Και… πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθαν και νέα μέτρα, μετά την κυβερνητική «σύσταση» για διενέργεια self test την περίοδο των εορτών.
Την Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς την Τετάρτη συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής σήμερα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου, αναμένοντας την εισήγηση των ειδικών. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες συστήνουν τη λήψη μέτρων και πριν το συγκεκριμένο χρονικό όριο.
Με την επιστημονική κοινότητα να μας «βομβαρδίζει» με εκτιμήσεις για «τσουνάμι» κρουσμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου και τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη να εφαρμόζουν ήδη σκληρά περιοριστικά μέτρα, μπροστά στην επέλαση της νέας παραλλαγής Όμικρον, η ελληνική κυβέρνηση έκανε για μία ακόμη φορά πίσω – είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του εξαγγελθέντος σχεδίου για rapid test από δωρεάν self test – και αποφάσισε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, για να προλάβει τα χειρότερα.
Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να την αφήσουμε να εξελιχθεί ως έχει μέχρι την Πρωτοχρονιά, γι’ αυτό προτείνει μία σειρά άμεσων μέτρων, για την εφαρμογή των οποίων θα αποφασίσει η κυβέρνηση την Πέμπτη.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Ματαίωση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ).
- Υποχρεωτικά τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την αναστολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι δήμοι και όχι η κυβέρνηση.
Μόνο καθήμενοι και με self test 24ωρου οι ανεμβολίαστοι στους εξωτερικούς χώρους
Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τους εορτασμούς των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.
Έτσι, εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.
Μέτρα και στα σχολεία
Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και τη λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία – πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα κοροναϊού – καθώς τώρα ισχύει το μέτρο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, είναι πιθανό αυτά τα μέτρα, μαζί με άλλα που θα αφορούν στη λειτουργία της εστίασης – περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων πιθανότατα ως τις 12 τα μεσάνυχτα, επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Εισήγηση «βόμβα» από την Επιτροπή για επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε όσους είναι άνω των 50 ετών.
Αυτή τη στιγμή, το μέτρο της υποχρεωτικότητας ισχύει για όσους είναι άνω των 60 ετών και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό και για τους 50αρηδες.
Έρχεται lockdown;
Με την κυβέρνηση να συνεχίζει να «ξορκίζει» την πιθανότητα επιβολής ενός γενικού lockdown, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που το κρίνουν επιβεβλημένο, κυρίως εξαιτίας της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, αν και προς το παρόν φαίνεται να προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, θεωρείται βέβαιο από την επιστημονική κοινότητα ότι θα αυξήσει δραματικά τα κρούσματα, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να «γονατίσει» για άλλη μία φορά το σύστημα υγείας.
Την Τετάρτη, μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε, μιλώντας στο Live News του MEGA, ότι γράφει «μια εισήγηση, η οποία θα σταλεί στο Μαξίμου την Παρασκευή», με την οποία θα προτείνει μία σειρά μέτρων, όπως τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επιβολής γενικού lockdown και, μάλιστα, τύπου Μαρτίου 2020, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού.
Τον «άδειασε» η κυβέρνηση
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πρόταση Σαρηγιάννη για την ανάγκη επιβολής καθολικού lockdown, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον καθηγητή του ΑΠΘ, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού και δεν συμμετέχει στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων»…
Σαρηγιάννης: «Να προλάβουμε»
Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε στο MEGA ότι «είμαστε σε μια κατάσταση που χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσα, ώστε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση από τις αρχές και τα μέσα του Γενάρη. Από το τέλος του χρόνου περιμένουμε να κυριαρχήσει η Όμικρον και είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτή την ανάπτυξη στα σπάργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα είναι εύκολο να ανοίξουν τα σχολεία»
Ο κ. Σαρηγιάννης, με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, θα εισηγηθεί μέτρα «που θα βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης» – μεταξύ των οποίων, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, καθώς και η απολύμανση του αέρα στα μέσα μεταφοράς.
Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να αποφύγουμε τη λύση ενός γενικού lockdown, ο καθηγητής ήταν σαφής: «Το lockdown του Μαρτίου 2020, με την αυστηρότητα που τότε είχε και τη συνέπεια του πληθυσμού, έχει την αποδοτικότητα που απαιτείται και τώρα για να σταματήσει η Όμικρον στα σπάργανα της διάδοσής της».
