριωμένο πλήθος έφτασε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς και να πυρπολεί αυτοκίνητα και ποδήλατα.
Στην Κροατία
Στο Ζάγκρεμπ χιλιάδες πολίτες προχώρησαν σε πορεία για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.
VIDEO: 🇭🇷 Thousands took to the streets in the Croatian capital #Zagreb on Saturday in the biggest demonstration the country has seen against #Covid19 measures since the start of the pandemic pic.twitter.com/QSosU1oPgA
— AFP News Agency (@AFP) November 21, 2021
Στην Ιταλία
Μόνον στην Ρώμη, η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Κυριακής των αντιεμβολιαστών ήταν μαζική, με 4.000 άτομα. Η διαμαρτυρία, όμως, ήταν καθιστική, μακριά από πολυσύχναστους δρόμους. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι δεν έγιναν επεισόδια με την αστυνομία.
Στο Μιλάνο, δε, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία του Ντουόμο, αλλά η αστυνομία τους σταμάτησε. Τόσο στην ιταλική συμπρωτεύουσα, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από τις περασμένες εβδομάδες. Δεν καταγράφηκε, δε, συμμετοχή νεοφασιστικών στοιχείων, που επί σειρά μηνών είχαν προκαλέσει τις περισσότερες συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, μέχρι το τέλος του χρόνου απαγορεύονται διαδηλώσεις σε κεντρικές περιοχές των πόλεων, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πορείες ή διαμαρτυρίες κοντά σε υπουργεία, έδρες κομμάτων, συνδικάτων, και στην βουλή και την γερουσία.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του Μάριο Ντράγκι βρίσκονται, προς έγκριση τα μέτρα για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συγκράτηση της πανδημίας.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο ή μεθαύριο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα αφορούν την μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από ένα χρόνο σε εννέα μήνες, αλλά και μια ακόμη σημαντική αλλαγή: όπως προανήγγειλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού ετοιμάζεται να εγκρίνει το λεγόμενο «πράσινο πάσο δυο ταχυτήτων». Με πλήρη ισχύ για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά με αυστηρό περιορισμό, πλέον, για τους ανεμβολίαστους που κάνουν συνεχή διαγνωστικά τεστ. Με το «πάσο περιορισμένης διάρκειας», είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούν να πηγαίνουν μόνον στο γραφείο τους.
Στο Βέλγιο
Σκηνές χάους σημειώθηκαν χθες Κυριακή στο κέντρο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά των υγειονομικών μέτρων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 35.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία», ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στον σταθμό Bruxelles-Nord.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και την απαγόρευση πρόσβασης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν κατά της αστυνομίας, πριν μπουν σε δράση τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα από την πλευρά των βελγικών αρχών. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης πολλά αστυνομικά οχήματα να βανδαλίζονται.
🇧🇪 Totale chaos in #Brussel in de buurt van de Europese instellingen. De demonstratie tegen de gezondheidspas die meer dan 35.000 mensen samenbracht, loopt uit de hand. #Brussels pic.twitter.com/pRpkcdqk9n
— Kees71 (@Kees71234) November 21, 2021