Τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021 κατέρριψαν ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν σε καταιγίδες και καύσωνες. Οι αγρότες πάλεψαν με την ξηρασία και σε ορισμένες περιπτώσεις με την πληγή των ακρίδων. Οι πυρκαγιές σημείωσαν νέα ρεκόρ για τις εκπομπές άνθρακα, ενώ κατέστρεψαν δάση, πόλεις και σπίτια. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα έρθουν περισσότερα – και χειρότερα – καθώς η ατμόσφαιρα της Γης συνεχίζει να θερμαίνεται. Ας θυμηθούμε κάποια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της χρονιάς που τελειώνει.
Φεβρουάριος: Δριμύ κύμα ψύχους έπληξε το συνήθως ζεστό Τέξας, σκοτώνοντας 125 ανθρώπους στην πολιτεία και αφήνοντας εκατομμύρια άτομα χωρίς ρεύμα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Φεβρουάριος: Η Κένυα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής βίωσαν φέτος τη μάστιγα των ακρίδων, σε ένα από τα χειρότερα τέτοια φαινόμενα εδώ και δεκαετίες, λόγω κλιματικής αλλαγής, με τα έντομα να καταστρέφουν καλλιέργειες και βοσκοτόπους.
Μάρτιος: Ο ουρανός του Πεκίνου έγινε πορτοκαλί κατά τη διάρκεια της χειρότερης αμμοθύελλας στην κινεζική πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ερημοποίηση περιοχών, καθώς τα θερμότερα καλοκαίρια και οι ξηρότεροι χειμώνες μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας.
Ιούνιος: Σχεδόν όλες οι δυτικές ΗΠΑ υπέφεραν από ξηρασία που εμφανίστηκε στις αρχές του 2020. Οι αγρότες εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα και η δεξαμενή του φράγματος Χούβερ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς σημειώθηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης εδώ και έναν αιώνα.
Ιούνιος: Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μεγα-καύσωνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατο να έχει σημειωθεί τόσο έντονος καύσωνας εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή». Στο Πόρτλαντ του Ορεγκον το θερμόμετρο έδειξε 46,7 Κελσίου.
Ιούλιος: Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ασυνήθιστες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 500 άτομα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των πλημμυρών.
Ιούλιος: Καύσωνες και ξηρασία-ρεκόρ στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσαν τεράστιες πυρκαγιές που έπληξαν την Καλιφόρνια και το Ορεγκον. Οι επιστήμονες προβλέπουν καύσωνες πολύ ισχυρούς και ασυνήθιστα μεγάλους σε διάρκεια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ιούλιος: Μεγάλα τμήματα της Νότιας Αμερικής υπέφεραν από παρατεταμένη ξηρασία. Στη Χιλή εδώ και μια δεκαετία εξελίσσεται μεγα-ξηρασία που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ η Βραζιλία έζησε μια από τις πιο ξηρές χρονιές της εδώ και έναν αιώνα. Στην Αργεντινή, ο Παρανά, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Νότιας Αμερικής, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1944.
Αύγουστος: Στη Μεσόγειο, ένα θερμό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε έντονες πυρκαγιές που ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλγερία. Οι φωτιές που σκότωσαν δυο ανθρώπους στην Ελλάδα και τουλάχιστον 65 στην Αλγερία, ξέσπασαν εν μέσω έντονου καύσωνα, με ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 46 βαθμών Κελσίου.
Τέλη Αυγούστου: Σχεδόν όλοι οι ορεινοί παγετώνες του πλανήτη συρρικνώνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ελβετία έχει ήδη χάσει 500 από τους παγετώνες της και θα μπορούσε να χάσει το 90% από τους 1.500 που της απομένουν μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν οι εκπομπές ρύπων παγκοσμίως συνεχίσουν να αυξάνονται.
Αύγουστος/Σεπτέμβριος: Ο τυφώνας Αΐντα, ο οποίος έπληξε τη Λουιζιάνα σκότωσε σχεδόν 100 ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκάλεσε ζημιές περίπου 64 δισ. δολαρίων. Καθώς τα απομεινάρια της Αϊΐντα μετακινήθηκαν προς την ενδοχώρα, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στις πυκνοκατοικημένες βορειοανατολικές περιοχές, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών.
Σεπτέμβριος: Οι υποδομές και τα κτίρια στη Ρωσία διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς ο μόνιμος υπόγειος πάγος λιώνει και παραμορφώνει τη γη από κάτω τους. Το Permafrost ήταν κάποτε μια σταθερή κατασκευαστική βάση και σε ορισμένες περιοχές παρέμενε παγωμένη ήδη από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Ομως, οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες απειλούν το στρώμα πάγου, εδάφους, πετρωμάτων, άμμου και οργανικής ύλης.
Νοέμβριος: Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών στο Νότιο Σουδάν επηρέασαν 780.000 ανθρώπους. Οι πλημμύρες τα τελευταία τρία χρόνια εντείνονται.
Νοέμβριος: Τεράστια καταιγίδα σημειώθηκε στον Καναδά, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης που κατέστρεψαν δρόμους, σιδηροδρόμους και γέφυρες. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι η βροχή προήλθε από ένα «ατμοσφαιρικό ποτάμι», ένα ρεύμα υδρατμών που εκτείνεται εκατοντάδες μίλια. Τα λεγόμενα «ατμοσφαιρικά ποτάμια» αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερα – και πιθανώς πιο καταστροφικά – με την κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες.
Δεκέμβριος: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ.