Να μην καθυστερούν καθόλου τον εμβολιασμό τους συνιστά στις εγκύους η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», η οποία απευθύνει έκκληση στις γυναίκες να εμβολιάζονται αμέσως μόλις μάθουν για την εγκυμοσύνη τους, εάν δεν είναι ήδη εμβολιασμένες. Ακόμα αναφέρεται στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως λέει χτυπά ειδικά τις εγκύους.
Να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός πριν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Καλανταρίδου, αναφέρει ότι «Το επιθυμητό είναι μια γυναίκα έγκυος να μπει στο τρίτο τρίμηνο έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τα έχει τα κατάλληλα αντισώματα. Στο τρίτο τρίμηνο και στη λοχεία, μια μη εμβολιασμένη έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει βαριά και δυστυχώς να καταλήξει», προειδοποίησε.
Επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης στην οποία συμμετείχε και τον «Αττικόν», μαζί με άλλα 7 νοσοκομεία από 4 χώρες, που δείχνουν ότι τρεις αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Επομένως τώρα έχουμε πάρα πολλά δεδομένα για να αποδείξουμε στις μητέρες ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στον κοροναϊό, και είναι ακόμη πιο ευπαθείς ειδικά στο στέλεχος Δέλτα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν από το εμβόλιο. Μόνο καλό θα δουν», υπογράμμισε.
Το τρίτο τρίμηνο οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς
Όπως είπε, «ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, για κάποιο λόγο που δεν τον γνωρίζουμε, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Όλες οι γυναίκες που κατέληξαν, στην Ελλάδα και διεθνώς, ήταν είτε στο τρίτο τρίμηνο, είτε λεχώνες, δηλαδή μέχρι και 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Φαίνεται ότι αυτή η καταιγίδα της φλεγμονής που προκαλεί ο κοροναϊός, τις κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς», ανέφερε.
Πισωγυρίσματα στην επιστημονική κοινότητα που κόστισαν στον εμβολιασμό – Τώρα γνωρίζουμε
Η κυρία Καλανταρίδου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια πισωγυρίσματα από την επιστημονική κοινότητα, για τεχνικούς λόγους, καθώς οι πρώτες μελέτες για τον εμβολιασμό δεν είχαν συμπεριλάβει τις εγκύους, ενώ στη συνέχεια οι επιστήμονες δεν ήξεραν εάν αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
«Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα ήταν λίγο επιφυλακτική και έλεγε ίσως μετά το δεύτερο τρίμηνο, ακόμη και το Βρετανικό κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας το είχε πει. Όμως τώρα πια που έχουν δημοσιευθεί οι μελέτες που δείχνουν ότι δεν αυξάνουν οι αποβολές σε γυναίκες που εμβολιάζονται στο πρώτο τρίμηνο. Τώρα πια που έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες γυναίκες και ξέρουμε ότι μια γυναίκα που είναι έγκυος εάν νοσήσει από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο έχει 7 φορές περισσότερες πιθανότητες από γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας να νοσήσει βαριά και να διασωληνωθεί», διευκρίνισε.
Τόνισε ότι οι έγκυες που έχουν νοσήσει, θα πρέπει να εμβολιαστούν έπειτα από έξι μήνες, όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση.
Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στους γιατρούς – Κανείς δεν αποτρέπει από πρόθεση
Ερωτηθείσα εάν γιατροί αποτρέπουν έγκυες να εμβολιαστούν, απάντησε ότι κανένας γιατρός δεν το κάνει αυτό από πρόθεση, αλλά «δυστυχώς δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση, καθώς παγιώθηκε στη συνείδηση του αρκετών συναδέλφων η πρώτη ανησυχία που είχε εκφρασθεί και από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Δεν έχουν παρακολουθήσει τα νεότερα δεδομένα, που δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά στην εγκυμοσύνη». Ανέφερε ότι η ίδια έχει δεχθεί ερωτήσεις από γυναίκες για το εάν πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση μετά τη γέννα, επαναλαμβάνοντας ότι «η ανοσία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη δόση».
Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα
Η καθηγήτρια της Μαιευτικής – Γυναικολογίας, απέδωσε την τραγική κατάληξη της 38χρονος ανεμβολίαστης κοπέλας στις Σέρρες, στην ελλιπή ενημέρωση όλης της κοινωνίας. «Βλέπετε ότι δυστυχώς σε αυτή την πανδημία, όλοι έχουν γίνει γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι και όλοι εκφράζουν απόψεις. Η άτυχη αυτή νέα γυναίκα, σε κάποιον άνθρωπο που είχε εμπιστοσύνη άκουσε την γνώμη του και δεν έκανε το εμβόλιο. Δεν ξέρω ποιος ήταν αλλά δεν νομίζω ότι έχει και σημασία. Και ένα παιδάκι θα μεγαλώσει ορφανό. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε από εδώ και πέρα για να υπάρξει σωστή ενημέρωση, αν υπάρξει σωστή ενημέρωση δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα», δήλωσε.
«Το στέλεχος Δέλτα χτυπά ειδικά τις εγκύους»
Σύμφωνα με την κυρία Καλανταρίδου, από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εγκύων με κοροναϊό που νοσούν, καθώς και αυτά που νοσούν βαριά. «Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε το στέλεχος Δέλτα χτυπά ειδικά τις έγκυες. Έχουν παρατηρηθεί και ενδομήτριοι θάνατοι και μάλιστα σε γυναίκες που δεν έχουν σοβαρή συμπτωματολογία όσον αφορά το αναπνευστικό τους. Είναι ένας πολύ περίεργος ιός. Ενώ είχαμε γυναίκες διασωληνωμένες και τα μωρά τους δεν νόσησαν ενδομητρίως. Άλλες γυναίκες που είχαν ήπια λοίμωξη, ο ιός μεταφέρθηκε στον πλακούντα και τα μωρά πέθαναν με έναν ασφυκτικό θάνατο. Μια μητέρα πρέπει να εμβολιαστεί για να προστατεύσει πάνω από όλα τον εαυτό της, αλλά και το μωρό της», τόνισε.