Τα μαθηματικά του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ λένε ότι μάλλον δύσκολα ανατρέπεται το καθαρό προβάδισμα που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στο δεύτερο γύρο, αλλά σε κάθε περίπτωση δίνουν ξεχωριστή βαρύτητα και ιδιαίτερη αγωνία για το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου που κατέλαβε με μικρή διαφορά την τρίτη θέση.
Η τελική έκβαση του δεύτερου γύρου και η επόμενη μέρα
Άλλωστε οι περίπου 23.000 ψήφοι που είναι η διαφορά του πρώτου (Ν. Ανδρουλάκης) με τον δεύτερο (Γ. Παπανδρέου) είναι φυσικό να στρέφει την προσοχή όλων στους πάνω από 63.500 ψηφοφόρους του τρίτου διεκδικητή της ηγεσίας (Α. Λοβέρδος), καθώς οι υπόλοιποι τρεις που κατέλαβαν την τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση (Π. Χρηστίδης, Χ. Καστανίδης, Π. Γερουλάνος) μένοντας εκτός δεύτερου γύρου αριθμούν μαζί άλλες 23.000 και πλέον ψήφους. (Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση την ενσωμάτωση του 92% του αποτελέσματος του οποίου η δυναμική δεν θα αλλάξει με την πλήρη ενσωμάτων του 100% των χτεσινών καλπών).
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθηματικά του δεύτερου γύρου τροποποιούνται και από το κατά πόσο οι ψηφοφόροι των δύο πρώτων θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες και θα επαναλάβουν την ψήφο τους. Όπως επίσης, ένας παράγοντας που θα κρίνει το ακριβές αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα είναι και το κατά πόσον οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου θα προσέλθουν στις κάλπες του δεύτερου γύρου.
Υπό την έννοια αυτή η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου και των ψηφοφόρων του φαίνεται να ανάγεται σε βαρόμετρο ως προς την τελική εικόνα και γεύση που θα αφήσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου. Θα υπάρξει ανατροπή; Θα μειωθεί η ψαλίδα αλλάζοντας την εικόνα της καθαρής επικράτησης του πρώτου έναντι του δεύτερου με 10 μονάδες ή θα διευρυνθεί η διαφορά;
Όλα αυτά και άλλα ποιοτικά στοιχεία του αποτελέσματος σημαίνουν πολλά για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ και για τις παραμέτρους που συνθέτουν αυτή την επόμενη μέρα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μέχρι στιγμής ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει ότι σήμερα θα ξεκαθαρίσει την στάση του στο δεύτερο γύρο προαναγγέλλοντας ότι θα πάρει καθαρή θέση, αφού συζητήσει για το θέμα με τους συνεργάτες του.
Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν ο Αν. Λοβέρδος θα στηρίξει τον Ανδρουλάκη, κάτι που μέχρι αργά το βράδυ χθες φαινόταν ως το πιο πιθανό σενάριο.
Το «κυρίως μήνυμα» της ανανέωσης
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλά σενάρια με βάση το πως αξιολογούνται ζητήματα που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος και κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο και φυσικά και στο πως εξέλαβε και ερμήνευσε σε πρώτη φάση το μήνυμα της κάλπης. Υπό αυτή την έννοια οι απαντήσεις είναι ανοιχτές στα ερωτήματα αυτά μέχρι να τα απαντήσει οριστικά ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος σήμερα.
Σε χθεσινές του δηλώσεις στον Σκάι τόνισε ότι το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι η ανανέωση. Από πολλούς η πρότασή του αυτή εκτιμάται ότι δείχνει διάθεση να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη που εξελέγη πρώτος ακριβώς γιατί μιλούσε για ανανέωση.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λοβέρδος εστιάζοντας την αντιπαράθεσή του με τον κ. Ανδρουλάκη κατά την προεκλογική περίοδο έθετε το ζήτημα του ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος να μην είναι βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου και μάλιστα είχε σηκώσει τους τόνους για το θέμα αυτό και στο ντιμπέιτ απαντώντας στις αντίστοιχες τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη για τον ορισμό του προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.
Αν επιμείνει στη θέση αυτή ο κ. Λοβέρδος αυτό σημαίνει απόρριψη του κ. Ανδρουλάκη διότι εκτός του «κυρίως» μηνύματος υπάρχουν και άλλα που υπερτερούν; Μπορεί κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε στήριξη του κ. Παπανδρέου;
Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Του πήρε ψηφοφόρους
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτάει η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου σήμερα ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να κατέβει στις εκλογές άλλαξε τα δεδομένα καθώς, όπως είπε, πήρε ψηφοφόρους από τον ίδιο, όπως π.χ. στη Δυτική Ελλάδα.
