Στο ενδεχόμενο να μην έχετε ταξιδέψει στη Μποτσουάνα, η απάντηση που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι πως… η Μποτσουάνα ταξιδεύει προς τα ‘δω, ως ονομασία και προέλευση μίας νέας μορφής του κοροναϊού.
Η νέα παραλλαγή του ιού προκαλεί πολλαπλά κύματα ανησυχίας, καθώς κρούσματά της έχουν ήδη εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής «χτύπησε την πόρτα» της Ευρώπης με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο.
Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας τα ήδη εξαιρετικά πιεσμένα συστήματα υγείας, καθώς ίσως είναι άτρωτο απέναντι στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Σε μια πρώτη αντίδρασή τους, η Pfizer και η BioNTech διαβεβαίωσαν ότι θα έχουν «το πολύ σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που θα δείξουν αν η παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Διαβεβαίωσαν ακόμα ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν να τροποποιήσουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
Τα πράγματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι, όμως, αξίζει να δούμε ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη χώρα της νότιας Αφρικής.
1. Η Μποτσουάνα (Botswana), αποκαλείται επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας. Είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική. Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο. Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Είναι μία Προεδρική Δημοκρατία.
2. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Παλαιότερα βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966.
3. Η οικονομία της Μποτσουάνα είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.
4. Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όμως μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.
5. Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό. Οι Αγγλικανοί, Μεθοδιστές και η Ενωμένη Ιερατική Εκκλησία της Νότιας Αφρικής αποτελούν τη πλειονότητα των Χριστιανών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στη χώρα υπάρχουν 5.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από τη Νότια Ασία, 3.000 ινδουιστές και 700 μπαχάι. Περίπου το 20% δεν ασπάζεται κάποια θρησκεία.
6. Ο λευκός πληθυσμός μιλάει αγγλικά και αφρικάανς και αποτελεί περίπου το 3% του πληθυσμού. Μετά το 2000, εξαιτίας της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη Ζιμπάμπουε, περίπου 10.000 κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν μεταναστεύσει στη Μποτσουάνα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλγλώσσα (Σε)Τσουάνα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη χώρα.
7. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 62,2 χρόνια (58,9 χρόνια οι άνδρες και 65,5 οι γυναίκες).
8. Το Φάτσε λένο λα ρόνα (Ας είναι ευλογημένη αυτή η ευγενής γη) είναι ο εθνικός ύμνος της Μποτσουάνα. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Γκαλεμάνγκ Τουμεντίσκο Μοτσέτε. Η επιλογή του σαν ύμνος της χώρας έγινε το 1966, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας.
9. Το εθνόσημο της Μποτσουάνα καθιερώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1966. Ο κεντρικός θυρεός στηρίζεται από δύο ζέβρες. Το σχήμα του θυρεού είναι ίδιο με το σχήμα των παραδοσιακών ασπίδων στην ανατολική Αφρική. Στο πάνω μέρος της ασπίδας υπάρχουν 3 γεωργικοί τροχοί, σύμβολο της βιομηχανίας.
10. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Όπως στην Βρετανία, προφανώς.