Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τον πλανήτη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, ενώ η παραλλαγή Όμικρον έχει προσθέσει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες. Η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στις 24 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους επιστήμονες που χρειάζονται χρόνο για να την «αποκωδικοποιήσουν» και να εκτιμήσουν πόσο μεγάλη απειλή είναι.
Την ίδια ώρα, όλος ο πλανήτης «οχυρώνεται» έτσι ώστε η νέα παραλλαγή του φονικού ιού να μην… μας πιάσει στον ύπνο. Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη που δημοσιεύει το Reuters, η «Όμικρον» έχει αρχίσει να εντοπίζεται σε μια σειρά χώρες. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και δεύτερο κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ και η Βρετανία το απόγευμα της Πέμπτης ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε άλλα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.
Επίσης, στην Ισπανία εντοπίστηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα της «Όμικρον», με τα κρούσματα να είναι τέσσερα στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα Όμικρον έχουν καταγραφεί σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.
Κρούσματα της «Όμικρον» έχουν επίσης αναφερθεί σε 16 χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδάς, Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε τον χάρτη
Τα βασικά ερωτήματα
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή «Όμικρον». Αν είναι πιο μεταδοτική (όπως υποδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία), αν είναι πιο παθογόνα και αν την καλύπτουν τα εμβόλια.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε σημερινή του ενημέρωση, σημείωνε ότι τα 79 κρούσματα της «Όμικρον» που είχαν καταγραφεί μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης στην Ευρώπη είναι όλα ασυμπτωματικά ή ήπια και κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Πάντως, ορισμένα από τα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στο νότιο τμήμα της Αφρικής και πιθανότατα οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση.
H ανακοίνωση του ECDC έρχεται να προστεθεί σε αναφορές από τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των κρουσμάτων στις δύο χώρες παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Όμως, το ECDC επισημαίνει πως τα διαθέσιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδεικνύουν ότι το στέλεχος Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Δέλτα.
Εκτιμά μάλιστα πως η νέα παραλλαγή σύντομα θα επικρατήσει στην Ευρώπη. «Με βάση το μαθηματικό μοντέλο του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλεί περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.
Η εικόνα από τη Νότια Αφρική
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.
«Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» τόνισε, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη Νότια Αφρική όπου, όπως είπε, το νέο στέλεχος «φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα».
Ειδικότερα, στη Νότια Αφρική, μετά και την εμφάνιση της Όμικρον, παρατηρείται:
- Αύξηση 400% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν περισσότερα από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα των 500.
- Αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία.
- Αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, τα στοιχεία δείχνουν ότι «η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον».
Για τη νοσηρότητα της «Όμικρον»
Σε σχέση με την Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η εικόνα σχετικά με τη νέα παραλλαγή θα είναι καλύτερη σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».
Σε ό, τι αφορά τη νοσηρότητα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, καθώς «αυξάνεται ομοίως, κατά τα προβλεπόμενα, με τα άλλα στελέχη», όπως είπε.
«Πιάνουν» την παραλλαγή τα εμβόλια;
Σήμερα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι «διατηρεί την εμπιστοσύνη της» στο υπάρχον εμβόλιό της, προληπτικά όμως αναπτύσσει και νέα βερσιόν, προσαρμοσμένη στο νέο στέλεχος.
Από την άλλη, η Moderna έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου κατά της Όμικρον, ενώ η ΒιοΝΤech, η εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, δήλωσε αισιόδοξη όπως η J&J.
Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν πολλές χώρες
Με την πανδημία να μη δείχνει να υποχωρεί, αλλά αντίθετα σε πολλές χώρες να «δίνει» εκ νέου «μαύρα ρεκόρ, όπως στη Βρετανία, τα μέτρα σε μια σειρά από χώρες αυστηροποιούνται υπό την απειλή και της «Όμικρον». Μία από τις ειδήσεις της ημέρας ήρθε από τη Γερμανία που προχωράει προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών, ενώ επιβάλλει μερικό lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Νέα μέτρα ετοιμάζεται να πάρει και η Σουηδία, ενώ πολλές χώρες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τις χώρες της Νότιας Αφρικής, αν και ο ΟΗΕ σημειώνει ότι οι χώρες της Αφρικής δεν πρέπει να υφίστανται «συλλογική τιμωρία επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν κρίσιμα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα με τον κόσμο».
Όπως αναφέρει το Reuters, πολλά παραμένουν άγνωστα για την παραλλαγή Όμικρον, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να επιφέρει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών, καθώς και να πιέζει τα συστήματα υγείας.
Η σημασία του εμβολιασμού
Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο μόνος δρόμος μέχρι να αξιολογήσουν πόσο μεγάλη είναι η απειλή της «Όμικρον» είναι ο εμβολιασμός. Μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας, είναι η «ασπίδα» μας απέναντι στον κοροναϊό και τις παραλλαγές του.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Άντρια Άμον.
«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών» τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ECDC.