Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε μια σφοδρή εφ΄όλης της ύλης επίθεση προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει λύση στο «αδιέξοδο» που έχει οδηγηθεί η χώρα.
«Ιδού η Ρόδος, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε. Σας ζητούμε να δώσετε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να προκηρύξει εκλογές.
«Έχετε μια ευκαιρία κ. Μητοστάκη να φανείτε αντάξιος ευθύνης, αν σταθείτε στο βήμα αυτό και αντί για δικαιολογίες να φερθείτε έντιμα και να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο! Να παραιτηθείτε κ. και να προκηρύξετε εκλογές, να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο! Ιδού η Ρόδος! Σας ζητάμε να δώσετε λύση, αποτύχατε! Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος, είστε κυβέρνηση ενόχων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Δώστε το δικαίωμα στον λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα από κλοιό πολιτική σας. Για να θεμελιώσουμε ανάκαμψη και προοπτική».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ανεπαρκή και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό. «Αποτύχατε να δώσετε λύση, δεν είστε μόνο ανεπαρκής, είστε επικίνδυνος. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων. Σας ζητούμε να δώστε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα από τον κλοιό της πολιτικής σας» συμπλήρωσε και κατέληξε:
«Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν σε αυτήν την πολιτική, στην αλαζονεία στη διαφθορά και στη φθορά που εκπροσωπείτε. Τους καλώ να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Τους καλώ επιβάλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν για το αύριο. Γιατί υπάρχει ελπίδα στον τόπο».
«Δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά»
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.
Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα τις ΜΕΘ λέγοντας στον πρωθυπουργό πως «χρωστάτε κάποιες απαντήσεις στον ελληνικό λαό, σε μία χώρα που ζει μία τραγωδία».
«Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το ηθικά χειρότερο γιατί καταφεύγετε σε συστηματικά ψέματα εν μέσω μίας πρωτοφανούς τραγωδίας. Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε μία πανδημία ανεμβολίαστων, γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ, γιατί είπατε ψέματα από αυτό εδώ το βήμα για τους εκτός των ΜΕΘ» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.
«Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια ψέματα στον ελληνικό λαό, σε αυτή την τραγωδία» συνέχισε και τόνισε πως δεν αφορά απαντήσεις σε εκείνον, αλλά «στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν».
Δήλωσε βέβαιος πως γνώριζε το περιεχόμενο της μελέτης του «πιο στενού του συμβούλου» αλλά και είπε, εμμέσως, πως γίνεται προσπάθεια εύρεσης ενός εξιλαστήριου θύματος.
Τόνισε πως υπάρχουν «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες» και συμπλήρωσε πως την περίοδο των πυρκαγιών του είπε πει: «»Εσείς μετράτε φέρετρα, εμείς στρέμματα». Τώρα, τι μετράτε κύριε Μητσοτάκη;».
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζατε πρέπει να παραιτηθείτε για εγκληματική αμεριμνησία, σε περίπτωση που γνωρίζατε για επικίνδυνο κυνισμό, είπε και έκανε λόγο για «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες». «Σε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να σταθεί ούτε δευτερόλεπτο αν δεν ζητούσε συγγνώμη ή αν δεν παραιτούνταν».