Ο Παύλος Χρηστίδης είναι από το Ναύπλιο – την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά και τον τόπο φυλάκισης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Οταν συνάντησε «ΤΑ ΝΕΑ» στην είσοδο της παλιάς Βουλής, πλάι στο άγαλμα του εθνικού ήρωα, έσπευσε να υπενθυμίσει την καταγωγή του. Αν ο Κολοκοτρώνης έδειχνε τον δρόμο προς τη Χαριλάου Τρικούπη, θα τον έδειχνε άραγε στον νεαρότερο υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;
Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Χρηστίδης τα πέρασε ως εκπρόσωπος Τύπου στο πλάι της Φώφης Γεννηματά. Οταν εκείνη αποσύρθηκε λόγω της ασθένειάς της, εκείνος επέλεξε να δώσει έκφραση «στον χώρο που είχαν δημιουργήσει μαζί». Δεν ήταν εύκολη απόφαση να συνεχίσει μετά τον θάνατό της: «Αντιλαμβανόμουν όλες εκείνες τις ώρες ότι υπήρχε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα. Με έβαλε σε πολλές σκέψεις, αλλά υπήρξαν πολλοί που με ώθησαν να συνεχίσω. Ταξίδεψα ξανά σε όλη τη χώρα και ξαναείδα ανθρώπους που είχα γνωρίσει τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτή είναι η βάση της δύναμής μου για να σπάσω τη λογική των κλειστών δωματίων». Οι συνυποψήφιοι του είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με κοινοβουλευτική θητεία. Ο Χρηστίδης όμως δεν θεωρεί πως στερείται εμπειρίας, λέγοντας πως «έζησε έξι χρόνια στην πρώτη γραμμή». «Μόνο πόλεμο δεν ζήσαμε» τού έλεγε η Γεννηματά. «Μου δόθηκε η δυνατότητα να αντιληφθώ βαθιά την πολιτική, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να αναδεικνύει προβλήματα και λύσεις. Και ανήκω σε μια γενιά που μπήκε σε αυτή τη μάχη όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο 4,7%, όταν άλλοι κρατούσαν αποστάσεις ή είχαν κάνει άλλες επιλογές».
«Αυτό θέλω να κάνω…»
Τι είναι όμως αυτό που επιδιώκει με την υποψηφιότητά του; «Υπάρχει ένα βιβλίο που λέγεται “Η γεωγραφία της μεγαλοφυΐας”, το έχει γράψει ο Ερικ Γουάινερ» λέει. «Περιγράφει χρονικές φάσεις στις οποίες διαφορετικές μικρές κοινότητες κατάφεραν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και να μείνουν χαραγμένες ως παραδείγματα. Αυτό θέλω να κάνω με την παράταξη και με τη χώρα, τώρα που συζητάμε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ή τα σαράντα χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το 2050 είναι πιο κοντά σε εμάς από το 1974 και έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις – ψηφιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ευημερία του πολίτη. Ο κόσμος μας άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια». Μαζί, άλλαξε και το κόμμα. «Την πιστεύω αυτή την παράταξη, πάντοτε την πίστευα. Και εννοείται θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δύο πράγματα για την υποψηφιότητά του: πως έχει απήχηση στη νεολαία και πως συγκαταλέγεται στο γκρουπ των αουτσάιντερ. «Συνήθως τα φαβορί χάνουν. Μου αρέσει να είμαι αουτσάιντερ, είναι κάτι που με κάνει να βρίσκομαι σε μια κατάσταση διαρκούς αισιοδοξίας, με πιο πλατύ χαμόγελο, με σηκωμένα μανίκια, γιατί με ζεσταίνει το κλίμα όπου κι αν πηγαίνω» σχολιάζει για το πρώτο. Το ενδιαφέρον είναι πως είναι το ίδιο αισιόδοξος για την σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη νέα γενιά, λέγοντας πως δεν μιλάει σ’ αυτή μόνο ο τίτλος και το σύμβολο, αλλά οι πολιτικές. «Το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα απαξιώθηκαν γιατί η νέα γενιά ένιωσε ότι οι πολιτικοί είναι όλοι το ίδιο και δουλεύουν για την πάρτη τους. Αυτό αλλάζει και το βλέπω πια, μου δίνει μεγάλη δύναμη για τις μέρες μετά τις 12 Δεκεμβρίου». Η υποψηφιότητά του, λέει, πιάνει και κόσμο από τη δεξαμενή της αποχής, μυαλά που μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις. Γι’ αυτό θέλει να μιλήσει και για τις γυναίκες, που απέχουν από την πολιτική σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους άνδρες: «Μια νέα γυναίκα είναι σε χειρότερο σημείο από τη μαμά της πριν από είκοσι χρόνια. Δουλεύει 12-14 ώρες, η κοινωνία έχει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις από εκείνη. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μηχανισμούς στήριξης, να δείξουμε ότι μια γυναίκα αξίζει απολύτως όσο ένας άνδρας και δεν πρέπει να κρίνεται στην εργασία της με βάση το φύλο της ή με το αν θα μείνει έγκυος».
«Η ώρα της ανατροπής»
Για τον Χρηστίδη, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δημιουργείται η χρυσή ευκαιρία για την παράταξη, «η ώρα της ανατροπής», μιας και στις δεύτερες εκλογές «θα είμαστε ψηλότερα, γιατί οι πολίτες θα έχουν τοποθετήσει τις ελπίδες του σε εμάς». Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν υπέρ μιας συγκυβέρνησης; Οχι με τη ΝΔ: «Μου κάνει εντύπωση που ένα κόμμα της συντήρησης, όπως η ΝΔ θέλει να πετάει από πάνω του αυτή τη ταυτότητα με κάθε τρόπο. Αυτό έχει να κάνει μόνο με την επικοινωνία». Ούτε όμως και με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχασε την ευκαιρία του το 2015, απηύθυνε προσκλητήριο στον Καμμένο και έχει ενσωματώσει στην ηγετική ομάδα μια σειρά ανθρώπων από τους ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είναι να προσελκύσουμε όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν ή ψήφισαν ακόμα και ΝΔ για να μη βγει ο Τσίπρας».
Ως ΠΑΣΟΚ όμως ή ως ΚΙΝΑΛ; Ο εκπρόσωπος Τύπου που υπερασπίστηκε και τα δύο λέει πως «η συζήτηση για τα σύμβολα κρύβει την ένδεια ιδεών, απόψεων και θάρρους. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Η κρίση και το βάρος τής άλλαξε τα δεδομένα. Σήμερα όμως που μιλάμε, πρέπει να ξέρουμε πως το ΠΑΣΟΚ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο το 2017 για τη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η προσπάθεια αποκατέστησε τα σύμβολα, τις αξίες και τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είμαστε σε θέση να ξανασυζητήσουμε γι’ αυτά τα σύμβολα, που δεν έφυγαν ποτέ». Σε κάθε περίπτωση, ο ήλιος θα είναι παρών στα ψηφοδέλτια.