Το ιαπωνικό «μέτωπο» ενισχύει το τετράτροχο …οπλοστάσιο του, ενόψει της μεγάλης ηλεκτροκίνητης στροφής, με πρωτότυπα οχήματα, και ηλεκτρικές προτάσεις, για τα επόμενα χρόνια και έως το τέλος της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, ο προεδρος της Toyota, Ακίο Τογιόντα, ανακοίνωσε 15 πρωτότυπα μοντέλα, ενώ, έως το 2030, η ιαπωνική φίρμα θα έχει λανσάρει άλλα 30 ηλεκτρικά μοντέλα.

Η μεγαλύτερη ομαδκή γκάμα πρωτότυπων μοντέλων έχει ως κοινό παρονομαστή τα οχήματα του μέλλοντος, που θα δούμε να κυκλοφορούν στην αγορά, σταδιακά έως το 2030. Και τα 15 μοντέλα προέρχονται από τις δύο μάρκες, την Toyota και την Lexus και καλύπτουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες, από  SUV, compact crossover, pick up, σεντάν, κουπέ, sportscar, supercar. Eιδικότερα, η γκάμα περιλαμβάνει ένα SUV με  τρεις σειρές καθισμάτων, ένα σπορ crossover με προσέγγιση τετράθυρου κουπέ, ένα compact crossover με στόχο κατανάλωσης 125Wh/χλμ. Όλα τα μοντέλα πατάνε σε μια νέα πλατφόρμα, την e-TNGA.

Επίσης, τα νέα πρότυπα μοντέλα της Lexus αναμένεται να έχουν αυτονομία πάνω από 700 χλμ, ενώ, οι επιδόσεις τους θα σπάνε το φράγμα των 2 δευτερολέπτων για την ολοκλήρωση των 0-100χλμ/ώρα.  Από τα 30 ηλεκτρικά μοντέλα που θα δούμε έως το 2030, η ιαπωνική φίρμα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να πιάσει 3,5 εκατομμύρια πωλήσεις. Όσον αφορά την πολυτελή φίρμα, την Lexus αναμένεται να προαχθεί σε κατασκευαστή που θα παράγει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα, έως το 2035. Για να επιτευχθεί αυτό η Toyota αναμένεται να επενδύσει 2 τρις γεν (15,6 δις ευρώ) στην παραγωγή μπαταριών μέχρι το 2030.