Η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα απειλεί να επαναφέρει τις τραγικές καταστάσεις όπου συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεστάνουν το διαμέρισμά τους. Η περίοδος των μνημονίων σημαδεύτηκε από δεκάδες ανάλογα τραγικά περιστατικά, όπου η αδυναμία των πολιτών να εξασφαλίσουν θέρμανση στο σπίτι τους οδήγησε στην επανεμφάνιση μαγκαλιών ή άλλων θερμαντικών μέσων που αποδείχτηκαν πολλές φορές θανατηφόρα. Ο κατάλογος των θυμάτων ήταν ατελείωτος.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την πυροσβεστική για το διάστημα από τις 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου. Στην περίοδο αυτή έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι από φωτιές σε διαμερίσματα με πιθανότερη αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούσαν. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι, ενώ στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται και τα δύο παιδιά 12 και 13 ετών στο Καματερό που κάηκαν στο δωμάτιο όπου κοιμόντουσαν όταν ξέσπασε φωτιά από την ξυλόσομπα.

Μόνο σήμερα, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε τέσσερα άτομα.

«Βαρύς» ο χειμώνας που έρχεται

Τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα η ανησυχία είναι μεγάλη για το τι θα ακολουθήσει. Η εκτίναξη στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου απειλεί τα νοικοκυριά που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταποκριθούν, με πολλούς να δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βασικές αυτές ανάγκες.

Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ και φτάνει στα 342,35 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 316,34 ευρώ που ήταν την Κυριακή. Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή πλησίαζε μόλις τα 36 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 857,62%, δηλαδή σχεδόν εννέα φορές πάνω.

Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον τα 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 134 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Παραδείγματα

Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα των νοικοκυριών, που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις αρχές Νοέμβρη, η δαπάνη για τη θέρμανση με πετρέλαιο είναι υψηλότερη από πέρυσι κατά 45%, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο 13% με 13,5%.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για τις 15 Οκτωβρίου – οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου για τη χειμερινή σεζόν (έως και τον Απρίλιο), ήταν στο 1,16 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,798 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 40 – 50 τ.μ. θα χρειαστεί να κάψει 760 λίτρα για να ζεσταθεί.

Φέτος, το κόστος θα είναι στα 881,6 ευρώ, όταν τον περσινό χειμώνα δαπάνησε 606,48 ευρώ. Δηλαδή, θα ξοδέψει επιπλέον 275,12 ευρώ.

Ένα τετραμελές νοικοκυριό, που μένει σε σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, για να ζεσταθεί θα πρέπει να καταναλώσει, τη φετινή χειμερινή σεζόν, 2.213 λίτρα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 2.567,08 ευρώ.

Πέρυσι, πλήρωσε 1.765 ευρώ. Το πρόσθετο κόστος εκτινάσσεται στα 802,08 ευρώ.

Το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αναμένεται να «φρενάρει» την άνοιξη του 2022

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα στα 49,5 € για τις πρώτες 300 KWh το Δεκέμβριο, της έκπτωσης στο φυσικό αέριο στο 40% και η αναστολή καταβολής των 15 €/ΜWh από τη μετάθεση εξόφλησης των τελών δικτύου που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να δώσουν μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

Ωστόσο είναι αμφίβολο ότι τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στους πολίτες τις βασικές ανάγκες θέρμανσης, τη στιγμή που ήδη παρατηρείται το φαινόμενο πολυκατοικίες να μην προμηθεύονται πετρέλαιο καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Την κατάσταση επιδεινώνει το κύμα ακρίβειας και σε άλλα βασικά προϊόντα, όπως και η εκτίναξη στις τιμές των ενοικίων ενώ συντάξεις και μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα σημάδια από τον πρώτο μήνα του χειμώνα, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για το τι πρόκειται να επακολουθήσει με την πολιτεία να καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να εξασφαλίσει ότι κανείς άνθρωπος το 2022 στην Ελλάδα δεν θα χάνει τη ζωή του επειδή δεν «βγαίνει» για να θερμανθεί.