Σοκ προκαλεί ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό στον ελληνικό πληθυσμό το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος.
Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με CoViD, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών η πλειοψηφία των νεκρών και των διασωληνωμένων
Δυστυχώς οι περισσότεροι συμπολίτες που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο δίμηνο ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνω των 60 ετών.
Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ 7 στους 10 ασθενείς έχουν κλείσει τα 60 τους έτη και παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Τα νούμερα αυτά αλλά και το γεγονός πως ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών.
Άλλωστε όπως τόνισε χτες και ο πρωθυπουργός η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.
Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο
Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863
Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.
Εντείνεται το πρέσινγκ για εμβολιασμό
Είναι κατανοητό λοιπόν πως με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτά που αναμένεται να συμπληρώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, ξημερώνει μια νέα μέρα για τους ανεμβολίαστους και, μάλιστα, για μία ακόμη φορά.
Το «πρέσινγκ» στους συμπολίτες μας που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν εντείνεται, μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Ομικρον του κοροναϊού, για την οποία, παρότι οι πληροφορίες δεν είναι ακόμα επαρκείς, η ανησυχία σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλη.
Την ίδια στιγμή, διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, ενώ η αντιπολίτευση διαφωνεί με τον τρόπο που αποφάσισε να επιβάλει τον εμβολιασμό η κυβέρνηση – κυρίως, ως προς το οικονομικό κομμάτι – και παράλληλα, ορισμένοι θέτουν και ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου.
Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών ραντεβού για εμβόλιο για την 3η δόση.
«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε» ανέφερε, τονίζοντας πως εκείνοι που νοσηλεύονται είναι κυρίως άνω των 60 ετών.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, από τους 580.000 πολίτες άνω των 60 ετών ετών, τον Σεπτέμβριο έσπευσαν να εμβολιαστούν μόνο 60.000 πολίτες.
«Η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την απόφαση της υποχρεωτικότητας άνω των 60 ετών θα σωθούν ζωές.
Δύο δωρεάν self test στις γιορτές
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.
«Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.
Η ίδια ακριβώς «άσκηση» θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πώς θα πληρώνουν τα πρόστιμα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60
Στα 50 ευρώ θα ανέλθει το πρόστιμο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 60 ετών και άνω , που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr.
Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961.
Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αν το επόμενο διάστημα (μετά τον Ιανουάριο του 2022) η πρώτη δόση γίνει πριν τις 15 του μηνός, ο εμβολιαζόμενος θα πληρώσει 50 ευρώ πρόστιμο για τον τρέχοντα μήνα και δεν θα του επιβληθεί πρόστιμο τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, αν η πρώτη δόση διενεργηθεί μετά τις 16 του μήνα τότε θα επιβληθεί ολόκληρο το πρόστιμο των 100 ευρώ και θα απαλλαγεί από τον επόμενο μήνα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει το εμβόλιο στις 13 Μαρτίου θα πληρώσει 50 ευρώ πρόστιμο και τον Απρίλιο θα απαλλαγεί των κυρώσεων. Αντιθέτως εάν το εμβόλιο γίνει στις 18 Μαρτίου θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ.
Τι θα ισχύσει αν δεν κάνουν τη 2η δόση
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος δεν προχωρήσει και στην 2η δόση του εμβολιασμού την προβλεπόμενη ημερομηνία, τότε αυτόματα την επόμενη ημέρα θα του επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο των 100 ευρώ και πλέον θα ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρθηκε πιο πάνω.
Τέλος, από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών, εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και απαλλάσσονται βάσει της ειδικής λίστας της επιτροπής εμβολιασμού.
Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Θ. Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά αναμένεται να προσθέσει και κάποια ακόμη, με τουλάχιστον ένα εξ αυτών να αφορά και στους εμβολιασμένους.
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας το σκεπτικό των επιστημόνων, που έχουν προειδοποιήσει πως τα εμβόλια είναι απαραίτητα μεν, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να ανακοινώσει δύο ακόμη μέτρα:
- Επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια 24 – αντί 48 – ωρών, με το κόστος να το επωμίζονται και πάλι οι ανεμβολίαστοι.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τόσο από ανεμβολίαστους όσο και από εμβολιασμένους.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ειδικά για τους ανεμβολίαστους δεν αποκλείται, το επόμενο διάστημα και εφόσον επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, να επιβληθούν δύο ακόμη μέτρα:
- Η μέθοδος του Click away για τα ψώνια, χωρίς να μπαίνουν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι πελάτες στα εμπορικά καταστήματα.
- Η μέθοδος του Take away για την εστίαση.
Αντιδρά η αντιπολίτευση… πλην ΚΙΝΑΛ
Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, αναφέροντας ότι «ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από την πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες».
«Στοχοποιούν τους άνω των 60 ετών»
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί».
Και καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτυχημένος πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».
ΚΚΕ: Ατομική ευθύνη με ποινή
Για θέσπιση της «ατομικής ευθύνης» με ποινή, κάνει λόγο το ΚΚΕ εκφράζοντας την αντίθεσή του στις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άνω των 60 ετών, έναντι μηνιαίου προστίμου για τους ανεμβολίαστους.
«Επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης συνταγής»
Το ΚΚΕ τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα για την στήριξη του εμβολιασμού «με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού», επισημαίνοντας ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού.
ΚΙΝΑΛ: Ναι στα νέα μέτρα – Ζητά κι άλλα από τον Μητσοτάκη
Στηρίζει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών έναντι μηνιαίου προστίμου το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά το μέτρο ως ένα μέτρο που έρχεται με καθυστέρηση και αφού η έως τώρα πορεία του εμβολιασμού φάνηκε αναποτελεσματική.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, «η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα».
Και προσέθεσε: «Στο ‘και πέντε’ ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει. Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει.
»Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, ‘ξέχασε’ να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».
Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας;
Δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.
Νομολογία του ΣτΕ και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων
Ο Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στον Σκάι 100,3, επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».
«Aν δεν ληφθούν μέτρα» – τόνισε – «θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού, όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας».
«Η προστασία της ζωής», εξήγησε ο γνωστός συνταγματολόγος, «είναι το υπέρτατο αγαθό».
Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε το πρόστιμο ως «απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο» και σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το πρόστιμο των 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό καθώς, όπως είπε, «αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλομισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, έχουν δυνατότητα εμβολιασμού».
«Στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού, όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού», παρατήρησε ακόμα.
Κατά της υποχρεωτικότητας ο Ηλίας Μόσιαλος
Τη διαφωνία του με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE τόνισε ότι πρόκειται για ένα «αντίστροφα προοδευτικό μέτρο» και ότι προσωπικά θα προτιμούσε να ήταν ένα θετικό μέτρο.
«Μετά την εξαντλητική ενημέρωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων, δόθηκαν θετικά μέτρα στους νέους, των 18-25, το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο-Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους, με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400-500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σ’ αυτήν την ηλικία», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Και προσέθεσε: «Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Βόρεια Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σ’ έναν μήνα; Όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί στο παρελθόν, εμείς δεν τα είδαμε ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τους άνω των 60: «Μην ταξιδεύετε»
Εν τω μεταξύ, άλλη μία «καμπάνα» για τους πολίτες άνω των 60 ετών ήρθε – αυτή τη φορά, από τον ΠΟΥ.
Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κοροναϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.
«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.
Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.