Η αυτόνομη οδήγηση αλλάζει τον τρόπο των μεταφορών, τις καθημερινές διαδρομές, τόσο στα επιβατικά όσο και στα επαγγελματικά οχήματα. Στα επιβατικά μοντέλα η αυτόνομη οδήγηση ανεβάζει συνεχώς επίπεδα, ενώ, τελευταία εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Mercedes-Benz κατάφερε να εξασφαλίσει έγκριση για το επίπεδο 3 του συστήματος αυτόνομης οδήγησης που διαθέτει η γερμανική φίρμα. Συγκεκριμένα, το Drive Pilot από την γερμανική φίρμα πήρε έγκριση τύπου από  τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικών Μεταφορών, όντας ο επίσημος φορέας που από εδώ και στο εξής θα έχει αρκετή δουλειά σε ότι έχει να κάνει με τις πιστοποιήσεις των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Το τρίτο επίπεδο είναι ουσιαστικά το μεσαίο επίπεδο – η αυτόνομη οδήγηση χωρίζεται σε πέντε επίπεδα. Το συγκεκριμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα το δούμε να εφαρμόζεται το 2022 σε δύο πολυτελή μοντέλα της Mercedes, τις νέες S-Class και EQS , που θα εφοδιάζονται με το νέο τρίτο επίπεδο Drive Pilot. Ουσιαστικά, οι πρώτοι πελάτες θα μπορούν να αγοράσουν μια S-Class με DRIVE PILOT το πρώτο εξάμηνο του 2022, που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν την υπό όρους αυτοματοποιημένη λειτουργία με ταχύτητες έως 60 km/h σε συνθήκες βαριάς κυκλοφορίας ή συμφόρησης σε συγκεκριμένα, κατάλληλα σημεία των αυτοκινητοδρόμων στη Γερμανία.

“Εδώ και πολλά χρόνια, εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για αυτοματοποιημένη οδήγηση. Με αυτό το σύστημα που βασίζεται στο LiDAR, έχουμε αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία για τα οχήματά μας που προσφέρει στους πελάτες μας μια μοναδική, πολυτελή εμπειρία οδήγησης και τους δίνει αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία:  χρόνο. Με την έγκριση των Αρχών, επιτύχαμε ακόμα ένα ορόσημο: είμαστε ο πρώτος κατασκευαστής που έθεσε την υπό προϋποθέσεις αυτοματοποιημένη οδήγηση στα οχήματα παραγωγής στη Γερμανία» λέει ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, Επικεφαλής Τεχνολογίας & Υπεύθυνος για την Ανάπτυξη και την Αγορά.

Το επίπεδο τρία δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στην εθνική και σε μποτιλιαρίσματα. Εφόσον χρειαστεί, το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό να αναλάβει εκ νέου το τιμόνι. Το Drive Pilot δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να πραγματοποιεί “παράλληλες εργασίες” στο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης όπως οι online αγορές, η απάντηση σε e-mails ή ακόμα και η παρακολούθηση μίας ταινίας. το Drive Pilot συλλέγει δεδομένα από μία σειρά LiDAR αισθητήρων, καμερών και GPS trackers ώστε να παρακολουθεί το περιβάλλον του αυτοκινήτου και να δρα ανάλογα.