Οι εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πέφτουν πάνω σε μια έξαρση της πανδημίας, στην οποία μπορεί μεν να μην υπάρχει λοκντάουν, όμως αυτό σημαίνει πως οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα ασφαλείας. Αστειευόμενα, τα στελέχη του κόμματος λένε μεταξύ τους πως η ελληνική Κεντροαριστερά και πάλι πρωτοπορεί – η δική τους θα είναι η πρώτη πραγματική εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα που διεξάγεται την εποχή του κορωνοϊού, και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θα είναι, λοιπόν, ένα τεστ που αν λειτουργήσει ενδεχομένως να δώσει έναν μπούσουλα για το μέλλον.
Κουβέντα, πάντως, για το αν θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι δεν έγινε ποτέ ουσιαστικά. Παρά τα ισχύοντα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, εδώ πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία κόμματος, και δεν μπορούν οι περιορισμοί να είναι οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) αναμένεται να ζητήσει και τη γνώμη του ΕΟΔΥΥ όσον αφορά τους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για να είναι υγειονομικά ασφαλής η προσφυγή στις κάλπες. Η κουβέντα επί του θέματος ουσιαστικά θα κυριαρχήσει τις τελευταίες μέρες από άποψη διαδικαστικών ζητημάτων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε δημόσια στο τραπέζι την πιθανότητα να ψηφίσουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι να προσέρχονται με rapid test. Σε κάθε περίπτωση, κανείς εκ των υποψηφίων δεν θα ήθελε η πανδημία να αποτελέσει σημείο διαφωνίας, γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις θα έρθουν μετά την επαφή με τον ΕΟΔΥΥ.
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν μέχρι τουλάχιστον τον πρώτο γύρο, όχι μόνο λόγω των προθέσεων που έχουν εκφραστεί από την κυβέρνηση, αλλά και λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από τα Χριστούγεννα, που καθιστά οικονομικά δύσκολο το κλείσιμο της αγοράς με τους όρους που είδαμε να εφαρμόζονται πέρυσι. Ακόμα και μια μεταμεσονύκτια νυκτερινή απαγόρευση, που έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκεται στα σκαριά (αλλά έχει συζητηθεί ως σενάριο στα κεντροαριστερά επιτελεία), δεν θα δυσκόλευε την εκλογική διαδικασία, καθώς οι κάλπες δεν θα καθυστερήσουν τόσο να κλείσουν.
Κάλπες και σε εξωτερικό χώρο
Από εκεί και πέρα, τα αρμόδια στελέχη κάνουν τα πάντα ώστε να τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες. Οι συμμετέχοντες στις εφορευτικές επιτροπές κάθε περιοχής θα είναι εμβολιασμένοι (ή με rapid test), ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα έχουν αναζητηθεί μεγαλύτεροι χώροι, που θα διευκολύνουν την τήρηση αποστάσεων εντός του χώρου. Μια ιδέα είναι κάποιες από τις κάλπες να βρίσκονται και σε εξωτερικό, προαύλιο χώρο, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει. Ηδη μελετώνται τα στατιστικά στοιχεία του 2017, έτσι ώστε οι περιοχές που θεωρούνται μεγαλύτερες (που είχαν, δηλαδή, μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων) να συμπληρωθούν με μερικές κάλπες παραπάνω, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, και στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν ότι πρέπει να συμπεριλάβουν στους υπόλοιπους χειρισμούς για την ημέρα των εκλογών και αυτόν που αφορά την προστασία των μελών και των φίλων που θα έρθουν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο – γνωρίζοντας πως το κεντροαριστερό ακροατήριο, που είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, έχει ταχθεί σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει υπέρ της λήψης των αρμόδιων μέτρων προστασίας.
Κάποιοι εκ των υποψηφίων επανέφεραν πρόσφατα το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πρώτα ο Παύλος Γερουλάνος και έπειτα ο Παύλος Χρηστίδης, που απαντώντας πριν από λίγες μέρες σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως είναι «αναφανδόν υπέρ» και πως «η συμμετοχή της κοινωνίας με κάθε μέσο διαμορφώνει τη μεγάλη παράταξη που θέλω να χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό». Κι αυτή όμως είναι μια συζήτηση που επί της ουσίας δεν έγινε ποτέ, καθώς από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα από τα γεγονότα που καθόρισαν τα ονόματα και τον αριθμό των υποψηφίων, όλοι ξεκαθάρισαν πως θέλουν η διαδικασία να γίνει με ανοικτό το μητρώο και προσέλευση-εγγραφή μελών και φίλων ακόμα και την ημέρα των εκλογών, όπως συνέβη και το 2017.
Στον αντίποδα, ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορούσε να ισχύσει μόνο αν είχε συμφωνηθεί το μητρώο να κλείσει μερικές μέρες πριν ή να δηλωθεί η πρόθεση για ηλεκτρονική ψήφο και να «κλειδωθεί» το σώμα που θα επέλεγε αυτή τη διαδικασία. Από τη στιγμή που αυτή η συνεννόηση δεν υπήρξε, δεν μπορεί να γίνει πλέον. Μετράμε, άλλωστε, μόλις μιάμιση εβδομάδα πριν από τις κάλπες και οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα «τσίτωνε» τις αντοχές των συμμετεχόντων, που καλούνται να οδηγήσουν το κόμμα στις κάλπες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ελλείψει της απερχόμενης ηγεσίας.