Την ώρα που όλος ο πλανήτης ανησυχεί για την παραλλαγή Όμικρον, ο κοροναϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» την Ελλάδα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ να προκαλούν νέα ψυχρολουσία.
Άλλοι 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 με αποτέλεσμα να καταγραφεί άλλο ένα «μαύρο» ρεκόρ. Οι θάνατοι από τον κοροναϊό στη χώρα έφτασαν τους 18.067 από την αρχή της πανδημίας, «σπάζοντας» άλλο ένα φράγμα.
Ιδιαίτερα άσχημη είναι η εικόνα και από το «μέτωπο» των διασωληνωμένων που σήμερα είναι 657, με τα νοσοκομεία να είναι κάτω από μεγάλη πίεση, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν και το υγειονομικό προσωπικό να είναι στα όριά του και τη μάχη απέναντι στον φονικό ιό να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως είναι φυσικό, η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον έχει τρομοκρατήσει όλο τον πλανήτη με τους ειδικούς να χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν αν είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος και αν την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κοροναϊό.
Αν και η «Όμικρον» δεν έχει δείξει ακόμα.. τα δόντια της, ειδικοί κάνουν δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να χάσουν τη ζωή τους «χτυπημένοι» από την Covid-19 το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα
Την ανησυχία πάντως από τα σημερινά στοιχεία επιτείνει το γεγονός ότι οι 6.677 μολύνσεις έχουν εντοπιστεί μετά από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 96.315 έλεγχοι για Covid-19. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.93%.
Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 247.350 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1,54%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας σχεδόν πενταπλασιάστηκε.
Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί… από κοντά, τη στιγμή που και η Αχαΐα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία.
Για πολλοστή συνεχόμενη μέρα, τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο «δίνει» 1.679 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.135.
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική, από τα 1.679 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 469 καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, 13 ακόμα περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτές είναι οι εξής:
- Αιτωλοακαρνανία με 153
- Αχαΐα με 219
- Έβρος με 176
- Ημαθία με 110
- Ηράκλειο με 189
- Κοζάνη με 148
- Κορινθία με 117
- Λάρισα με 183
- Μαγνησία με 161
- Πέλλα με 105
- Πιερία με 109
- Σέρρες με 169
- Φθιώτιδα με 120
Εφιαλτικές προβλέψεις με ή χωρίς τις επιπτώσεις της «Όμικρον»
Την ώρα που κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πίτερ Πιοτ, επιστημονικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού δηλώνει ότι «θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να σιγουρευτούμε» σχετικά με την «Όμικρον» και τονίζει ότι «προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλαμε παρά ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε», υπάρχουν εφιαλτικές προβλέψεις για τους νεκρούς στην Ελλάδα λόγω Covid χωρίς να υπολογίζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της νέας παραλλαγής.
Σύμφωνα με «Το Βήμα» και την ανάλυση που μετέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, επίκουρος καθηγητής Μοντελοποίησης των Μεταδιδόμενων Νοσημάτων δρ Λόιντ Τσάπμαν, υπάρχει φόβος για 16.000 επιπλέον θανάτους και 37.000 επιπλέον νοσηλείες ως το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα.
Μπορεί αυτά τα νούμερα να αποτελούν μέχρι στιγμής μόνο προβλέψεις του χειρότερου σεναρίου ενός μοντέλου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας που ανέπτυξαν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το οποίο αφορούσε 19 ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο μαρτυρούν ότι τώρα είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα για δράση προκειμένου να μη βγουν ποτέ αληθινά.
«Καμπανάκι» και από την ΕΕ
Άλλωστε, και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη για γρήγορη δράση έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον κατά την τοποθέτησή της στην έκτακτη διάσκεψη των Υπουργών Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7).
H κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για αναστολή ταξιδιών από χώρες της Νότιας Αφρικής σημειώνοντας ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν υπογραμμίζοντας αφενός τον ρόλο που διαδραματίζει ο συντονισμός αφετέρου τη σημασία του G7 στο θέμα αυτό.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.
Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που υπάρχουν δίνουν πρόσβαση σε εμβόλια που προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις, αλλά και το ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμβόλαιο με την Valvena για 27 εκατομμύρια δόσεις το 2022.
Γιατί οι ειδικοί φοβούνται την «Όμικρον»
«Το βασικό πράγμα που μας φοβίζει είναι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας. Είναι ένας ιός πολύ πιο διαφορετικός από τα άλλα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γενετικής με ειδικότητα στους ιούς, στην Οξφόρδη.
«Έχει πολλές από τις μεταλλάξεις που σε άλλα στελέχη έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και με κάποιο βαθμό ικανότητας στο να προσπερνά τα εμβόλια. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα που μας ανησυχούν, εξετάζονται και ελπίζουμε σε καμιά 10αριά μέρες να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε «είναι νωρίς ακόμη να έχουμε σαφή συμπεράσματα» για τη νέα αυτή παραλλαγή, τονίζοντας ωστόσο ότι «η σοβαρότητα της νόσου θα είναι αντίστοιχη των στελεχών που έχουμε μέχρι στιγμής».
«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να έχει αρκετή ικανότητα ως προς την προσπέραση των εμβολίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας προστατεύουν καθόλου», κατέληξε.