Στη Βουλγαρία είναι στραμμένη η προσοχή των επιστημόνων και ειδικά όσων ασχολούνται με τις μεταλλάξεις, καθώς όπως αναφέρουν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού να ξεπηδήσει στη γειτονική χώρα.
Οι λόγοι είναι δύο: Η πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και το γεγονός πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει επικρατήσει σε απόλυτο βαθμό.
Η περίπτωση της Βουλγαρίας
Την περίπτωση της Βουλγαρίας εξήγησε αναλυτικά ο καθηγητής Γενετικής, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το διακεκριμένο επιστήμονα, τον Μάιο στην Βουλγαρία όπου επικρατούσε η βρετανική μετάλλαξη Α υπήρξαν δύο περιστατικά γυναικών όπου υπήρξαν μεταλλάξεις με την παραλλαγή Ά.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, αυτή την στιγμή το ποσοστό εμβολιασμού στη Βουλγαρία είναι μόλις 30% και είναι το χειρότερο σε όλη την ΕΕ.
«Οι ανεμβολίαστοι, που είναι το 70% του πληθυσμού, είναι εργοστάσια παραγωγής νέων μεταλλάξεων. Ενδέχεται, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια καινούργια μετάλλαξη πλέον στην παραλλαγή Δέλτα που να είναι 50% πιο μολυσματική από την Α», αποκάλυψε.
Μάλιστα πρόσθεσε πως επειδή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στα τελωνεία θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και οι Έλληνες ταξιδιώτες να είναι πιο προσεχτικοί.
Για την μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί μία νέα παραλλαγή του ιού στη Βουλγαρία μίλησε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος βρέθηκε στη Σόφια την Παρασκευή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.
«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», είπε χαρακτηριστικά.
Η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία είναι μόλις 24.39%, πολύ πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος, γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε.
Πώς μπορεί να προκύψει μια μετάλλαξη
Το φαινόμενο των μεταλλάξεων δεν είναι σπάνιο, ούτε πρωτόγνωρο στους επιστήμονες, καθώς αποτελεί συνηθισμένη εξέλιξη σε περιπτώσεις ιών όπως ο κοροναϊός.
Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί και το έχουμε ήδη βιώσει σε παγκόσμια κλίμακα με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής νέας μετάλλαξης.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες γενετικές αλλαγές στον κοροναϊό μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Ρόμπερτ Μπόλινγκερ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την παραλλαγή Δέλτα», προσθέτει.
«Πάρτι» με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Κι ενώ πάνω από τους επτά στους δέκα πολίτες της Βουλγαρίας είναι ανεμβολίαστοι, τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «κάνουν πάρτι».
Η δημοσιογράφος Μπόικα Ατανάσαβα είχε περιγράψει μία απίστευτη ιστορία πριν μερικές ημέρες στον ΣΚΑΪ.
Όπως είχε «Έχουμε φτάσει στο σημείο όταν πηγαίνεις στα γενέθλια κάποιου αντί δώρου να δωρίζεις πλαστό πιστοποιητικό».
Οι καταστάσεις που βιώνει η Βουλγαρία τις τελευταίες εβδομάδες είναι δραματικές καθώς στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 22% των πολιτών με αποτελέσματα τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ στη χώρα δίνουν και παίρνουν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αφού έναντι 300 ευρώ μπορεί οποιοδήποτε να αποκτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, χωρίς να του έχει χορηγηθεί δόση εμβολίου.
Η ίδια σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Βουλγαρία έχει επιβάλει ένα νέο σύστημα με το πιστοποιητικό αντιγόνων καθώς τα fake πιστοποιητικά έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.