Το ιδανικό βάρος ενός ζώου εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως είναι η φυλή, το φύλο, η στείρωση, η ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης του. Είναι όμως μετρήσιμο και μπορείτε να ενημερωθείτε για το ποιο πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος του δικού σας κατοικιδίου από την/τον κτηνίατρό σας.
Ιδανικό βάρος και αποκλίσεις από αυτό.
Ένα ζώο μπορεί να είναι ελλιποβαρές, υπέρβαρο ή και παχύσαρκο με σοβαρές για την υγεία του συνέπειες.
Η πιο συνηθισμένη διαταραχή στο βάρος των κατοικίδιων είναι η παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία των κατοικίδιων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, είτε αναφερόμαστε σε σκύλους, είτε σε γάτες. Ένα κατοικίδιο μπορεί να εμφανίσει πολλά προβλήματα υγείας όταν το βάρος του αυξηθεί υπερβολικά. Γι’ αυτό και οι κηδεμόνες κατοικίδιων θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα του κατοικίδιού τους.
.
Σκύλοι
Για τους σκύλους, η διατήρηση του ιδανικού βάρους τους είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι κίνδυνοι από την παχυσαρκία είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν τη δυσκολία στην κίνηση και την επιβάρυνση σε αρθρώσεις , το μειωμένο προσδόκιμο ζωής, τον σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ασθένειες.
Για να διατηρήσετε το βάρος του σκύλου σας σε υγιή επίπεδα, είναι σημαντικό να του παρέχετε μία διατροφή ισορροπημένη σε λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Είναι καλό να κρατάτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριότητά του. Προσπαθήστε να την ενθαρρύνετε με τις βόλτες, την άσκηση και τα παιχνίδια. Μην ξεχνάτε να ζυγίζετε τακτικά το σκύλο σας, ώστε να ενημερώνεστε για την πρόοδο του βάρους του.
Ιδανικό βάρος για γάτες
Όσο πιο κοντά σε ένα υγιές βάρος, τόσο πιο εύκολο είναι για τη γάτα σας να κινηθεί, να παίξει και να έχει μία καλύτερη ζωή γενικότερα. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις γάτες που είναι παχύσαρκες, όπως σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα από το ουροποιητικό και άλλα προβλήματα.
Το ιδανικό βάρος για κάθε γάτα είναι διαφορετικό και υπάρχουν τρόποι να τη βοηθήσετε να το διατηρήσει. Η πλήξη είναι ο βασικός λόγος που μία γάτα μπορεί να φάει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Δώστε στη γάτα σας παιχνίδια για να απασχολείται και να μένει δραστήρια, φροντίστε να της δίνετε την προτεινόμενη ποσότητα τροφής και λίγες λιχουδιές τις οποίες θα συνυπολογίζετε στην ημερήσια ποσότητα θερμίδων κατανάλωσης. Φροντίστε να παρακολουθείτε το βάρος της γάτας σας στις διαφορετικές στιγμές της ζωής της, ώστε να αλλάζετε τη διατροφή της αναλόγως με την ηλικία ή τον τρόπο ζωής της.
Γράφει η Δρ Μαρία Λινού, DVM, PhD.
Απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κλινικός κτηνίατρος στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ως αρμόδια για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη διάχυση της επιστήμης με έμφαση στα λοιμώδη νοσήματα ανθρώπων και ζώων.
Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και έχει διδακτικό και συγγραφικό επιστημονικό έργο.
Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία ,στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ζώων και ανθρώπων.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Instagram account εδώ.