Γύρω από τέσσερις άξονες θα αναπτυχθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, με πολλούς διαφορετικούς άξονες, με χρηματοδοτικά εργαλεία και σκοπό να αντιμετωπίσει μία σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών.
«Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι ένα σχέδιο πλήρες. Είναι ένα σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, συμπληρώνοντας ότι «συμπεριλαμβάνει και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας».
Αναφερόμενος στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τους επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας».
Ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα
Επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσουν σημερινά στερεότυπα και να υπάρξει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα».
«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που κατά την άποψή μας δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την εκπροσώπηση στην εκδήλωση της αντιπολίτευσης από γυναίκες βουλευτές.
Οι τέσσερις άξονες
Σημειώνεται ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ) είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες Προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Στη συνέχεια κάθε θεματικός άξονας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, συναφείς, ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι εντός χρονοδιαγράμματος.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ στους πλέον κρίσιμους δείκτες ισότητας των φύλων και συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που καλύπτει με voucher 150.000 παιδιά και επιπλέον 13.500 φέτος καθώς και η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας (ΜeΤοo). Παράλληλα έχουν επεκταθεί οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς, υλοποιείται το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν χώροι φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται δε ότι τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή και εν τέλει στη μείωση του χάσματος στην απασχόληση των γυναικών.
Αύξηση των γυναικών στην απασχόληση
Η εφαρμογή του σχεδίου όπως έχει υπολογιστεί από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση από 1 έως 6 μονάδες και το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 0,5% έως 2,5%,μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό φτώχειας στο συνολικό πληθυσμό από 0,4 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι πιο μεγάλες μειώσεις της φτώχειας εκτιμήθηκαν για οικογένειες με παιδιά, καθώς και πολυμελή νοικοκυριά.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τις βασικές δράσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο για την Ισότητα των Φύλων. Όπως τόνισε, με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας υιοθετήθηκαν σημαντικές διατάξεις, αναφέροντας ενδεικτικά την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας, καθώς και τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Οι «Νταντάδες της γειτονιάς»
«Με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ προωθούμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη νηπίων ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών στηρίζοντας τις εργαζόμενες μητέρες που συνήθως επωμίζονται το βάρος της ανατροφής των παιδιών. Και αξιοποιούμε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία 120 μονάδων παιδικής μέριμνας εντός μεγάλων επιχειρήσεων για 2.500 περίπου βρέφη και νήπια, δράση που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με την έμπρακτη στήριξη της ισότητας. Αν και έχουμε διανύσει ως χώρα μεγάλη απόσταση για την εμπέδωση της Ισότητας των Φύλων, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, με περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναδιαμορφώνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».
«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, περιλαμβάνει 67 δράσεις. Και για πρώτη φορά ενσωματώνονται στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία, ενώ προβλέπεται η δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», συμπλήρωσε η κυρία Συρεγγέλα.
Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
Ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η ισότητα στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή και κυρίως την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο. Πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μπορεί να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση όπως και πολλές από τις δράσεις στο Εθνικό Σχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται».
Στη εκδήλωση μίλησαν ακόμη η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Διδώ Στόικου, η εργαζόμενη μητέρα, Ναταλία Συμεωνίδου, η επικεφαλής της Google στη Ν/Α Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.