Εξόχως ενδιαφέροντα τα ευρήματα της πρώτης έρευνας για τα κόμματα σήμερα, αποτυπώνουν και πρώιμες τάσεις που μεταβάλλουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research (in.gr) βγάζει: στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6%. Στο ερώτημα «Ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη ποιον θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς σήμερα;» το 51% απαντά τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα.
Και μπορεί από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να χαμηλώνουν τους τόνους ή να επιχειρούν να πείσουν πως η εκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν τους φοβίζει, από την άλλη όμως θα ήταν παράλογο να μην έχουν τον νου τους ή να μην ψάχνουν ήδη μια σειρά από αντίδοτα. Αντίδοτα σε τι όμως; Μια ανάγνωση είναι πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ηλικιακά νεότερος του Αλέξη Τσίπρα, ρευστοποιεί, όπως δείχνει και η άνωθεν μέτρηση, την κεντροαριστερή επικράτεια.
Ο άγνωστος Χ
Εδώ εισέρχεται νέος μνηστήρας μιας δεξαμενής που, όπως λέει έμπειρο στέλεχος των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών συμπεριφορών, «δεν έχει υπογράψει κανείς κεντροαριστερός συμβόλαιο πως θα ψηφίζει για πάντα ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο αν τον απογοητεύει η παλινωδία του κόμματος αυτού». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, βέβαια, είχαμε δύο ακόμη δεδομένα. Πως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Ανδρουλάκης παραμένει άγνωστος Χ ακόμη και μετά την Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες, ακόμη και μετά την πρώτη περίπου εβδομάδα της προεδρίας του.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά πείρα στα ευρωπαϊκά δεν είχαν σαφή εικόνα τι θα έπραττε ο νέος αρχηγός στο περιβάλλον των Ευρωσοσιαλιστών την περασμένη Τετάρτη. Αυτό είναι ακόμη πιο σύνθετο ως στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι εξηγείται η άσκηση πίεσης που επιχείρησε ήδη προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Μια πίεση που θα μπορούσε να συμπυκνώνεται στο πρώιμο δίλημμα που θέτουν οι του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ανδρουλάκη: με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις. Το είχε ήδη προδιαγράψει ως στάση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν αρκετά αποκαλυπτικός στην πρόσφατη ομιλία του στα Γιάννινα και πριν ακόμη εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – μια ομιλία πάντως ήδη προσαρμοσμένη στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Το μέτωπο
«Και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κομμάτι της ευρύτερης Προοδευτικής ή Δημοκρατικής Παράταξης, Δημοκρατική Παράταξη τι σημαίνει; Σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά. Βεβαίως, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτά λοιπόν είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις όποιος κι αν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ και είναι και τα θέματα τα οποία αφορούν σήμερα τους πολίτες», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, που πάντως βλέπει δυνητικά και το ΚΙΝΑΛ μέτοχο στο μέτωπο που θέλει να συγκροτήσει κατά της κυβέρνησης και με αιχμή βασικά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Αντίδοτο πρώτον λοιπόν: μια αντιδεξιά οξυμμένη ρητορική και ένα πρέσινγκ από την Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη πάνω στα θέματα της επικαιρότητας. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουν χώρο για θολές γραμμές σε αυτό και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει παράγγελμα και εσωτερικής νηνεμίας στο κόμμα του αλλά και υψηλής εγρήγορσης με συνέχιση επαφών με κοινωνικούς φορείς, περιοδειών ανά τη χώρα, «λουτρού» στο πλήθος κ.τ.λ.
Αντίδοτο δεύτερον: κινήσεις προς τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μια σειρά συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζουν για τη μη οργανική μετοχή τους στις διεργασίες στο κόμμα και αναζητούν ρόλο. Με τον φόβο του επαναπατρισμού μέρους τους στο ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και με ορίζοντα το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ενταθεί επίσης η οργανωτική αναδιάταξη με κάλεσμα για νέα μέλη αλλά και επαφές με φίλια στρώματα ανά την Ελλάδα. Το τελευταίο έχει ενδιαφέρον γιατί θα προσκρούει στην παράλληλη στρατηγική Ανδρουλάκη για συγκρότηση του κόμματός του επίσης απ’ τα κάτω και ανά τη χώρα. Μια ενδιαφέρουσα ξιφομαχία.