Η ηπιότητα των κρουσμάτων Όμικρον στη Νότια Αφρική ίσως συνδέεται τους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσία από υψηλά επίπεδα προηγούμενων λοιμώξεων από άλλα στελέχη, ανέφερε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.
Ανεκδοτολογικές αναφορές θέλουν τη νέα παραλλαγή να προκαλεί ηπιότερη νόσο, όμως οι επιστήμονες της χώρας προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
«Πιστεύουμε πως μπορεί να μην ισχύει μόνο ότι η Όμικρον είναι λιγότεροι λοιμογόνος, όμως […] η εμβολιαστική κάλυψη […] και η φυσική ανοσία των ανθρώπων που είχαν ήδη εκτεθεί στον ιό επίσης ανεβάζει την προστασία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φάαλα, σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters. «Γι’ αυτό βλέπουμε ηπιότερη νόσο» είπε.
Στη Νότια Αφρική η Όμικρον έφερε τέταρτο πανδημικό κύμα με ρεκόρ κρουσμάτων, όμως οι θάνατοι παραμένουν σχετικά λίγοι παρά την μικρή αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια ελαφρά άνοδο στους θανάτους πανεθνικά, και πάλι όμως το επίπεδο αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από την περίοδο βάσης που βλέπαμε ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κύμα» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Μισέλ Γκρουμ του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων.
Η χώρα έχει εμβολιάσει το 44% του ενήλικου πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου Covid-19, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι στις περισσότερες αφρικανικές χώρες αλλά κάτω του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση. Μεταξύ των κατοίκων άνω των 50, η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 60%.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι νέες λοιμώξεις μπορεί να έχουν περάσει το σημείο κορύφωσης στην πυκνοκατοικημένη επαρχία Γκουατένγκ, όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της Όμικρον. Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να εξετάζεται αν τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν.