Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δεν υπάρχει ντέρμπι για τρεις: τα ματς παίζονται με δύο αντιπάλους, τα μαθηματικά και τα «απρόβλεπτα» που μπορούν να συμβούν είναι σχεδόν πάντα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προβλέψιμα. Σε μια εκλογική αναμέτρηση τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια – γι’ αυτό και σπάνια ένας στοιχηματζής μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Στην πραγματικότητα, αυτό που έδειξαν οι πρώτες αποδόσεις για τον επόμενο ηγέτη του Κινήματος Αλλαγής είναι πως οι υποψήφιοι παίζουν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες – υπάρχει το γκρουπ των φαβορί (Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου) και το γκρουπ των αουτσάιντερ (Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης). Τι θα έπρεπε να έχει υπόψη του ένας σωστός booker για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα;
Ο κάθε υποψήφιος έχει τα δικά του δυνατά σημεία, το κάθε δίδυμο του δεύτερου γύρου βασίζεται σε διαφορετικές ισορροπίες, ενώ πιο εύκολα προβλέψιμα είναι τα ειδικά στοιχήματα – γιατί άμα δεν μπορείς να βρεις τον νικητή, ψάχνεις τα γύρω – γύρω.
Τα φαβορί
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο ευρωβουλευτής που κέρδισε πάνω από 180.000 ψήφους στις εκλογές του 2019 είναι ο νεότερος του γκρουπ των φαβορί, που σημαίνει πως μπορεί να αξιοποιήσει ευκολότερα το σύνθημα της ανανέωσης. Παρά την κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά, τον τελευταίο καιρό διατήρησε ήπια στάση, χτίζοντας «ενωτικό» προφίλ για την επόμενη μέρα. Ως εκ τούτου, αποφεύγει να διατυπώνει θέσεις που μπορεί να θεωρηθούν πολωτικές, παρότι τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της αυτονομίας του χώρου. Το δίκτυο που έχει στήσει μέσα στο κόμμα έχει αξιοποιηθεί σε δύο εθνικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή, αλλά και στις εκλογές του 2017. Αυτός ο μηχανισμός είναι αστάθμητος παράγοντας, μιας και δεν έχει «μετρηθεί» τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε εσωκομματικές διαδικασίες, άρα μπορεί να καθορίσει την αναμέτρηση υπέρ του.
Ανδρέας Λοβέρδος
Μετά από πολλά χρόνια στη Βουλή και σε υπουργικές θέσεις, και έχοντας ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του το 2015, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια πιο νωρίς από όλους. Γεγονός που, ειδικά με τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, του έδωσε προβάδισμα σε σχέση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Κερδίζει καθαρά τις αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφους εντός του Κινήματος Αλλαγής, ενώ είναι ο πρώτος αυτής της κούρσας που άνοιξε ζήτημα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτει την ίδια οργανωτική δεινότητα με τους αντιπάλους του, όμως οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν πρώτο στον γενικό πληθυσμό – γι’ αυτό επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
Γιώργος Παπανδρέου
Πόσο εύκολη είναι η επιστροφή στην προεδρία ενός κόμματος μετά από δέκα χρόνια; Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε μια γνώριμη θέση για άλλη μια φορά, έχοντας ως βάση τις 150.000 ψήφους που πήρε το ΚΙΔΗΣΟ το 2015, αλλά και ένα κομμάτι του γεννηματικού μηχανισμού που έχει ταχθεί υπέρ του.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει την εμπειρία και τη μεταρρυθμιστική κληρονομιά της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και ένα κοινό που τον ακολουθεί ευλαβικά. Μιλάει ανοιχτά για την επιστροφή των πρώην πασόκων ψηφοφόρων στην κομματική βάση, γνωρίζοντας πως πολλοί από εκείνους που προτιμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν στη διαδικασία για να τον ψηφίσουν. Η πόλωση από τη μία τον περιορίζει, από την άλλη όμως τον ευνοεί – αναλόγως τον αντίπαλο.
Τα δίδυμα του τελικού
Λοβέρδος – Ανδρουλάκης:
Αυτό το δίδυμο θα είναι η απόδειξη πως όσα έγιναν τον τελευταίο μήνα (και ανεξάρτητα από την προσθήκη νέων υποψηφιοτήτων) οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι θεώρησαν δεδομένο εκείνες τις πρώτες μέρες από την απόσυρση της Γεννηματά μέχρι την ανακοίνωση συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού. Η αντιπαράθεση θα έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο είναι ήδη κοινοβουλευτικός, ενώ ο άλλος θα είναι εκτός Βουλής μέχρι τις εθνικές κάλπες – σημείο που ήδη έχει εμφανιστεί στον δημόσιο διάλογο.
