Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση με ορίζοντα μέχρι τα Χριστούγεννα προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι ενώ παράλληλα δρομολογείται η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης από το εξάμηνο στο τετράμηνο.
Λεπτή ισορροπία
Σήμερα μάλιστα για τις δύο αυτές παραμέτρους υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων από υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ήταν περισσότερο συγκρατημένοι σε αντίθεση με τις δηλώσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη, Οικονόμου και Βορίδη που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.
Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ή/και επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «υπάρχει μία λεπτή ισορροπία» στο θέμα της υποχρεωτικότητας.
«Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία (σ.σ. άνω των 60 ετών) δεν χωρίζεται σε επαγγελματικές ομάδες, γιατί έχουμε ως βασικό κριτήριο, από τα υπάρχοντα στοιχεία, πως είναι η ηλικιακή ομάδα που παράγει νοσηλείες, διασωληλώσεις στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτους. Και θεωρούμε πως με την υποχρεωτικότητα αυτή καλύπτουμε σε μαγάλο βαθμό τις ανάγκες» είπε ο υπουργός Υγείας.
Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή
Νωρίτερα πάντως σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με δεδομένες τις σχετικές προτροπές της Κομισιόν αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα σε Αυστρία και Γερμανία τόνισε:
«Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση (σ.σ. για τοςυ άνω των 60 ετών) και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την απόφαση. Και παράλληλα συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε λάβει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, εδώ είμαστε τώρα και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».
Ο Μάκης Βορίδης ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες, απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», συμπλήρωσε.
Ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε οτι παραμένει στο τραπέζι το θέμα της επέκτασης της υποχρωτικότητας του εμβολισμού ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον.
Έμφαση στην αναμνηστική δόση
Τις επόμενες ώρες -σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη- θα συνεδριάσει η επιτροπή εμβολιασμού για να εγκρίνει την επίσπευση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό στους τέσσερι μήνες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση εμβολιασμού» και πρόσθεσε:
«Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα συντόμευσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, στους 4 μήνες».
Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι θα είναι «πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge.
«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το μέτρα έχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό από μέλη αυτής της ηλικιακής ομάδας» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση πρόσθεσε:
«Είμαστε επίσης πρωτοπόροι στην Ευρώπη, πιστεύω, στο να ανοίξουμε τις γραμμές εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, για όλους τους πολίτες. Και ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
1,5 εκατ. έχουν εμβολιαστεί και έχουν κλειστεί 900.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση
Στις πρωινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει και η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών στους τέσσερις αντί στους 6 μήνες με την αναμνηστική δόση.
Ήδη όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μετά την ανακοίνωση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήδη έχουν κλειστεί 25.000 ραντεβού για την α’ δόση. Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους πάντως 493.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό. Αναφορικά με την αναμνηστική δόση όπως είπε έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατ. πολίτες και έχουν κλειστεί 900.000 περίπου ραντεβού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70% των δικαιούχων.
Τέλος όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προτεραιότητα θα δοθεί στα ραντεβού της α’ δόσης ώστε οι πολίτες να μπορούν να εμβολιάζονται άμεσα.