Μία χαραμάδα ελπίδας ότι η πανδημία αρχίζει με αργό ρυθμό να σταθεροποιείται, έστω και σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, άφησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, το βράδυ της Πέμπτης.
Σα να βιάζεται να ξεθυμάνει πριν τα Χριστούγεννα, η μολυσματική δράση του ιού σαρώνει τις 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με πολλές περιοχές να εκδηλώνουν αυξητική τάση στην καταγραφή κρουσμάτων, όπως η Σάμος, η Πρέβεζα, η Ευρυτανία, τα Χανιά.
Φέτος, ίσως
Το σίγουρο προς το παρόν είναι ότι σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες που διαβλέπουν την κορύφωση του πανδημικού κύματος στο διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά, με συνακόλουθη αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα όσο και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές από τις περυσινές, σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, την αυστηροποίηση και την επέκταση τους ανεξαιρέτως στον γενικό πληθυσμό.
Ομως η διάβρωση που έχει προκαλέσει στο τείχος ανοσίας η πανδημία, διακτινίζοντας τον εαυτό της μέχρι αυτή την ώρα σε 54.000 ανθρώπους, όσα δηλαδή υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, προλειαίνει ένα 15νθήμερο με πολλούς νεκρούς, πολλούς διασωληνωμένους και πολλές μολύνσεις.
Η προδιάθεση
Την ώρα που ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί πως υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο, αλλά και στον θάνατο από κοροναϊό στις νεότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της να είναι σημαντική, η Βάνα Παπαευαγγέλου δεν κρύβει τη δυσφορία της για το κλίμα εφησυχασμού που παρατηρεί σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού.
Σε όλα τα νοσοκομεία
Σχεδόν 4.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με τον ιό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κάθε μέρα που περνά τα ασθενοφόρα διακομίζουν από 400 μέχρι 490 ανθρώπους. Σχεδόν το 90% των κρεβατιών στις ΜΕΘ για κοοροναϊό είναι καλυμένες, όμως αυτό το 10% που περισσεύει είναι από κρεβάτια που συνεχώς προστίθενται, όπως προστίθενται, σε βάρος άλλων κλινικών, σε βάρος άλλων ασθενών και ασθενειών.
Μέσα στην κοινωνία και στα ζωντανά της κύτταρα η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύει καθημερινά πως οι μολυσματικές της ακίδες διαπερνούν σε μικρό μεν, ανησυχητικό δε ποστοστό και την ασπίδα προστασίας των διπλά εμβολιασμένων με αποτέλεσμα όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, από τους διασωληνωμένους το 81% να φορά εμβολιασμένους και το 19% ανεμβολίαστους.
Οι σκληροί δείκτες
Τα μαθηματικά των σκληρών δεικτών της πανδημίας είναι αδυσώπητα και οι αριθμοί ευημερούν όσο οι άνθρωποι υποφέρουν. Την Πέμπτη ένας 40χρονος εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κοροναϊού την ώρα που η γυναίκα του έμπαινε στο μαιευτήριο για να γεννήσει. Αφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που η συζυγός του έπαιρνε πια εξιτήριο από το μαιευτήριο κρατώντας στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό τους.
Το ζευγάρι είχε κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο. Δυστυχώς ο 40χρονος δεν πρόλαβε… «Δεν ήταν αρνητής, είχαν κρατήσει ημερομηνία για Σάββατο να το κάνει μαζί με την γυναίκα του γιατί εκείνη θήλαζε, έκανε το μωρό. Και δεν πρόλαβε», είπε ο πεθερός του άτυχου ανθρώπου.
Πράγματι τα νούμερα που αποτυπώνουν την πρόοδο του ρυθμού εμβολιασμού δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι χθες είχαν κλειστεί ραντεβού για 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και 320.000 από αυτούς αφορούσαν την πρώτη δόση.
Ομως η δεύτερη ανάλυση των στοιχείων υποδηλώνει ότι στα εμβολιαστικά κέντρα σπεύδουν οι πιο νέοι σε ηλικία, συνήθως από 25 μέχρι 55 χρονών και όχι οι εκπρόσωποι της πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας των 60 και άνω. Ακόμη χειρότερα, στις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή και τα κρούσματα θερίζουν, η προθυμία εμβολιασμού δεν προχωρά πάνω από 4%.
Τις τελευταίες μέρες οι θάνατοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 16% και οι άνθρωποι στις ΜΕΘ κατά 8%. Την Πέμπτη οι νεκροί ανήλθαν στους 78. Ο αριθμός είναι δυσθεώρητος, δίπολο με τον αριθμό των διασωληνώσεων. Που την Πέμπτη σκαρφάλωσαν στους 621.
Ο κόκκινος χάρτης
Στο νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.
Σε περιοχές με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από την Ελλάδα, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και οι κυβερνήσεις ανάβουν το πράσινο φως για lockdown και περιοριστικά μέτρα. Στην Ελλάδα, ολοι ελπίζουν σε ένα θαύμα. Θα φανεί σύντομα αν ο ιός χορτάσει από τόσους νεκρούς, η αν θα βυθιστούμε στον ευρωπαϊκό πανδημικό χειμώνα. Τρία σπίρτα είχε το παραμύθι. Κάψαμε το πρώτο.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πέθανε μόλις έγινε πατέρας – Καταρρακωμένη η σύζυγός του