Τα δεύτερα… Χριστούγεννα στη σκιά του κοροναϊού γιόρτασε σήμερα η Ελλάδα, τη στιγμή που το πέμπτο πανδημικό κύμα «χτυπά» ήδη την Ευρώπη… και πλησιάζει απειλητικά την Ελλάδα, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον ετοιμάζει την επέλασή της, φέρνοντας μαζί της περιοριστικά μέτρα που… από την περασμένη άνοιξη ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε.
Η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη κάνει ξανά Χριστούγεννα με μάσκες, περιορισμούς και αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα κρούσματα της νέας παραλλαγής έχουν αρχίσει πλέον να πολλαπλασιάζονται. με τους ειδικούς να διαβλέπουν κατακόρυφη αύξηση μετά τις γιορτές που μπορεί να «μεταφραστεί» έως και σε 12.000 κρούσματα ημερησίως.
Στην Ελλάδα, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, έχουν εντοπιστεί 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και 154 που θεωρούνται ύποπτα. Η νέα παραλλαγή ως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ’ εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.
Στην Αττική, δε, χθες παραμονή Χριστουγέννων καταγράφηκε «υψηλό» πανδημίας στα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού, τα οποία ανήλθαν σε 3.433 σε 24 μόλις ώρες, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα το Λεκανοπέδιο έχει «δώσει» σχεδόν 15.000 κρούσματα.
Η νέα παραλλαγή όπως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ’ εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.
- Διαβάστε επίσης: Τραγωδία – Πατέρας ξεψύχησε από κοροναϊό χωρίς να γνωρίζει ότι ένα μήνα πριν είχε πεθάνει ο γιος του
Περίπου… 6.000 κρούσματα παραπάνω
Πέρσι ανήμερα των Χριστουγέννων του 2020, όταν όλοι ελπίζαμε το 2021 να αποτελέσει τη χρονιά που θα ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 617 κρούσματα, ενώ στην ενημέρωση της 25η Δεκεμβρίου του 2020 50 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους και 470 συνάνθρωποί μας νοσηλεύοντας διασωληνωμένοι.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά κι ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία δεν πάει… πουθενά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.590 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ενώ 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 617 συνάνθρωποί μας δίνουν «μάχη» για τη ζωή τους στη ΜΕΘ.
- Διαβάστε επίσης: Δυνατό μήνυμα από τους ήρωες της πρώτης γραμμής – Ούτε τρόμος, ούτε ψέμα – Μόνο πίστη στην επιστήμη
Χριστούγεννα… με νέα μέτρα
Εν μέσω της επιδείνωσης αυτής, νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από χθες παραμονή Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αυτά, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.
Συγκεκριμένα, κάποιος δεν θα είναι υποχρεωμένος να φορά τη μάσκα του μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό στα εστιατόρια και τα μπαρ.
Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδό τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει η επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μάλιστα κάλεσε τους νεότερους να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, αποφασίστηκε και η διανομή δύο δωρεάν self test για όλους του πολίτες άνω των 5 ετών.
Με δεδομένη την σταθερά ανοδική πορεία της πανδημίας και με την Ομικρον να απειλεί ειδικά την περίοδο των εορτών που η κινητικότητα των πολιτών είναι αυξημένη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ κορυφώνονται από χθες έως και αύριο 26 Δεκεμβρίου με 10.000 αστυνομικούς να είναι στους δρόμους.
Με την κωδική ονομασία «Ρεβεγιόν», κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επί ποδός δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.
Νέα μέτρα και… lockdown;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε.
Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά.
Όπως αποκαλύπτει το MEGA, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:
- Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
- Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.
- Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης
Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.
Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε τρία 24ωρα από σήμερα και κατά πόσο τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για τοπικά lockdown εφόσον χρειαστεί.
Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση»
«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα.
Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.
Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν.
Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.