Αξιωματούχοι από την Τουρκία και το Κατάρ ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν χθες βράδυ στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ και αργότερα να ταξιδέψουν μαζί στην Καμπούλ προκειμένου να συζητήσουν μια επίσημη συμφωνία για τη λειτουργία του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται στην κυβέρνηση, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι δέχεται να αναλάβει την επίβλεψη της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ μαζί με το Κατάρ, μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν τον Αύγουστο, αλλά μόνο εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που έχει θέσει για την ασφάλεια. Το αεροδρόμιο είναι η κύρια αεροπορική σύνδεση του Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο σε μια εποχή που εκατομμύρια άτομα στην απομονωμένη αυτή χώρα αντιμετωπίζουν την πείνα εν μέσω ενός σκληρού χειμώνα. Την Κυριακή, οι ισλαμικές χώρες δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα καταπιστευματικό ταμείο για το Αφγανιστάν. Η Αγκυρα έχει συνομιλίες για το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την Ντόχα και γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με το Κατάρ για να διατηρήσει σε λειτουργία το αεροδρόμιο.
Το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν επίσης συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι μια τουρκική εταιρεία και μια εταιρεία του Κατάρ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη λειτουργία συνολικά πέντε αεροδρομίων στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, χωρίς να κατονομάσει τα άλλα τέσσερα. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιάσουμε κοινές προσφορές στην προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Οι συνάδελφοί μας θα ταξιδέψουν μαζί στην Καμπούλ για να συζητήσουν το θέμα με την προσωρινή κυβέρνηση εκεί», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα χθες. «Εάν πληρούνται οι όροι μας, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα αεροδρόμια σε συνεργασία με το Κατάρ. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν έχουμε καμία υποχρέωση», τόνισε. Οι Καταριανοί βοήθησαν στη λειτουργία του αεροδρομίου μαζί με την Τουρκία, αφού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες εκκένωσης μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη επισημοποιήσει καμία συμφωνία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι Ταλιμπάν, που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία ξένων δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος, αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή κοινότητα ως παρίας και η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από καμία χώρα. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι μια πιθανή κοινή επίσκεψη στην Καμπούλ με υπουργούς Εξωτερικών από άλλες ισλαμικές χώρες παραμένει υπό συζήτηση.
Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από δύο εβδομάδες και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Κατάρ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο εταιρείες – από την Τουρκία και το Κατάρ – διαπραγματεύονται μεταξύ τους και κατόπιν με τους Ταλιμπάν. «Εάν οι συνθήκες, ιδιαίτερα αυτές της ασφάλειας είναι όπως πρέπει, τότε οι εταιρείες θα προχωρήσουν στην ανάληψη της διαχείρισης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ», τόνισε. «Εχουμε διαπιστώσει για άλλη μια φορά ότι οι απόψεις μας για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση». Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κατάρ έγινε την ώρα που η Αγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με πρώην αντιπάλους της στην περιοχή του Κόλπου, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο διάδοχος των οποίων πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα επίσκεψη στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 2012.
Για την Τουρκία είναι σημαντική η ανάληψη καθηκόντων στο Αφγανιστάν καθώς αυτό ενισχύει το διεθνές προφίλ που θέλει να συντηρήσει για τη χώρα του ο πρόεδρος Ερντογάν και ιδιαίτερα σε μια περιοχή από την οποία έχουν αποχωρήσει οι Αμερικανοί και έτσι η Αγκυρα μπορεί να αποτελεί τον πολιτικό δίαυλο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ταλιμπάν.