Ανδρουλάκης – Παπανδρέου:
Ο νεότερος και ο γηραιότερος ηλικιακά υποψήφιος θα κληθούν στον δεύτερο γύρο να αποδείξουν ποιος είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και (κυρίως) την ανανέωση. Το χάσμα ανάμεσά τους ενδεχομένως οδηγήσει σε ενδιαφέρουσα κόντρα την τελευταία εβδομάδα – ήδη οι οπαδοί τους κρατιούνται με το ζόρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι γνωρίζοντες μιλούν για την πιο σκληρή μάχη εκ των τριών, με το πιο αμφίρροπο αποτέλεσμα, καθώς θα υπάρξει με μαθηματική βεβαιότητα και σύγκρουση κομματικών μηχανισμών.
Παπανδρέου – Λοβέρδος:
Ισως το πιο πολωμένο δίδυμο από τα τρία, με τους δύο υποψηφίους που έχουν έμμεσα αντιπαρατεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση και τις εξωκομματικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής. Οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικά οράματα για το μέλλον του κόμματος, τα οποία θα κάνουν την αντιπαράθεση πιο πολιτική. Ποιος θα κερδίσει; Οποιος καταφέρει να συσπειρώσει και όσους δεν τον στήριξαν στον πρώτο γύρο εναντίον του αντιπάλου του. Παραδόξως, ο ένας θεωρεί τον άλλο ως τον πιο εύκολο αντίπαλο.
Ειδικά στοιχήματα
Over Ή under: 210.000 ψηφοφόροι στην κάλπη
Για τους πιο ειδικούς, ο διαχωρισμός της μικρής από τη λεγόνενη μεγάλη κάλπη είναι οι 150.000 και όχι ο αριθμός των ψηφοφόρων του 2017. Το πολιτικό over έχει αξία, όμως, μόνο αν το 2017 ξεπεραστεί. Δεν υπάρχει κεντροαριστερό στέλεχος που να ποντάρει στο under, κυρίως λόγω του σοκ που δημιούργησε στην παράταξη ο χαμός της Φώφης Γεννηματά και η προοπτική της αναγέννησής της, με ποσοστά που ξεπερνούν πλέον δημοσκοπικά το 10%. Τόσο ο καιρός όσο και οι περιορισμοί λόγω πανδημίας μπορούν να θεωρηθούν ανασταλτικοί παράγοντες.
Over Ή under: αθροισμένο ποσοστό των δύο πρώτων
Ενα «καθαρό» αποτέλεσμα επιτάσσουν ο πρώτος και ο δεύτερος της εκλογικής αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου, που θα αποτελέσουν το δίδυμο του δεύτερου γύρου, να φτάσουν μαζί το 60%. Τότε το αποτέλεσμα εξασφαλίζει και αυξημένη νομιμοποίηση του νεοεκλεγέντος προέδρου, αλλά και την ύπαρξη κυρίαρχης εσωκομματικής τάσης. Ισως το πιο αμφίρροπο αποτέλεσμα, καθώς εξαρτάται από το δίδυμο που θα προκύψει. Εξαιρετικό για όσους θέλουν να ποντάρουν με λίγο ρίσκο.
Θα υπάρξει δεύτερος γύρος;
Σχεδόν αυτονόητα, ναι, ακόμα κι αν στο επιτελείο ενός εκ των υποψηφίων ήλπιζαν να «καθαρίσουν» στην πρώτη Κυριακή. Σχεδόν «κλειδώνεται» πριν ανοίξει.
Θα υπάρξει υποψήφιος που θα πάρει κάτω από 3%;
Με βάση τη μέχρι τώρα τάση για την ψηφοφορία, δεν θεωρείται απίθανο ο υποψήφιος της ομάδας των αουτσάιντερ που θα τερματίσει τελευταίος να μην καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 3%, καθώς ήδη από τον πρώτο γύρο οι ψήφοι φαίνεται να συγκεντρώνονται στα τρία φαβορί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόδοση δεν θα είναι αμελητέα.