Εν αρχή είναι η αριθμητική όταν πρόκειται για κάλπες εκλογών και από αυτό τον κανόνα δεν μπορεί να αποτελέσουν εξαίρεση οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.
Δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων ψήφων
Η σαφής και καθαρή δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου στο Νίκο Ανδρουλάκη για το β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου καθώς καθιστά αδιαφιλονίκητο φαβορί τον κ. Ανδρουλάκη και ελαχιστοποιεί αν δεν μηδενίζει τις όποιες ελπίδες του Γιώργου Παπανδρέου για ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής.
Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνει ότι είναι προσωπική η ψήφος του στο Νίκο Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος δεν μπορεί να καθοδηγήσει τις δεκάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων του στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι με τη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος διευκολύνει την πρόσβαση του κ. Ανδρουλάκη σε μια δεξαμενή ψήφων που ξεπερνάει τους 69.000 ψηφοφόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας λάβει πάνω από 97.000 ψήφους στον πρώτο γύρο έναντι 74.000 του κ. Παπανδρέου, διευκολύνεται στο να επιχειρήσει μια θεαματική διεύρυνση της διαφοράς των εννέα περίπου μονάδων (25.000 ψήφοι) και να καταγράψει όχι απλώς μια καθαρή νίκη αλλά έναν εκλογικό θρίαμβο.
Το κλειδί
Βέβαια το κλειδί που θα καθορίσει την τελική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου είναι κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου θα πάνε αυτή την Κυριακή στις κάλπες.
Είναι δύσκολο να αντλήσει ψήφους απ’ αυτή τη δεξαμενή ο κ. Παπανδρέου αλλά δεν είναι και εύκολο να κερδίσει όλους αυτούς ο κ. Ανδρουλάκης. Πάντως από χτες καταγραφόταν κλίμα υπέρ του κ. Ανδρουλάκη σε υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου, με το σκεπτικό ότι το μήνυμα της 5ης Δεκεμβρίου είναι η «ανανέωση».
Το ερωτηματικό είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του κ. Λοβέρδου στον πρώτο γύρο θα ακολουθήσουν την επιλογή του πρώην υπουργού και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή. Πάντως τα στελέχη και οι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον κ. Λοβέρδο θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Για παράδειγμα η Νάντια Γιαννακοπούλου εκφράστηκε υπέρ του κ. Ανδρουλάκη και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλοι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Λοβέρδου.
Κίνητρο
Ο κ. Λοβέρδος πάντως με τη δήλωσή του δίνει κίνητρο στους ψηφοφόρους του να προσέλθουν μαζικά στο β’ γύρο. Ο πρώην υπουργός μιλάει για σεβασμό της πλειοψηφίας της 5ης Δεκεμβρίου αλλά και του μηνύματος για δυναμική επαναφορά του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα με τη συμμετοχή περίπου 270.000 πολιτών και στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι «τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της».
Τουτέστιν, το μήνυμα Λοβέρδου προς τους ψηφοφόρους που στήριξαν την ατζέντα του (ατζέντα με πολλές αιχμές για τα εθνικά θέματα, την «προοδευτική κυβέρνηση» κλπ στις πολιτικές ατζέντες που εμφάνισαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Ανδρουλάκης) είναι πως για να παραμείνει ισχυρή αυτή η ατζέντα εντός του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να έχουν μερίδιο συμμετοχής στη διαφαινόμενη νίκη του κ. Ανδρουλάκη.
Καμία έκπληξη
Η πλευρά Παπανδρέου έδειξε προετοιμασμένη για την κίνηση Λοβέρδου δηλώνοντας ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη η στήριξη στον κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα όπως αφήνεται να εννοηθεί και στην δήλωση Λοβέρδου, ο πρώην υπουργός αμέσως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου επικοινώνησε με τον κ. Παπανδρέου και του ζήτησε να αποσυρθεί από το δεύτερο γύρο.
Ουδετερότητα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι οι 8700 ψηφοφόροι του Παύλου Χρηστίδη, οι 8.000 του Παύλου Γερουλάνου και περίπου 8.000 του Χάρη Καστανίδη δεν μπορούν να επηρρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ο κ. Ανδρουλάκης πραγματοποιήσε άνοιγμα και προς τους τρεις, επικοινωνώντας μαζί τους. Πάντως ο κ. Καστανίδης έχει αποφασίσει να μείνει ουδέτερος στο β’ γύρο ενώ υπάρχουν προσδοκίες στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι κ.κ. Χρηστίδης και Γερουλάνος θα εκφραστούν υπέρ του κ. Ανδρουλάκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και η ουδετερότητα στις παρούσες συνθήκες λειτουργεί υπέρ του πρώτου. Σε αυτό το πλαίσιο το ερώτημα είναι τι εφεδρείες διαθέτει ο κ. Παπανδρέου ο οποίος για να καλύψει τη διαφορά του πρώτου γύρου επέλεξε από χτες να πολώσει το κλίμα κάνοντας πόλεμο φθοράς και ακόμα πιο αιχμηρό το λόγο του κατά του αντιπάλου του.
Αντισυσπείρωση ή αποσυσπείρωση;
Οι παραπάνω κινήσεις θα δημιουργήσουν αντισυσπειρώσεις προς όφελος του κ. Παπανδρέου; Ή θα οδηγήσουν σε αποσυσπείρωση των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού;
Και σε κάθε περίπτωση είναι προς απάντηση το ερώτημα αν ο δεύτερος γύρος -από τη στιγμή που δημιουργείται η εντύπωση πως είναι δεδομένος ο νικητής- θα δημιουργήσει εφυσηχασμό στους ψηφοφόρους του κ. Ανδρουλάκη και απογοήτευση στους ψηφοφόρους του κ. Παπανδρέου και θα μειώσει την προσέλευση στις κάλπες.
Ειρηνική νίκη
Μένει επίσης να φανεί πως θα επιδράσει και προς ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η αλλαγή της εικόνας του πρώτου πρώτου γύρου όπου κυριάρχησε το ήπιο κλίμα μεταξύ των έξι μονομάχων σε αντίθεση με τις σκληρές και κατά μέτωπο επιθέσεις κατά Ανδρουλάκη που επιλέγει τώρα ο κ. Παπανδρέου.
Το στρατόπεδο Ανδρουλάκη φαίνεται πως επιλέγουν να συνεχίσουν την επικοινωνιακή στρατηγική του πρώτου γύρου και μάλιστα το πρώτο μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη αμέσως μετά τις επιθέσεις Παπανδρέου ήταν πως ο ίδιος επιδιώκει μια «ειρηνική νίκη» στις 12 Δεκεμβρίου.