Αυτό, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή κατά Παπανδρέου και ως απόφαση στήριξης Ανδρουλάκη; Ή σημαίνει ότι υπάρχει μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων και άρα κοινό έδαφος σε ότι αφορά το τι μπορεί να εκφράζει η δική του υποψηφιότητα με του κ. Παπανδρέου;
Το μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Πρέσπες
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν ο πρώτος και ο μόνος που άνοιξε μέτωπο εναντίον του κ. Παπανδρέου όταν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και μίλησε για «προοδευτική κυβέρνηση» και μάλιστα ο κ. Λοβέρδος έδωσε με σθένος και απολυτότητα τη μάχη στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ εναντίον οποιασδήποτε υποψίας προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια συζήτηση περί προοδευτικών κυβερνήσεων.
Όμως και απέναντι στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ο κ. Λοβέρδος δεν αντιπαρατέθηκε μόνο σε ότι αφορά το ζήτημα τυχόν διαρχίας (άλλος πρόεδρος του κόμματος και άλλος ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας) σε περίπτωση εκλογής στην προεδρία του κόμματος ενός ευρωβουλευτή. Ο κ. Λοβέρδος άνοιξε μέτωπο και σε ότι αφορά ένα εθνικό θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών φωτογραφίζοντας τον κ. Ανδρουλάκη και όχι μόνο αλλά και τον κ. Παπανδρέου ως υποστηρικτή της.
Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος συνέδεσε το θέμα με τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι πολλοί μιλούν για μοντέλο Πρεσπών στα ελληνοτουρκικά και ως εκ τούτου εξέφρασε την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε μια τέτοια προοπτική για τα εθνικά θέματα.
«Δεν χαρίζουμε»
Συμπύκνωσε δε τις θέσεις του αυτές ο κ. Λοβέρδος στη φράση «δεν χαρίζουμε την πατρίδα στη Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» όταν ο κ. Λοβέρδος δεχόταν σφοδρή κριτική ότι για υποψήφιος κεντροαριστερού κόμματος κινείται τόσο δεξιά που βρίσκονται στα όρια μιας κεντροαριστερής παράταξης αν ήδη δεν τα ξεπερνά αυτά τα όρια.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σίγουρο ότι η όποια απόφαση του κ. Λοβέρδου υπέρ ενός ή κατά του άλλου είναι μια δύσκολη απόφαση και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να την προεξοφλήσει.
Καλή τύχη
Σε ότι αφορά τη στάση των άλλων υποψηφίων ο Χάρης Καστανίδης τοποθετήθηκε χωρίς να δίνει γραμμή υπέρ του ενός ή του άλλου στο δεύτερο γύρο, περιοριζόμενος στην ευχή για καλή τύχη «στους υποψηφίους του δεύτερου γύρου».
Ευχαριστώ όσες και όσους στάθηκαν δίπλα μου στον αγώνα που δώσαμε. Χρωστώ ευγνωμοσύνη.
Καλή τύχη στους υποψηφίους του δεύτερου γύρου.
Καλή τύχη στην παράταξη.
— Kastanidis Haris (@KastanidisHaris) December 6, 2021
Δεν περιμένουν υποδείξεις
Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Ερωτηθείς εάν και ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο, ο κ. Γερουλάνος, απάντησε ότι θα τους ακούσει, ωστόσο, σημείωσε πως από τους 7000 ψηφοφόρους που υπέγραψαν την δική του υποψηφιότητά, δεν είναι άνθρωποι που περιμένουν από τον άνθρωπο που ψήφισαν να τους υποδείξει τι θα κάνουν.
«Ο κόσμος έχει άποψη, ενημερώνεται, κρίνει και είναι υποτιμητικό να σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους, εγώ σίγουρα δεν θέλω να σκέφτομαι τους ψηφοφόρους με τέτοιους όρους. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει την τοποθέτησή του. Το προβάδισμα είναι σαφέστατα μεγάλο, από κει και πέρα έχουμε δει ανατροπές, αλλά πιστεύω ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας από κει και πέρα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Γερουλάνος σχολιάζοντας το χτεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου τόνισε ότι «η κάλπη πάντα έχει μια σοφία».
Μέχρι στιγμής και ο Παύλος Χρηστίδης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και μάλιστα στη δήλωσή του στη Χαριλάου Τρικούπη για το αποτέλεσμα όταν ρωτήθηκε περιορίστηκε να πει πως «θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους».