«Τα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τα παιδιά, γιατί τα προστατεύουν από τον ιό και από τη βαριά νόσηση», τόνισε η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχολιάζοντας την πορεία του ιού στην Ελλάδα και τον ρόλο των παιδιών στην εξάπλωσή του.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως «το όφελος των εμβολίων είναι μεγαλύτερο από τις ελάχιστες, ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες», ενώ διευκρίνισε πως «η μυοκαρδίτιδα, είναι ένα παροδικό φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε ορισμένους νέους, μετά τον εμβολιασμό. Μπορεί όμως να προκληθεί μυοκαρδίτιδα και αν νοσήσει κάποιος με κοροναϊό. Αν προκληθεί από την νόσηση, είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση».
«Τα εμβόλια για τα παιδιά παίρνουν μια επείγουσα έγκριση αρχικώς, όπως συνέβη και με τα εμβόλια για τους ενήλικες, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση τους για την προστασία των παιδιών. Έχει δοθεί η επείγουσα έγκριση τόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ακολούθως θα δοθεί η κανονική έγκριση», σημείωσε η κ. Τσολιά.
Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, «το εμβόλιο για τα παιδιά έχει το 1/3 της δόσης και δεν περιμένουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά και δεν έχουμε αναφορές για κάποια σοβαρή παρενέργεια».
«Η άποψη μας παραμένει σταθερά ίδια. Είπαμε ότι τα παιδιά νοσούν σπάνια σοβαρά, αλλά συμβαίνει. Επίσης, παρουσιάζουν το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που καμιά φορά είναι σοβαρό και χρειάζεται νοσηλεία, ορισμένες φορές και νοσηλεία στην ΜΕΘ», τόνισε η Μαρία Τσολιά, προσθέτοντας ότι «με την μετάλλαξη Δέλτα τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι και κολλάνε τα παιδιά και μεταδίδουν τον ιό και τον μεταφέρουν συχνά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετέχουν εξίσου με τους ενήλικες στην διασπορά της νόσου».
Με αφορμή την τραγωδία με την 14χρονη στην Λαμία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής υπογράμμισε πως «μικροί και μεγάλοι, αν αρρωστήσουν πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να μην περιμένουν», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ανήλικους, λέγοντας «αν τα παιδιά δεν φαίνονται καλά, αν έχουν δυσκολία στην αναπνοή, αν έχουν υψηλό πυρετό ή αν παρατείνεται ο πυρετός, αν εμφανίζουν σημάδια αφυδάτωσης, πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν βοήθεια».