Όσο για τα σχολεία, προειδοποίησε πως «μετά τις γιορτές, δεν θα μπορούν εύκολα να ανοίξουν», ενώ πρότεινε τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης και για τις εξετάσεις των πανεπιστημίων, τονίζοντας πως «δεν έχει νόημα να γίνουν δια ζώσης».
Πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα της Όμικρον
Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των περισσότερων επιστημόνων για την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.
Ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Δημήτρης Μπόγδανος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Λάρισας, έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα σε σύντομο διάστημα, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η διασπορά τη μετάλλαξης στην παρούσα φάση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση για διάστημα 2-8 εβδομάδων, για να μπορέσει να ανασάνει το σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Μπόγδανος, εκτιμώντας ότι ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών θα είναι μεγαλύτερος του τωρινού αριθμού.
Πάντως, ο καθηγητής δήλωσε ξεκάθαρα πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε χαλαροί» και πως απαιτείται «αυστηροποίηση των μέτρων».
Χαρακτήρισε μάλιστα αναποτελεσματικό το μέτρο των self test ως ασπίδα για τη μετάδοση της νόσου, αλλά και ως εργαλείο καταγραφής των επιδημιολογικής εικόνας, δεδομένου ότι «η ευαισθησία τους στη μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μικρή».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
Τα κόμματα καταλογίζουν στην κυβέρνηση «ανικανότητα, ανευθυνότητα και τακτικισμούς», ενώ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της προστασίας της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Και πράγματι, το βράδυ της Τετάρτης, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Νέα Δημοκρατία), ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25).
Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «παλινωδίες, αλαλούμ και ανευθυνότητα».
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική.
«Με τις τρίμηνες παρατάσεις στις οποίες προχωράτε, θέλετε να δώσετε το μήνυμα ότι τελειώνουμε με την πανδημία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και ότι θα έχουμε νέα φάση με τη μετάλλαξη Όμικρον, που απαιτεί άλλου τύπου προετοιμασία και όχι την εμμονή σας που βιώνουμε και οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και κλείνει το μάτι στους λαϊκιστές. «Είναι πρόκληση να υπονοείτε ότι προσπαθούμε να κάνουμε σαμποτάζ, όταν εμείς επί δύο χρόνια δώσαμε μάχη και βάλαμε πλάτη για την περιφρούρηση του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ», τόνισε.
Και προσέθεσε: «Εσείς, αντίθετα, είστε που έχετε τη κουλτούρα της μη εμπλοκής του ΕΣΥ στην πανδημία και της κερδοσκοπίας, εν μέσω πανδημίας, υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας, που απαιτεί να μην αναλάβει μέρος της ευθύνης του, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη».
«Λέτε ανερυθρίαστα ότι τα κάνετε όλα καλά, γι’ αυτό δεν έχει νόημα η συζήτηση. Ωριμάζει, όμως, πλέον το αίσθημα στην κοινωνία για την ανάγκη αλλαγής της σελίδας, που θα έχει προοδευτικό πρόσημο, θα κάνει ιεράρχηση των προβλημάτων και θα στηρίξει τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, δεν βάζουμε πλάτη στο ‘μηδέν’, στη μείωση του προσωπικού και στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταψηφίζουμε το πρόχειρο και αναποτελεσματικό νομοσχέδιό σας».
Έντονη κριτική στη κυβέρνηση άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο».
«Η Όμικρον έρχεται και η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή, που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές, φαίνεται να παραδέρνει, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες είναι παροπλισμένοι», ανέφερε.
Παράλληλα, πρότεινε, μεταξύ άλλων, στήριξη των επιστημόνων, έγκαιρες αποφάσεις, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιτάχυνση της τρίτης δόσης και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου. «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συνολική διαφωνία μου και τη θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και για τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης, ευκαιριακής νομοθέτησης», κατέληξε.
Καταγγελτικός για το νομοσχέδιο, που – όπως υποστήριξε – «συνεχίζει και ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων», εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.
«Περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο πέμπτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, ενώ κάνει ένα ακόμα ‘δωράκι’ εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης.
«Είναι όχι μόνο μια ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνη κυβέρνηση, που όσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο για τη χώρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής το αναποτελεσματικό και «πρόχειρο», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο.
Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο, επικίνδυνο, τερατώδες και φωτογραφικό υπέρ των συμφερόντων φίλων της κυβέρνησης και κατά της προστασίας της υγείας των πολιτών».