Ο οδηγός έχει να αντιμετωπίσει τη μειωμένη πρόσφυση, που αν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα,  μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του οχήματος και έξοδο από τον δρόμο ( δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετά αυτοκίνητα – ιδιαίτερα στα χιονοδρομικά – πέφτουν σε χαντάκια λόγω απώλειας του ελέγχου του ΙΧ).

Αλυσίδες

Το βασικό μας εφόδιο είναι οι αλυσίδες. Εδώ, ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει τον τύπο των αλυσίδων που απαιτούνται για τα ελαστικά των αυτοκινήτου του.  Οι αλυσίδες τοποθετούν πάντα στους τροχούς που μεταδίδεται η κίνηση. Αν το αυτοκίνητο σας είναι προσθιοκίνητο, τότε και οι αλυσίδες τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς.

Η τοποθέτηση τους απαιτεί ένα ζευγάρι γάντια και φακό – στην περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσετε νύχτα. Μια πρόβα στο σπίτι, δεν βλάπτει ώστε να ελαχιστοποιήστε και τον χρόνο αλλαγής. Όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα μας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40-50 χλμ/ώρα. Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών αλυσίδες. Οι κλασικές αλυσίδες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον τύπο των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

Ελαστικά χειμερινής επιβίωσης

Οι πιο μυημένοι οδηγοί στην εκτός δρόμου οδήγηση αλλά και όσοι κινούνται μόνιμα στην ορεινή Ελλάδα, γνωρίζουν ότι τα χειμερινά ελαστικά εξασφαλίζουν μεγαλύτερα αποθέματα πρόσφυσης στους παγωμένους δρόμους, ενώ προσφέρουν και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος. Η ειδική χάραξη τους βοηθάει στις εκκινήσεις, με λιγότερα σπιναρίσματα – σε σχέση πχ με ένα σπορ ελαστικό που μπορεί να είναι ακατάλληλο για χρήση πχ σε επιφάνειες χιονιού

Στον χιονισμένο δρόμο, θα πρέπει να κρατάτε την τριπλάσια απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε – όταν οι τροχοί είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες – σε ταχύτητα τα 40 -50χλμ/ώρα

Αποφεύγετε τους απότομους χειρισμούς. Κινήσεις στο τιμόνι και το πάτημα των πεντάλ φρένου και γκαζιού πρέπει να γίνονται πολύ απαλά και προοδευτικά.

Οι εκκινήσεις θα πρέπει να γίνονται με «μαλακό» τρόπο. Επιλέξτε, αν διαπιστώσετε ότι σπινάρουν οι τροχοί, μια μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο.

Έχετε μαζί σας λίγο καθαρό οινόπνευμα, ώστε να καθαρίζετε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου σας.

Σε έντονες κλίσεις επιλέξτε πρώτη σχέση στο κιβώτιο. Επίσης, μην αφήνετε ποτέ να ρολάρει το αυτοκίνητο στις κατηφόρες χωρίς σχέση στο κιβώτιο. Αφήστε το να φρενάρει με την ταχύτητα στο κιβώτιο και αποφεύγετε την απότομη χρήση του φρένου. Αν δεν έχετε αλυσίδες – και πρέπει σε κάθε περίπτωση να κινηθείτε – μπορείτε να αυξήσετε την πρόσφυση στο παγωμένο οδόστρωμα ξεφουσκώνοντας στο μισό την πίεση των ελαστικών.

Την νύχτα, η οδήγηση στο χιόνι είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πάγος δεν είναι ορατός – στο εξωτερικό το φαινόμενο του μη ορατού πάγου ονομάζεται “blackice”.